ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυνανισμός: Μια φυσιολογική λειτουργία που συνοδεύεται από αναίτιες ενοχές

08 Ιουλίου 2019, 12:56

images

Ξεκινά σχεδόν από την βρεφική ηλικία και όσοι είναι γονείς γνωρίζουν ότι τα νήπια αγγίζουν τα γεννητικά τους όργανα και –ειδικά τα αγοράκια- έχουν στιγμιαία στύση. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που από ακόμα και από 8 ή 9 ετών πολλά αγοράκια αυνανίζονται έχοντας συνήθως ενοχές για την πράξη τους αυτή και απορίες για την απόλαυση που τους δίνει. Ομοίως συμβαίνει και με τα κορίτσια με μόνη διαφορά ότι σε αυτά δεν είναι το ίδιο εμφανείς ο ερεθισμός ούτε η ικανοποίηση…

Ο αυνανισμός συμβαίνει όταν ένα άτομο διεγείρει τα γεννητικά όργανά του για να έχει σεξουαλική ευχαρίστηση και αποτελεί μια διαδικασία που συντελεί στην υγιή σεξουαλική ανάπτυξη του ατόμου. Είναι σημαντικό λοιπόν να αφήνουμε ήσυχο το παιδί να κάνει αυτό στο οποίο το οδηγεί η φύση χωρίς σχόλια και νουθεσίες. Ακόμα κι αν το δούμε να αυνανίζεται ή το υποπτευθούμε επειδή κλειδώνεται στο δωμάτιό του, είναι χρήσιμο να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε!

Σύμφωνα με έρευνες, μεταξύ των εφήβων ηλικίας 14-17 ετών στις ΗΠΑ, περίπου το 74% των ανδρών και το 48% των γυναικών αυνανίζεται. Μεταξύ των ηλικιωμένων, περίπου το 63% των ανδρών και το 32% των γυναικών ηλικίας μεταξύ 57-64 ετών επίσης αυνανίζεται τακτικά.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τον αυνανισμό αλλά δεν είναι παρά αυτό που λέει ο ορισμός τους. Μύθοι! Δεν προκαλεί προβλήματα στην όραση, δεν εμποδίζει τον νέο άνθρωπο να κάνει σχέσεις με άλλο άτομο όταν έρθει η ώρα του, δεν επιδρά στο ορμονικό σύστημα, δεν δημιουργεί παραμόρφωση του πέους στα αγόρια, δεν οδηγείς σε υπογονιμότητα, δεν δείχνει κάτι για την ψυχολογία του ανθρώπου (παρά μόνο ίσως ότι είναι φυσιολογικός) και γενικά δεν πρέπει να μας ανησυχεί.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι ακόμα κι αν διαπιστώσουμε στην ενήλικη ζωή μας ότι ο σύντροφός μας (άνδρας ή γυναίκα) κάποιες φορές αρέσκεται να ευχαριστεί μόνος τον εαυτό του, δεν πρέπει να νιώθουμε άσχημα ούτε να ανησυχούμε για την σχέση μας παρά μόνο αν αποφεύγει να κάνει σεξ μαζί μας. Τότε αξίζει μια συζήτηση σε χαλαρό κλίμα και άσχετη στιγμή εξετάζοντας την πιθανότητα να επιδιδόμαστε μαζί στην ευχάριστη… ενασχόληση!

Μικροί και μεγάλοι, μόνοι και σε ερωτική σχέση, πρέπει να γνωρίζουμε εξάλλου ότι ο αυνανισμός σε μέτρια συχνότητα προκαλεί:

-μείωση του στρες

-καλύτερη ποιότητα ύπνου

-καλή ψυχική διάθεση

-μειώνει τις κράμπες περιόδου στις γυναίκες

-ενώ ως «στρατηγική» για τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας ατόμων και ζευγαριών με τις συμβουλές ειδικού σεξολόγου, μπορεί να βοηθήσει πολύ –αν μη τι άλλο- στο να γνωρίσουμε καλύτερα το σώμα μας και να ανακαλύψουμε με ποιες κινήσεις, σκέψεις και γενικά συνθήκες ικανοποιείται ευκολότερα και καλύτερα.

Σχετικά Άρθρα