ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η άσκηση είναι ένα ακόμα "όπλο" κατά του καρκίνου του μαστού

20 Οκτωβρίου 2020, 09:00

images

Η άσκηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά "όπλα" τα οποία μπορούν να προλάβουν ή να βοηθήσουν στο να ξεπεράσουμε ευκολότερα πολλά είδη καρκίνου, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο δεύτερος σε συχνότητα στο σύνολο, ανά έτος στον κόσμο, με ποσοστό 11,6%, ο καρκίνος του μαστού.

Μάλιστα οι αριθμοί δείχνουν ότι η άσκηση επιβάλλεται και θα έπρεπε να συνταγογραφείται, όπως επισημαίνει η παθολόγος- ογκολόγος, Σταυρούλα Ντρουφάκου, επιστημονική συνεργάτιδα της Γ’ Ογκολογικής Κλινικής του Metropolitan Hospital.

Ετησίως διαγιγνώσκονται 2,1 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού καθώς πρόκειται για τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες, ειδικά στον δυτικό κόσμο, δηλαδή τις χώρες με υψηλή κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Οι κληρονομικοί και οι γενετικοί παράγοντες, (όπως το προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών και κληρονομικές μεταλλάξεις σε γονίδια γενετικής προδιάθεσης), αντιπροσωπεύουν μόνο το 10% ως 15% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού.

Τα αυξημένα ποσοστά επίπτωσης του καρκίνου του μαστού που προαναφέρθηκαν, αποδίδονται στην αυξημένη συχνότητα γνωστών παραγόντων κινδύνου όπως είναι η εμμηνόρροια (πρώιμη ηλικία εμμηναρχής, μεταγενέστερη ηλικία στην εμμηνόπαυση), η αναπαραγωγή (καθυστερημένη ηλικία κατά την γέννηση του πρώτου παιδιού και λιγότερα παιδιά), η πρόσληψη εξωγενών ορμονών (θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης), η διατροφή (αυξημένη σε κορεσμένο λίπος και λήψη αλκοόλ) και η παχυσαρκία. 

Ο ρόλος της άσκησης

Υπάρχουν επαρκή και ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και το μέσο ποσοστό μείωσης ανέρχεται σε 15%. Εκτός από τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, τα οφέλη της άσκησης είναι πολλαπλά! Συγκεκριμένα, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος και εγκεφαλικού, τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, τον κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου, του ενδομητρίου, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστεως, του νεφρού και του πνεύμονα.

Ταυτόχρονα η άσκηση βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες, την υγεία των οστών, τον ύπνο, τη διάθεση… και προλαμβάνει την άνοια, τη νόσο Αλτσχάιμερ, την κατάθλιψη…

Η παρακολούθηση ασθενών που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα άσκησης υπό επίβλεψη κατά τη διάρκεια επικουρικής χημειοθεραπείας για καρκίνο του μαστού, κατέγραψε σύμφωνα με την γιατρό:

-Βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας,

-καλύτερη φυσική λειτουργικότητα και μυϊκή δύναμη,

-λιγότερη ναυτία, έμετο, κόπωση,

-λιγότερο πόνο,

-ταχύτερη επιστροφή στην εργασία (με όλα τα θετικά κοινωνικοοικονομικά επακόλουθα).

Επιπλέον, οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού οι οποίες ασκούνται, έχουν 28% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από καρκίνο του μαστού και 48% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία!

Η σωματική άσκηση θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ικανότητες, τις προτιμήσεις αλλά και το ιατρικό ιστορικό των ασθενών ή των πρώην ασθενών (survivors). Επίσης, πριν από την έναρξη οποιασδήποτε παρέμβασης θα πρέπει να λαμβάνεται η συγκατάθεση της θεραπευτικής ομάδας (χειρουργού μαστού, παθολόγου- ογκολόγου, ακτινοθεραπευτή -ογκολόγου και καρδιολόγου).

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις λοιπόν, ο συνολικός χρόνος της εβδομαδιαίας δραστηριότητας πρέπει να είναι τουλάχιστον 150-300 λεπτά αεροβικής δραστηριότητας μέτριας έντασης ή 75-150 λεπτά έντονης αεροβικής δραστηριότητας. Επίσης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται δύο έως τρεις συνεδρίες την εβδομάδα ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης.


Σχετικά Άρθρα