ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν καθίσματα στο χώρο εργασίας για αποφυγή ορθοστασίας

27 Μαρτίου 2023, 10:45

images

Πρoτάσεις νόμου που προβλέπουν την καλύτερη οργάνωση χρόνου εργασίας και την προσθήκη κατάλληλων καθισμάτων για αποφυγή της συνεχούς ορθοστασίας των εργαζομένων, κατέθεσε το ΑΚΕΛ, έπειτα από μία σειρά σχετικών καταγγελιών.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις νόμου τροποποιούν τους δύο νόμους, τον περί Οργάνωσης του χρόνου εργασίας νόμων του 2022 έως 2023 και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων του 1996 έως 2023, οι οποίες υποχρεώνουν τους εργοδότες να οργανώνουν τον χρόνο εργασίας, ώστε να αποφεύγεται η συνεχής και παρατεταμένη ορθοστασία των εργαζομένων, καθώς επίσης και την παροχή κατάλληλων καθισμάτων στους εργαζομένους, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν εύλογη δυνατότητα να τα χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, ώστε να αποφεύγεται η αδιάκοπη ορθοστασία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι το ΑΚΕΛ ευελπιστεί, αναλόγως και του όγκου των θεμάτων που έχει ήδη η Επιτροπή, να αρχίσει η συζήτηση των δύο προτάσεων νόμου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας πριν τις διακοπές του Πάσχα.

«Με την έναρξη της συζήτησης θα δούμε την ανταπόκριση της νέας κυβέρνησης, των άλλων κομμάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων στην πρότασή μας», πρόσθεσε.

Για αυτό, το ΑΚΕΛ άρχισε μια πρωτοβουλία για το θέμα καταθέτοντας τον περασμένο Οκτώβρη με κοινοβουλευτική ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας.

Καταγγελίες εργαζομένων και συντεχνιών 

Σύμφωνα με τον κ. Κουκουμά, «είχαν φτάσει κοντά μας ορισμένες ανώνυμες καταγγελίες από εργαζόμενους ενώ υπόψη μας έχουμε και συγκεκριμένη καταγγελία από συντεχνία για το θέμα πριν τρία χρόνια».

«Πρέπει να πω ότι μετά τη δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας μας, δεκάδες εργαζόμενοι μοιράστηκαν στο διαδίκτυο τις δικές τους εμπειρίες, επιβεβαιώνοντας ότι σε αρκετούς χώρους εργασίας -φούρνους, φρουταρίες, υπεραγορές, καταστήματα- εφαρμόζεται η απάνθρωπη πρακτική να απαγορεύεται στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να καθίσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του εργάσιμου χρόνου τους», σημείωσε.

Ακόμη, «ορισμένοι εργοδότες φροντίζουν να μην υπάρχουν καν καρέκλες ή σκαμπό στον χώρο του καταστήματος για ολιγόλεπτη έστω ξεκούραση των εργαζομένων, ενώ καταγγελίες υπάρχουν για ταμεία φούρνων και υπεραγορών που λειτουργούν χωρίς σκαμπό για τον/την ταμία», εξηγεί.

Ανέφερε, επίσης, «ότι το Υπουργείο Εργασίας, στην απάντηση του, αρχές Φεβρουαρίου στο κοινοβουλευτικό ερώτημα που καταθέσαμε, δήλωσε ότι ελάχιστες - κυρίως ανώνυμες - καταγγελίες υποβλήθηκαν στο αρμόδιο Τμήμα για θέματα ορθοστασίας».

«Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει αυτή πρακτική. Αντίθετα, καταδεικνύει την ανασφάλεια, ίσως και τις εργοδοτικές πιέσεις που υφίστανται σε χώρους δουλειάς που εμποδίζουν πολλούς εργαζόμενους να καταγγείλουν επίσημα, πόσο μάλλον σε χώρους δουλειάς που δεν υπάρχει καν συνδικαλιστική οργάνωση. Για αυτό χρειαζόμαστε αποτελεσματική νομοθεσία και αποτελεσματική εφαρμογή της», υποδεικνύει.

Ο αντίκτυπος στην υγεία των εργαζομένων

Ο κ. Κουκουμάς δήλωσε ότι η καταπόνηση των εργαζομένων από την οκτάωρη, τουλάχιστον, ορθοστασία είναι προφανής.

Όπως είπε, εργαζόμενοι και εργαζόμενες αναφέρουν καθημερινούς πόνους στη μέση, στα πόδια, στις αρθρώσεις. Ταυτόχρονα, η παρατεταμένη ορθοστασία συσσωρεύει σε βάθος χρόνου σοβαρότερα προβλήματα υγείας (ρευματοπάθειες, μυοσκελετικές παθήσεις). 

«Αυτό τεκμηριώθηκε και σε ειδική έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, πρόσθεσε.

«Πέραν από την ενίσχυση της νομοθεσίας που προωθούμε με την πρόταση μας, χρειάζεται και η βούληση από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες του κράτους για να την εφαρμόσουν, να ελέγξουν εργοδότες, να επιβάλουν ποινές», σημειώνει, προσθέτοντας ότι πέραν από τη νομοθεσία, θα πρέπει να καθοριστούν ανώτατα χρονικά όρια ορθοστασίας κατά το χρόνο εργασίας, να γίνουν συστάσεις για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, για την εργονομική σχεδίαση των χώρων εργασίας (πχ. τα ταμεία σε καταστήματα, εναλλαγή σε πόστα, ικανοποιητικά διαλείμματα) κ.ο.κ.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα