ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βλεφαρόπτωση και πως αντιμετωπίζεται

22 Αυγούστου 2019, 16:31

images

H βλεφαρόπτωση είναι μια πάθηση που προκαλεί πτώση του ενός ή και των δύο άνω βλεφάρων και τα συνηθέστερα αίτιά της είναι η προχωρημένη ηλικία (απονευρωτική πτώση βλεφάρου), η χρόνια χρήση φακών επαφής, η μυασθένεια Gravis και η συγγενής πτώση που παρατηρείται στη νεογνική ή παιδική ηλικία.

Όπως μας λέει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, ειδικός βλεφαροπλαστικός, Γεώργος Καλαντζής, «εάν η βλεφαρόπτωση προκαλεί σημαντική κόπωση, αίσθημα βάρους, πονοκεφάλους, ασυμμετρία ή αρχίζει να επηρεάζει το οπτικό πεδίο συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση με επέμβαση βλεφαροπλαστικής ή αντίστοιχη επέμβαση αποκατάστασης».

Βέβαια αντίστοιχες επεμβάσεις στο επάνω ή κάτω βλέφαρο (σακούλες) κάνουν γυναίκες και άνδρες για καθαρά αισθητικούς λόγους και θεωρούνται μάλιστα από τις πιο συνηθισμένες αισθητικές επεμβάσεις στο κόσμο.

Βλεφαροπλαστική

Κατά την επέμβαση αυτή αφαιρείται από τον χειρουργό το χαλαρό δέρμα και το λίπος από τα βλέφαρά με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται σύσφιξη των ιστών γύρω από τα μάτια. Γίνεται τόσο στα άνω, όσο και στα κάτω βλέφαρα.

Όπως εξηγεί ο κ. Καλαντζής, «μια επιτυχημένη επέμβαση, κάνει το πρόσωπό να φαίνεται νεότερο και πιο φωτεινό, και όταν το άνω βλέφαρό εμποδίζει το οπτικό πεδίο, η όρασή θα βελτιωθεί και θα εξαφανιστεί το αίσθημα βάρους.

Στα κάτω βλέφαρα αφαιρούνται οι «σακούλες» που κάνουν το βλέφαρο οιδηματώδες και έτσι τα βλέφαρα αποκτούν τη φυσική τους λάμψη και φρεσκάδα».

Η βλεφαροπλαστική γίνεται συνήθως με τοπικό αναισθητικό το οποίο εγχύεται στο βλέφαρο.

Μια αμφοτερόπλευρη επέμβαση διαρκεί συνήθως μεταξύ μίας και μιάμισης ώρας.

Η επάνοδος στις καθημερινές ασχολίες και δραστηριότητες είναι πολύ γρήγορη και δεν δημιουργεί δυσκολίες.

Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται αφαιρούνται εντός δύο εβδομάδων.

Σχετικά Άρθρα