ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βιβλία σεξολογίας από το 1880 και το 1940 δείχνουν τον δρόμο…

29 Ιουλίου 2019, 16:15

images

Είναι ταμπού να το συζητάς, να το γράφεις και να το διαβάζεις! Αλλά όλοι το κάνουμε, ή θέλουμε να το κάνουμε, και μάλιστα το απολαμβάνουμε και το θεωρούμε απαραίτητο στις ερωτικές σχέσεις μας. Ο λόγος για το σεξ! Η επιστημονική ενασχόληση μαζί του έχει ξεκινήσει από την αρχαιότητα αλλά ο 18ος αιώνας ήταν αυτός που έδωσε νέα ώθηση ένα νέο επιστημονικό τομέα που θα «γεννιόταν» στα μέσα του 20ου αιώνα, την σεξολογία ως ιατρική και ειδικότητα ψυχολόγων. Ας δούμε μερικά από τα συγγράμματα που άφησαν εποχή…

1. Psychopathia Sexualis, του Richard von Krafft-Ebing

Εκδόθηκε το 1886 από τον Γερμανό ψυχίατρο Krafft-Ebing's και αποτελεί μια προσπάθεια κατηγοριοποίησης όλων των σεξουαλικών ιδιαιτεροτήτων που κατέγραψε στην καριέρα του μέσω των ασθενών του. Φετιχισμός και ομοφυλοφιλία είχαν την τιμητική τους με κατακριτέο τρόπο που ταίριαζε και στην εποχή, αλλά –παραδόξως- το πόνημα βοήθησε τα επόμενα χρόνια στο να αποδεχτούν την ομοφυλοφιλία.

2. Memoirs of a Sexologist, του Ludwig Lenz

Εκδόθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1940 και αποτελεί τα απομνημονεύματα του σεξολόγου Ludwig Lenz από μια πολυετή καριέρα και εκατοντάδες ασθενείς. Ο γιατρός αυτός είχε αναγκαστεί λόγω των δύο παγκοσμίων πολέμων να θεραπεύσει στρατιώτες, ιερόδουλες, τρανσέξουαλς και άλλους με σοβαρά για την εποχή και εν πολλοίς ανίατα τότε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αντίθετα με τον προηγούμενο, Krafft-Ebing, δεν κατηγόρησε ποτέ τους ασθενείς του για τις ιδιαιτερότητές τους και εμφανίζεται σε πολλά σημεία συμπονετικός.

3. Sexual Behavior in the Human Male, του Alfred Kinsey

Ο Kinsey ξεκίνησε την καριέρα του ως εντομολόγος που ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τον πολλαπλασιασμό των εντόμων με αποτέλεσμα όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με την σεξολογία… ανθρώπων, να φέρει μαζί του μια τάση για υπερανάλυση των γενετικών χαρακτηριστικών.

Το 1940 έκανε ανώνυμες συνεντεύξεις σε εκατοντάδες άνδρες στη Νέα Υόρκη και κατέληξε σε συμπεράσματα του τύπου ότι 1 στους 10 άνδρες έχει ομοφυλοφιλική εμπειρία, τα ζευγάρια κάνουν προγαμιαίο σεξ και σε πολλούς αρέσει το στοματικό σεξ. Πράγματα δηλαδή που δεν λέγονταν ούτε για αστείο ούτε μεταξύ συζύγων τα χρόνια εκείνα.

4. Human Sexual Response, William Masters και Virginia Johnson

Οι δυο τους δημοσίευσαν στα τέλη του1960s το πρώτο βιβλίο που ασχολήθηκε σοβαρά με το ψυχολογικό κομμάτι του σεξ. Χρησιμοποίησαν δεκάδες εθελοντές τους οποίους τοποθετούσαν σε ένα μηχάνημα που μέτραγε τον καρδιακό τους ρυθμό, την σύσπαση των μυών και αλλαγές στο δέρμα ενώ τα άτομα αυτά προσπαθούσαν να αυτοϊκανοποιηθούν. Με τον τρόπο αυτό όρισαν ότι υπάρχουν 4 στάδια στην σεξουαλική πράξη που είναι ο ερεθισμός, πλατό, οργασμός και ολοκλήρωση.

Σχετικά Άρθρα