ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενώπιον Επιτροπής Υγείας το θέμα των ανειδίκευτων ιατρών

22 Ιουνίου 2023, 14:12

images

Ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής έθεσε σήμερα η ομάδα πρωτοβουλίας Ιατρική Ασπίδα το θέμα των ανειδίκευτων γιατρών και γιατρών με πτυχίο από τρίτες χώρες το οποίο δεν είναι αναγνωρισμένο από το ΚΥΣΑΤΣ.

Η Ιατρική Ασπίδα, έχει φέρει περιστατικά εις γνώσιν του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Υπουργού Υγείας, βουλευτών, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου (ΙΣΚ), χωρίς όμως, όπως υποστηρίζει, να έχει γίνει κάποιος έλεγχος σε αυτούς τους ιατρούς, με τη ζωή πολιτών να τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο.

Η συντονίστρια της ομάδας πρωτοβουλίας Ιατρική Ασπίδα, Ελεονώρα Μαυρομμάτη, ανέφερε στην Επιτροπή ότι η ομάδα δεν είναι εναντίον οποιαδήποτε γιατρού, απλά προσπαθεί να διορθώσει τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος.

Όπως ανέφερε, η ομάδα διαπίστωσε ότι ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος δεν είναι εφικτός και σωστός.

Συγκεκριμένα είπε ότι δεν γίνεται έλεγχος για αναγνώριση του πτυχίου των ιατρών, ενώ γίνεται παράνομη αναγνώριση γιατρών στο μητρώο ιατρών.

Η ομάδα αφού έχει φέρει τα περιστατικά αυτά εις γνώσιν του Ιατρικού Συμβουλίου, το Ιατρικό Συμβούλιο ανέφερε ότι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις γιατρών που όμως δεν δουλεύουν στην Κύπρο. Αυτό στη συνέχεια άλλαξε, αφού τελικά εντοπίστηκαν 40 περιπτώσεις ιατρών χωρίς αναγνωρισμένο πτυχίο, οι οποίοι όμως δεν εργάζονται στην Κύπρο.

«Δεν γίνεται κανένας έλεγχος στους γιατρούς που εργάζονται στην Κύπρο. Για όσα χρόνια εργάζονται στην Κύπρο οι γιατροί, η μόνη υποχρέωση που έχουν είναι να πληρώνουν το ποσό των €200 συνδρομή στο Ιατρικό Συμβούλιο», ανέφερε η κ. Μαυρομμάτη.

Σημείωσε ακόμη ότι «οι γιατροί αυτοί παραπλανούν τους ασθενείς βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και ότι υπάρχουν περιπτώσεις γιατρών που συνεχίζουν να εργάζονται με τις ψεύτικες ειδικότητες τους και να πληρώνουν συνδρομή στον ΠΙΣ».

Ακόμη, σημείωσε ότι δεν γίνεται αξιολόγηση των γιατρών στην Κύπρο και ότι οι γιατροί εργάζονται χωρίς να έχουν επαναξιολόγηση.

Η ομάδα πρωτοβουλίας Ιατρική Ασπίδα, έχει καταθέσει πρόταση νόμου με την οποία ζητεί την αναβάθμιση του ρόλου του ΙΣ και τον εκσυγχρονισμό του όπως λειτουργεί σε άλλες χώρες.

Ο κ. Γιώργος Περδίκης, μέλος της Ιατρικής Ασπίδας, ανέφερε ότι η Ιατρική Ασπίδα προσπαθεί να προασπίσει τα δικαιώματα των ασθενών και την υλοποίηση καλών πρακτικών.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ και μέλος της ομάδας, Μαρίνος Μουσσιούττας εξέφρασε την επιθυμία το εν λόγω θέμα να ξανασυζητηθεί το Σεπτέμβριο, όταν ανοίξει ξανά η βουλή. 

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα