ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν ποινικοποίηση ψευδοθεραπειών μεταστροφής φύλου

25 Μαΐου 2022, 16:10

images

Την ποινικοποίηση πρακτικών, τεχνικών ή παροχής υπηρεσιών με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου ζητούν οι αρμόδιοι φορείς με αφορμή την εισηγητική πρόταση νόμου του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Κουκουμά.

Η συζήτηση για την πρόταση νόμου συνεχίστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στην οποία αναφέρθηκε ότι σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία έχει γίνει ήδη το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του νόμου, καθώς επίσης στη Μάλτα ο νόμος αυτός έχει περάσει.

Ο κ. Κουκουμάς, ανέφερε ότι οι πρακτικές αυτές βασίζονται στην αντίληψη ότι τα ΛΟΑΤ+ άτομα είναι προβληματικά και για αυτό πρέπει να θεραπευτούν. Πρόσθεσε ότι αφορούν μεσαιωνικές πρακτικές, τσαρλατανισμό και δεν μπορεί να συνυπάρξει η έννοια της συναίνεσης με αυτό. «Αυτό είναι παράνομο και μπορούν να το καταγγείλουν, ειδικότερα τα νεαρά άτομα», είπε.

Έκανε επίσης αναφορά σε 3 σημεία που αφορούν τη συζήτηση: στις περιπτώσεις που γονείς παίρνουν το παιδί σε άλλη χώρα και αν μπορεί να ποινικοποιηθεί στην Κύπρο αυτό, παρά τη δυσκολία που περιλαμβάνει, τη δημιουργία ενός μηχανισμού ή ρύθμισης που προϋποθέτει ότι εάν ένας επαγγελματίας υγείας (πχ. ψυχολόγος) προβεί σε μία τέτοια διαδικασία «θεραπείας» θα πρέπει να ενημερώνεται και ο σύνδεσμος/οργανισμός της ειδικότητας του αναλόγως.

Το τρίτο σημείο που ανέφερε είναι να ξεχωρίσουν οι θεραπείες μεταστροφής από τις επιστημονικά αποδεκτές υπηρεσίες (όπως συμβουλευτικές ή/και ιατρικές) οι οποίες δεν αποτελούν αδίκημα και περιλαμβάνουν τη διερεύνηση, την ελεύθερη ανάπτυξη και επιβεβαίωση του σεξουαλικού προσανατολισμού και δεν αποτελούν μέσο για την αλλαγή του σεξουαλικής ταυτότητας.

Σημείωσε ότι οι πλείστες ανησυχίες καλύπτονται από το νόμο, απλώς η πρόθεση είναι να ψηφιστεί η πρόταση νόμου γιατί στέλνει και ένα μήνυμα.

Εκπρόσωπος της Οργάνωσης Accept ΛΟΑΤ+ Κύπρου, ανέφερε ότι έγιναν κατηγορίες για την Κύπρο οι οποίες συγκεκριμένα αφορούσαν ιερείς. Μερικά παραδείγματα πρακτικών μεταστροφής των καταγγελιών που έθεσε είναι ο εξορκισμός, οι ορμονοθεραπείες από ονδοκρινολόγους, γονείς που έστελναν τα παιδιά σε θεραπεία, περιπτώσεις που πάντρευαν ανθρώπους με ανίδεες γυναίκες, πρακτικές μέσω προσευχής ή μετάνοιας. Πρόσθεσε ότι πολλά από τα θύματα είχαν αυτοκτονικές τάσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μόνη αποδεκτή εφαρμογή είναι όταν το άτομο νοιώθει δυσφορία για το φύλο του, τότε χρειάζεται πιστοποιητικό από ψυχίατρο για την αλλαγή του φύλου του.

Ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Προώθησης της Πολυπολιτισμικότητας, της Αποδοχής και του Σεβασμού στη Διαφορετικότητα (ΠΑΣΔ) Κώστας Γαβριηλίδηςδήλωσε ότι η εν λόγω πρόταση δεν αφορά τα τρανς άτομα.

Όπως ανέφερε, υπάρχει γενικός νόμος που επιτρέπει στους άλλους να εφαρμόζουν πρακτική μεταστροφής, προσθέτοντας ότι είναι οξύμωρο ο νόμος να επιτρέπει την ψυχολογική κακοποίηση. Συμπλήρωσε ότι οι ανήλικοι δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο κ. Γαβριηλίδης, ανέφερε ακόμη ότι στον μαλτέζικο νόμο, που έχει κριθεί ως ικανοποιητικός, υπάρχουν οι ορισμοί για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, κάτι το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί και στην Κύπρο. Ακόμη, εισηγήθηκε ότι θα ήταν σωστό να ενταχθούν και χρηματικά πρόστιμα στον κυπριακό νόμο για την ποινικοποίηση αυτή.

Το Γραφείο της Επιτρόπου των Δικαιωμάτων του Παιδιού σε υπόμνημα που κατέθεσε δηλώνει σύμφωνο με την πρόταση αυτή καθότι περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις παιδιών που ενδεχομένως να υπάρξουν θύματα τέτοιου είδους θεραπειών, ακόμα και αυτές που οι γονείς παραπέμπουν το παιδί τους σε τέτοιες πρακτικές. Όπως αναφέρεται «τέτοιους είδους πρακτικές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών και ως τέτοιες, αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να ποινικοποιηθούν, με τελικό στόχο να εξαλειφθούν».

Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου, συμφωνεί επίσης και τονίζει το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή των ατόμων για προσδιορισμό του φύλου. Ακόμη, σε επιστολή αναφέρει ότι οποιοδήποτε άτομο ή ομάδα που προσπαθεί να αλλάξει, ή να χειραγωγήσει, ή να αντιστρέψει τη σεξουαλική προτίμηση ή και να αλλάξει την ταυτότητα φύλου με ψυχολογικές θεραπείες, ή αλλά μέσα, θεωρείται ότι χρησιμοποιεί πατερναλισμό, μεθόδους εκφοβισμού, εξαναγκασμού και έτσι παραβιάζει βασικά δικαιώματα του ατόμου. Παραβιάζονται η αυτονομία και η ελεύθερη επιλογή.

«Από το πιο πάνω εξαιρούνται οι ιατρικές πράξεις που έχουν στόχο τη προετοιμασία ή αλλαγή φύλου με τη συγκατάθεση του ατόμου όπως αυτές καθορίζονται από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν δημοσιευτεί το 2017», συμπληρώνει.

Προστίθεται ότι «η ομοφυλοφιλία ή η αμφιφυλοφιλία και οι διαφυλικές ταυτότητες (τρανσ-άτομα) δεν είναι παθολογικές ή/και ψυχικές διαταραχές, καθώς και οι σεξουαλικοί προσανατολισμοί και η σεξουαλική διαφορετικότητα ή πολυμορφία είναι σεβαστή».

Εκ μέρους του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) αναφέρθηκε ότι αυτό είναι ένα θέμα ταμπού για την κοινωνία και πρέπει να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ΠΙΣ δηλώνει ότι «η προστασία κάθε ατόμου από οποιεσδήποτε διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν την έκφραση του φύλου, μας βρίσκει απόλυτα και απαρασάλευτα σύμφωνους». Ακόμη, «αντιλαμβανόμαστε ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο αποσκοπεί στην ποινικοποίηση των ιατρικώς μη ενδεδειγμένων ή αποδεκτών μορφών θεραπείας που στοχεύουν στην μεταστροφή της ήδη εκφρασθείσας δυσφορίας του φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Προφανώς και αυτό μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους».

Τη στήριξη για την εν λόγω πρόταση νόμου εξέφρασε και ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου σε επιστολή αναφέροντας ότι «χαιρετίζει την ανάληψη δράσης σχετικά με την ποινικοποίηση  ψευδοθεραπειών μεταστροφής. Τέτοιες πρακτικές στηρίζονται σε απαρχαιωμένες ιδέες για τη  σεξουαλικότητα και το φύλο, είναι συνήθως ανήθικα κατευθυντικές και δεν λειτουργούν θεραπευτικά. Αντιθέτως, έχει τεκμηριωθεί ο κίνδυνος από αυτές τις πρακτικές καθώς σχετίζονται με μειωμένη αυτοεικόνα, αισθήματα ενοχής, εμπειρίες κατάθλιψης, αυτοκτονικό ιδεασμό, απόπειρες αυτοκτονίας και άλλους αρνητικούς δείκτες υγείας».

Στη συνεδρία παρευρέθηκε και εκπρόσωπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ο οποίος ανέφερε ότι η εκκλησία δεν επιθυμεί να έχει δικαίωμα επιβολής ή εξουσίας στους ανθρώπους και είναι σαφής η θέση της εκκλησίας ότι το κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα να ακολουθεί την ηθική που δεν θα καταστεί εις βάρος της ζωής του.

Ενάντια το ΕΛΑΜ

Ενάντια στην πρόταση αυτή τάχθηκε το ΕΛΑΜ, με τον βουλευτή Σωτήρη Ιωάννου να δηλώνει ότι τα φύλα είναι δύο, είναι βιολογικά και καθορίζονται με τη γέννηση του ανθρώπου. Όπως ανέφερε, «με τη λογική η οποία έχει ακουστεί στην επιτροπή, θα θυματοποιηθεί κόσμος, θα ποινικοποιήσουμε ανθρώπινες σχέσεις μέσα στην οικογένεια και το επόμενο βήμα είναι καθοριστούν κώδικες δεοντολογίας και οδικοί χάρτες για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς. Εκεί οδηγούμαστε με αυτές τις προτάσεις». 

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα