ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν ενίσχυση για υποδομές φροντίδας ατόμων με Αλτσχάιμερ

06 Ιουλίου 2023, 16:02

images

Οικονομική ενίσχυση για δημιουργία κτηριακών εγκαταστάσεων με υπηρεσίες φροντίδας για τα άτομα με Αλτσχάιμερ ζητούν οι αρμόδιοι σύνδεσμοι από το κράτος, τη συμπερίληψη των υπηρεσιών αυτών στο ΓεΣΥ και την παροχή επιδόματος.

Το εν λόγω θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, με επίκεντρο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ στην Επαρχία Λάρνακας και στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Εκπρόσωπος από το Παρατηρητήριο τρίτης ηλικίας, υπογράμμισε στην Επιτροπή ότι οι άνθρωποι με αλτσχάιμερ θα αυξηθούν με τρομερούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια και οι περισσότεροι καταλήγουν στα γηροκομεία.

«Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα. Υπάρχει κακοποίηση στα σπίτια όσον αφορά τους ανθρώπους με άνοια», είπε. Πρόσθεσε ότι είναι μία ασθένεια που εξαντλεί κονδύλια του κράτους και ότι υπάρχουν οικογενειακοί φροντιστές που βρίσκονται στα όρια άσχημης ψυχολογικής κατάστασης.

Η αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αλτσχάιμερ και συναφών ανοιών «Μη-Με-Λησμόνει», Αλεξία Καραϊσκάκη, σημείωσε ότι είναι ο μόνος εγκεκριμένος σύνδεσμος για τη νόσο αυτή διεθνώς.

Όπως ανέφερε, υπάρχει φροντίστρια στον χώρο του Συνδέσμου αλλά είναι πολύ δύσκολη η εύρεση φροντιστών, καθώς επίσης γίνονται δέκτες της απόγνωσης των συγγενών των ασθενών.

«Δεν έχουμε τη στήριξη από το κράτος, θέλουμε όμως να εξασφαλίσουμε τα άτομα που δουλεύουν κοντά μας. Έχουμε περίπου μόνο €5000 τον χρόνο που μας δίνει το κράτος», είπε.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε ότι θα εξεταστεί το χρηματικό ποσό που παρέχεται ως χορηγία στους Συνδέσμους.

Εξήγησε ότι «για να προσφέρουμε αυτές τις υπηρεσίες πρέπει να έχουμε ένα χώρο. Έχουμε μέσω του υπουργείου εσωτερικών πάρει μία τουρκοκυπριακή γη. Τα σχέδια τα βγάλαμε μόνοι μας. Θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του έργου. Θέλουμε να ξέρουμε και τη βιωσιμότητα αυτού του χώρου. Ο χώρος είναι ένα εξειδικευμένο κέντρο το οποίο δεν υπάρχει ακόμα στη Κύπρο».

Σημείωσε ότι η νόσος μπορεί να ξεκινήσει από 36 ετών.

Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με Αλτσχάιμερ της επαρχίας Αμμοχώστου ανέφερε στη συνεδρία ότι αδυνατούν να έχουν ένα Κέντρο ημερήσιας φροντίδας εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική ενίσχυση.

Κατά τη συνεδρία τονίστηκε ότι οι νοσηλευτές δεν είναι εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίσουν τέτοιες περιπτώσεις ασθενών. Ακόμη, οι ασθενείς με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σημειώθηκε ότι έχουν προσφέρει στην κοινωνία και η πολιτεία δεν πρέπει να τους ξεχάσει.

Από τον Φιλανθρωπικό Σύνδεσμο Στήριξης Ατόμων με Άνοια «Ιθάκη», ειπώθηκε ότι λειτουργεί κέντρα ημέρας χάρη στα οποία οι συγγενείς των ασθενών μπορούν να ξεκουράζονται και να απελευθερώνονται από τις ευθύνες επίβλεψης, καθώς επίσης προσφέρεται ψυχολογική στήριξη σε όποιον χρειάζεται.

«Η ενημέρωση του κόσμου για αυτά τα θέματα είναι πολύ σημαντική για να τους βοηθήσουμε να το αποδεχτούν. Η αποδοχή είναι μεγάλης σημασίας», σημειώθηκε.

Εκ μέρους των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε ότι ετοιμάζεται Εθνικό Σχέδιο για τα άτομα με Αλτσχάιμερ και βρίσκεται στη διαδικασία για έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας με την εφαρμογή του ΓεΣΥ έχουν γίνει κάποιες αλλαγές, όπως η επιλογή γιατρού αλλά και ο περιορισμός στις επισκέψεις (πχ. εργοθεραπεία). Προστέθηκε ότι η γηροψυχιατρική προβλέπεται να βρίσκεται του χρόνου εντός του ΓεΣΥ.

Χαμηλά επιδόματα με απαράδεκτες προϋποθέσεις

Όπως αναφέρθηκε από το Τμήμα κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρία, στο παρόν στάδιο παρέχεται το ποσό των €400 ως επίδομα για άτομα με παραπληγία και €900 για τετραπληγία και αυτό αυξάνεται αργότερα στα €1000 και αφορά τα άτομα με αλτσχάιμερ που βρίσκονται μόνο στο τελικό στάδιο.

Ειδικότερα, για να δικαιούται ένα άτομο ένα από τα δύο αυτά επιδόματα φροντίδας πρέπει να είναι λήπτης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ) και εάν δεν είναι τετραπληγικός ή παραπληγικός τότε δεν λαμβάνει επίδομα.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου ανέφερε ότι ένα άτομο για να πάρει επίδομα φροντίδας πρέπει να κάθεται σε τροχοκάθισμα και ότι το υφυπουργείο πρόνοιας πρέπει να το αλλάξει αυτό.  

Συγκεκριμένα, σημείωσε τρεις τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθηθούν οι σύνδεσμοι και οι ασθενείς. Ο ένας τρόπος είναι να ενταχθούν οι υπηρεσίες φροντίδας στο ΓΕΣΥ, ο δεύτερος τρόπος είναι το κράτος να δίνει στα άτομα αυτά ένα επίδομα και ο τρίτος τρόπος είναι η πολιτεία να ενισχύσει τους συνδέσμους και να δημιουργήσει τα κέντρα φροντίδας.

«Είναι απαράδεκτο οι συγγενείς των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες, να πρέπει να εκλιπαρούν την κάθε εταιρεία για να μπορούν να έχουν αυτά τα χρήματα για να παρέχουν στους οικείους τους αυτές τις υπηρεσίες», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μιχάλη Γιακουμή, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα για συζήτηση, μέχρι το 2006 υπάρχουν 26.6 εκατ. παγκοσμίως άτομα με αλτσχάιμερ και μέχρι το 2050 αυτός ο αριθμός θα διπλασιαστεί.

Σημείωσε επίσης ότι το κράτος είναι πολλά βήματα πίσω σε σύγκριση με το έργο των συνδέσμων για τα άτομα με τη νόσο αυτή.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, ανέφερε στην Επιτροπή ότι τα ίδια προβλήματα κτηριακών εγκαταστάσεων αντιμετωπίζουν και οι ασθενείς στις υπόλοιπες πόλεις. Ακόμη, όπως είπε, τα άτομα αυτά εξαρτώνται αποκλειστικά από το επίδομα που θα πάρουν από την κυπριακή δημοκρατία.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η ανάγκη να στεγαστούν τα άτομα με αλτσχάιμερ σε ένα χώρο που να είναι ασφαλής. «Είναι ένα πάγιο αίτημα που τρέχει αρκετά χρόνια», είπε, συμπληρώνοντας ότι «ταλαιπωρήθηκαν αρκετά χρόνια στο να βρεθεί και να δοθεί ο συγκεκριμένος χώρος όπως είναι».

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα