ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν συμβολή γιατρών στην ανίχνευση καρκίνου μαστού

18 Μαΐου 2022, 06:00

images

Ξανά στο μικροσκόπιο της επιτροπής υγείας της βουλής τίθεται αύριο η πρόταση για τη μείωση του ηλικιακού ορίου του πληθυσμιακού ανιχνευτικού προγράμματος για πρόληψη του καρκίνου του μαστού και η αύξηση της συχνότητας διενέργειας του προσφερόμενου εντός του ΓΕΣΥ τεστ Παπανικολάου.

Η πρόταση προϋποθέτει τη μείωση του ηλικιακού ορίου στο ανιχνευτικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού από 50, όπως είναι σήμερα, στα 45 (αν όχι και στα 40), όπως επίσης και την αύξηση του ηλικιακού ορίου από τα 69 στα 74 για τη διενέργεια του εντός ΓεΣΥ τεστ Παπανικολάου.

Σύμφωνα με τον βουλευτή και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Υγείας Ευθύμιο Δίπλαρο, ο οποίος εισηγήθηκε την πρόταση αυτή, από το 1998 μέχρι το 2018 έχουν εντοπιστεί 11.000 περιστατικά γυναικών με καρκίνο του μαστού και ποσοστό 16% είναι κάτω από την ηλικία των 44 χρόνων και αυτός είναι περίπου ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι άμεσα θα πρέπει να μπορούν και οι προσωπικοί γιατροί που σήμερα δυστυχώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν τις γυναίκες για μαστογραφία, θα πρέπει να τους δοθεί αυτό το κριτήριο ούτως ώστε οι γυναίκες να προβαίνουν άμεσα σε μαστογραφίες. Ο καρκίνος του μαστού πρέπει να πούμε και από εμπειρίες, όταν έγκαιρα εντοπιστεί μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μην έχουμε τα προβλήματα τα οποία έχουμε», είπε σε δηλώσεις του.

Υπέρ της πρότασης οι εμπλεκόμενοι φορείς

Η Παγκύπρια Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία (ΠΓΜΕ) συμφωνεί με την πιο πάνω πρόταση  και αναφέρει ότι «πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα σε γυναίκες μεταξύ 40 και 50 ετών για διενέργεια μαστογραφίας ρουτίνας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού».

Ακόμη, η υψηλή συχνότητα καρκίνου του μαστού στον γενικό πληθυσμό (1 στις 10 γυναίκες υπολογίζεται ότι θα νοσήσουν), η εμφάνιση περιστατικών καρκίνου του μαστού και σε νεαρότερες ηλικίες σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και η εισήγηση Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών διαφόρων ειδικοτήτων που ασχολούνται με το θέμα, επιβάλουν να εφαρμοστεί άμεσα και στην χώρα μας αυτή η πρακτική.

Η ΠΓΜΕ υπέδειξε ότι ο πληθυσμιακός έλεγχος για καρκίνο του μαστού τώρα, καλύπτει τις γυναίκες 50-69 ετών και παρέχεται σε μερικά εγκεκριμένα κέντρα μαστού του Υπουργείου Υγείας σε κάθε επαρχία.

«Πολλές γυναίκες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά τα κέντρα για αυτό και μόνο το 33% των γυναικών στην Κύπρο υποβλήθηκαν σε έλεγχο καρκίνου του μαστού. Για να υπάρξει μείωση νοσηρότητας και θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού πρέπει τουλάχιστον 70% του γυναικείου πληθυσμού να κάνει Μαστογραφία», σημείωσε.

Αναφορικά με τη διενέργεια του τεστ Παπανικολάου, η ΠΓΜΕ δηλώνει ότι «είναι με μεγάλη θλίψη που βλέπουμε, ότι με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, το τεστ Παπ αποφασίστηκε να γίνεται κάθε 2 χρόνια, γεγονός για το οποίο από την αρχή εκφράσαμε έντονα την αντίθεση μας, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, ελπίζοντας με την επανένταξη του θέματος για συζήτηση στην βουλή, το ΔΣ του ΟΑΥ να σκεφτεί σοβαρά και να επαναφέρει την διενέργεια του τεστ κάθε έτος στις γυναίκες από 18-65 ετών, όπως είναι το αίτημα μας αλλά και το αίτημα των γυναικών της Κύπρου».

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), εκφράζει την άποψη ότι η πρόταση για μείωση του ηλιακού ορίου του πληθυσμιακού ανιχνευτικού προγράμματος για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού θα πρέπει να τεκμηριωθεί επιστημονικά από αρμόδια σώματα όπως είναι η Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο και να διασταυρωθεί από καθορισμένα πρωτόκολλα, επιστημονικά δεδομένα όπως και τον έλεγχο οικογενειακού ιστορικού κάθε γυναίκας.

Ως εκ τούτου, συμφωνεί να γίνεται ο μαστογραφικός έλεγχος με βάση τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Γραμμές στα πλαίσια του πληθυσμιακού προγράμματος στις γυναίκες συνηθισμένου κινδύνου.

Σημειώνει επίσης ότι σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο, η οποία υποστηρίζει τον οργανωμένο προσυμπτωματικό έλεγχο του πληθυσμού που βασίζεται σε επιστημονική προσέγγιση σε ευρωπαϊκές σωστές πρακτικές και κατευθυντήριες οδηγίες, ο έλεγχος αυτός είναι πιο αποτελεσματικός από τον αποσπασματικό έλεγχο και αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ, επιδιώκει την άμεση δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο στην Κύπρο και τη δημιουργία Ινστιτούτου Καρκίνου Κύπρου.

«Η δημιουργία αυτή θα συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση και εξέλιξη των προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου για ποιοτική πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση», σημειώνει.

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), δηλώνει ότι για τα πληθυσμιακά προγράμματα ανίχνευσης και τα προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου, ο ρόλος της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου κρίνεται άκρως σημαντικός.

 Όπως αναφέρει, «η Εθνική Επιτροπή Καρκίνου, μέσω του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου που όλοι αναμένουμε και απαιτούμε να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν, θα πρέπει να αναλάβει να διερευνήσει και να μελετήσει την εκπόνηση πρωτοκόλλων για την εφαρμογή τους, καθώς και την παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής τους».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα