ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν κινήσεις για κακώς έχοντα στη δημόσια υγεία

27 Ιουνίου 2023, 06:02

images

Μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από την ομάδα πρωτοβουλίας, «Ιατρική Ασπίδα», περί απουσίας ελέγχου του Ιατρικού Συμβουλίου και παράνομες εγγραφές γιατρών στο μητρώο, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, εξέφρασε την ευχή να υπήρχαν και άλλοι συνειδητοποιημένοι πολίτες και σύνολα που να φέρνουν στην επιφάνεια τα κακώς κείμενα, ώστε να διορθώνονται με απώτερο σκοπό την προστασία των πολιτών.

Μιλώντας, χθες σε εκπομπή του Alpha, ο Μαρίνος Μουσιούττας, υπογράμμισε ότι απουσία ελέγχου στους γιατρούς που εργάζονται στην Κύπρο και πως η μοναδική υποχρέωσή τους είναι εφόσον εγγραφούν στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο είναι να καταβάλλουν ετησίως το ποσό των 200 ευρώ με την άδειά τους να ανανεώνεται αυτόματα, ανεξάρτητα εάν υπάρχουν καταγγελίες ή εκκρεμούν ποινικές υποθέσεις εναντίον τους, οι πολίτες εξακολουθούν να νιώθουν ανασφάλεια.

Δυστυχώς, είπε, λόγω της βραδυκίνητης δικαιοσύνης, κάποιοι, της μικρής μερίδας των γιατρών που παρανομούν και που εκκρεμούν εναντίον τους υποθέσεις, συνεχίζουν να εξασκούν το λειτούργημά τους.

Υπογράμμισε ότι ενώπιων της Βουλής, βρίσκεται πρόταση νόμου, η οποία προσπαθεί να διορθώσει τα κακώς έχοντα στην δημόσια υγεία, ώστε να υπάρχει αυστηρός και σοβαρός εποπτικός έλεγχος.

Στη βουλή το θέμα ανειδίκευτων γιατρών

Υπενθυμίζεται ότι Ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής τέθηκε την Πέμπτη το θέμα των ανειδίκευτων γιατρών και γιατρών με πτυχίο από τρίτες χώρες το οποίο δεν είναι αναγνωρισμένο από το ΚΥΣΑΤΣ.

Η Ιατρική Ασπίδα, έχει φέρει περιστατικά εις γνώσιν του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Υπουργού Υγείας, βουλευτών, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου (ΙΣΚ), χωρίς όμως, όπως υποστηρίζει, να έχει γίνει κάποιος έλεγχος σε αυτούς τους ιατρούς, με τη ζωή πολιτών να τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο.

Η συντονίστρια της ομάδας πρωτοβουλίας Ιατρική Ασπίδα, Ελεονώρα Μαυρομμάτη, ανέφερε στην Επιτροπή ότι η ομάδα δεν είναι εναντίον οποιαδήποτε γιατρού, απλά προσπαθεί να διορθώσει τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος.

Όπως ανέφερε, η ομάδα διαπίστωσε ότι ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος δεν είναι εφικτός και σωστός.

Οδικοί χάρτες για ΓεΣΥ

Την Παρασκευή, ο ΠτΔ εξέτασε τους οδικούς χάρτες για το ΓεΣΥ που δόθηκαν από τον ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, στην παρουσία της υπουργού υγείας, Πόπης Κανάρη και του υπουργού οικονομικών, Μάκη Κεραυνού.

Οι δύο χάρτες εξετάστηκαν στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης ανάλυσης δεδομένων από πλευράς του ΓεΣΥ με τη συμμετοχή των δύο οργανισμών και των δύο υπουργείων, έπειτα από οδηγίες του ΠτΔ για τη συνάντηση.

Σε δηλώσεις της εξερχόμενη από τη συνάντηση, η υπουργός υγείας, ανέφερε ότι οι ξεχωριστοί δύο χάρτες ετοιμάστηκαν σε ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο οργανισμούς και το υπουργείο υγείας.

Βασικοί πυλώνες των οδικών χαρτών, είπε, ήταν η βελτίωση των υπηρεσιών μέσα από το ΓεΣΥ, τα ποιοτικά κριτήρια που τίθενται στους οδικούς χάρτες, η χρόνια αναμονή των ασθενών, οι χρόνιοι ασθενείς, τα ΤΑΕΠ και επίσης οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι που τίθενται από πλευράς δημοσίων νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα