ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν πλήρη απαγόρευση χρήσης ηλεκτρικού περιλαίμιου σε ζώα

06 Φεβρουαρίου 2024, 12:17

images

Επιτακτική ανάγκη θεωρεί την πλήρη απαγόρευση της χρήσης ηλεκτρικού περιλαίμιου σε ζώα η Ομάδα Δράσης για τα Ζώα του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών με αφορμή τον τραυματισμό σκύλου.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Κινήματος, ο σκύλος του οποίου η ζωή κινδύνευσε άμεσα, διασώθηκε από εθελοντές και διαπιστώθηκε ότι έφερε ηλεκτρικό κολλάρο.

Η συντονίστρια της Ομάδας Δράσης για τα Ζώα του Κινήματος, Ανθή Μουζούρη, τόνισε ότι «ο περί προστασίας και ευημερίας νομός, είναι ξεκάθαρος. Απαγορεύεται κάποιος να προξενεί στον σκύλο του αχρείαστο πόνο και ταλαιπωρία. Εύλογο ερώτημα είναι το πως γίνεται να επιτρέπεται η χρήση τους, εφόσον ο αχρείαστος πόνος απαγορεύεται με νόμο». 

Δυστυχώς, προσθέτουν,  η απαγόρευση της χρήσης του ηλεκτρικού περιλαίμιου δεν είναι καθολική αφού επιτρέπεται η χρήση του από ειδικό εκπαιδευτή για σκοπούς εκπαίδευσης.

«Με την χρήση αυτής της πρόνοιας διατίθενται στην αγορά ηλεκτρικά περιλαίμια τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται για εντελώς ακατάλληλους λόγους, όπως ο περιορισμός του γαβγίσματος. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η χρήση του ηλεκτρικού περιλαίμιου για περιορισμό του γαβγίσματος είναι μια παράνομη και εγκληματική πράξη», προστίθεται.

Σύμφωνα με το Κίνημα, ένα τέτοιο εργαλείο στα χέρια του οποιοιδήποτε μπορεί να προκαλέσει βασανισμό με αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία του σκύλου.

«Ζούμε στο 2024 και είναι αδιανόητο να επιτρέπεται η χρήση τέτοιων συσκευών που διοχετεύουν ηλεκτρισμό στον σκύλο με ηλεκτρική εκκένωση. Οι πρακτικές αυτές παραπέμπουν σε μεθόδους άλλων εποχών», τονίζουν.

Τέλος όπως αναφέρουν ότι ως Ομάδα Δράσης θα προωθήσουν επείγουσα πρόταση για την πλήρη απαγόρευση εισαγωγής, πώλησης και χρήσης τέτοιων συσκευών.

Σχετικά Άρθρα