ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυλαία στα σχολεία με παιδιά να χαίρονται ή να αγχώνονται

09 September 2019, 07:43

images

Το σχολικό άγχος είναι μια συχνή μορφή άγχους στα παιδιά και σχετίζεται με την προσαρμογή στο σχολικό περιβάλλον.

Η κατάσταση αυτή δεν συνδέεται απαραίτητα με την Α τάξη του δημοτικού, αλλά μπορεί να τη βιώσουν τα παιδιά όλων των τάξεων που γνωρίζουν ότι ξεκινάει και πάλι μια νέα σχολική περίοδος γεμάτη υποχρεώσεις και απαιτήσεις.

Με αφορμή τη σημερινή έναρξη της σχολικής χρονιάς για τα παιδιά δημοτικής εκπαίδευσης, όπως μας εξηγεί η ψυχολόγος - παιδοψυχολόγος και συγγραφέας Αλεξάνδρα Καππάτου, «το παιδί μπορεί να ανησυχεί για την επίδοση του στο σχολείο και να προβληματίζεται για τη μελέτη στο σπίτι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, από το άγχος του σπαταλά όλο το απόγευμα μπροστά στα βιβλία χωρίς να καταφέρνει να ολοκληρώσει τη μελέτη του.

 Άλλες φορές, το παιδί γίνεται αντικείμενο κοροϊδίας από τους συμμαθητές του και δυσκολεύεται να αποκτήσει φίλους, κάτι που επίσης το αγχώνει».

Οι συμβουλές προς το παιδί

• Είναι σημαντικό να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού, αλλά και την ανάγκη να προσπαθεί στην ζωή του για αυτά που θέλει να πετύχει.

• Να ενδιαφέρεστε για την κοινωνική του παρουσία στο χώρο του σχολείου, δηλαδή να το ρωτάτε εάν έχει φίλους. Κι αν δεν κάνει εύκολα φιλίες, να το βοηθήσετε οργανώνοντας απογεύματα με συμμαθητές του.

• Επιδιώξτε να έχει κάποια αθλητική δραστηριότητα ή κάποιο χόμπι (όπως είναι για παράδειγμα το σκάκι ή ο προσκοπισμός) ώστε να κοινωνικοποιείται και να έχει φίλους.

• Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες από το παιδί και να μην το φορτώνετε με προσδοκίες σας.

• Να αποδέχεστε τα λάθη του και συχνά να αστειεύεστε μ’ αυτά, αναφέροντας και διάφορα δικά σας.

• Προσπαθήστε να περιορίσετε το δικό σας άγχος για τις επιδόσεις και την ζωή του γενικά καθώς το παιδί αναπαράγει τη συμπεριφορά σας και επηρεάζεται βαθιά από αυτήν.

• Όταν το παιδί δείχνει να έχει έντονο άγχος επί μεγάλο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο να συμβουλευθείτε ειδικό.

Σχετικά Άρθρα