ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν λύσεις στα προβλήματα φιλοξενίας παιδιών

20 Απριλίου 2022, 06:00

images

Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη καθυστέρηση εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία των Κρατικών Ιδρυμάτων Φιλοξενίας Παιδιών τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αντρέας Καυκαλιάς.

Στο πλαίσιο πρόσφατης συνεδρίας της επιτροπής εργασίας της βουλής, ο κ. Καυκαλιάς επικεντρώθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζονται στις παιδικές στέγες και στους εφηβικούς ξενώνες που λειτουργούν υπό τη διαχείριση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι «όταν μιλάμε για κρατικές δομές φροντίδας, δεν εννοούμε μόνο στέγη και τροφή. Τα παιδιά αυτά, τα οποία το κράτος θέτει υπό την προστασία του, είναι παιδιά που έχουν μετακινηθεί από την βιολογική τους οικογένεια, λόγω σοβαρών τραυματικών βιωμάτων ή/και συναισθηματικών ελλειμμάτων».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι συνθήκες αυτές καθιστούν τα παιδιά ευάλωτα και ομάδα υψηλού κινδύνου.

Εντούτοις, χαρακτήρισε πολύ ανησυχητική την ανύπαρκτη στήριξη των παιδιών αυτών τα οποία βρίσκονται υπό φροντίδα, αλλά και αυτών που είναι ασυνόδευτα, «τα οποία μετά τα 18 θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις δομές φροντίδας και ουσιαστικά μένουν απροστάτευτα».

Ως εκ τούτου, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για αναδιοργάνωση και επαρκή στελέχωση των εν λόγω ιδρυμάτων με επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, περιλαμβανομένων και επαγγελματιών ψυχικής υγείας, την ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών φροντίδας και προστασίας ανηλίκων σε πολυθεματικό επίπεδο, τον εκσυγχρονισμό του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού της ανάδοχης οικογένειας.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής πως 1100 παιδιά βρίσκονται υπό την προστασία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ).

Συγκεκριμένα, από αυτά τα παιδιά τα 770 είναι ασυνόδευτα, τα 221 βρίσκονται στον θεσμό της αναδοχής, τα 93 στα ιδρύματα και τα 16 βρίσκονται σε ημιανεξάρτητη διαβίωση. Σημειώνεται ότι ένας μικρός αριθμός παιδιών αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχουν (παιδικό τραύμα κλπ.).

Η διευθύντρια των ΥΚΕ, ανέφερε επίσης ότι έχοντας το κομμάτι της κηδεμονίας, έχουν αναγνωρίσει τις ανάγκες των παιδιών και προώθησαν κάποιες αλλαγές.

Πρόσθεσε ακόμη ότι έχουν θεσμοθετηθεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου οι πολύθεματικές επιτροπές και εκεί συζητούνται από όλους τους επαγγελματίες για να αντιμετωπίζονται σφαιρικά οι ανάγκες των παιδιών.

Επιπλέον, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο, εξασφαλίστηκαν νοσηλευτές στον χώρο του ιδρύματος και υπογράφηκε με ιδιωτικό πολυθεματικό κέντρο το οποίο θα παραδίδει στον χώρο του ιδρύματος υπηρεσίες.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα