ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

3 λόγοι για να μην φάμε παγωτό και 2 για να …υποκύψουμε στον πειρασμό

27 Ιουλίου 2019, 12:05

images

Τα κύρια συστατικά του παγωτού είναι το γάλα, η ζάχαρη ή η γλυκόζη, το βούτυρο ή η κρέμα γάλακτος και το κακάο ή οι ξηροί καρποί κατά περίπτωση. Στην βιομηχανική παραγωγή του  χρησιμοποιούνται επίσης αρωματικές ύλες, γαλακτωματοποιητές και σταθεροποιητές, χρωστικές ουσίες και πρόσθετες ύλες όπως σιρόπια, μπισκότα κλπ.

Σε γενικές γραμμές, μία μπάλα παγωτό χωρίς σιρόπια και άλλα πρόσθετα είναι μία αθώα λιχουδιά 100 περίπου θερμίδων που μας δίνει αρκετά γραμμάρια ασβέστιο. Επειδή όμως σπανίως μένει κάποιος στη μία, σκέτη μπαλίτσα, μπορεί να γίνει η διατροφική «βόμβα» του καλοκαιριού. Ενώ για όσους έχουν πρόβλημα με την χοληστερίνη και το σάκχαρό τους, τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα!

Εκτός από τις θερμίδες όμως, ένα παγωτό μαζί με το παγωμένο νεράκι που θα το συνοδεύσει, μπορεί να μας προκαλέσει ένα καλοκαιρινό ερεθισμό στο λαιμό.

Άλλωστε οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του πονόλαιμου το καλοκαίρι είναι τα παγωμένα υγρά, η χρήση των κλιματιστικών, τα παγωτά, οι ιοί, αλλά και οι εναλλαγές θερμοκρασίας από την ζέστη στο κρύο και το αντίστροφο και η έκθεση.

Όπως μας λέει ο Γενικός Ιατρός και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κ. Στάθης Σκληρός πρέπει να προσέχουμε την άσκοπη χρήση των αντιβοτικών. Αντί να καταφύγουμε σε φάρμακα που δεν χρειαζόμαστε ούτως ή άλλως (καθώς τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν μικρόβια και όχι ιούς) υπάρχουν απλές κινήσεις που θα αντιμετωπίσουν τον πονόλαιμο:

- Λήψη άφθονων υγρών (νερό, και ροφήματα)

 -Αποφυγή παγωμένου νερού και ποτών.

- Προτίμηση φρέσκων χυμών και τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C.

- Συχνό και καλό πλύσιμο στα χέρια σας συχνά και καλά. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει για μερικές ώρες σε μια μολυσμένη επιφάνεια, όπως το χερούλι της πόρτας ή το τηλέφωνο, έτσι ακουμπώντας τα, μεταφέρουμε τον ιό πολύ εύκολα.

- Ξεκούραση..

- Καραμέλες φαρμακείου για το λαιμό που δεν περιέχουν αντιβιοτικά.

Ανακεφαλαιώνοντας οι λόγοι για να μην φάμε παγωτό είναι για να μην πάρουμε περιττές θερμίδες, για να μην ανεβάσουμε χοληστερίνη και σάκχαρο και να μην κάνουμε κακό στο λαιμό μας.

Οι λόγοι για να το φάμε είναι επειδή μία μπάλα αποτελεί ένα γευστικό και σχετικά αθώο επιδόρπιο και επειδή περιέχει ασβέστιο!

Σχετικά Άρθρα