ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν διασφάλιση της επάρκειας πρωτεϊνών

09 Απριλίου 2024, 21:04

images

Στη σημασία της ολιστικής προσέγγισης για την παραγωγή και κατανάλωση πρωτεϊνών και στην ανάγκη να διασφαλισθεί η επάρκεια πρωτεϊνών εντός της ΕΕ και να στηριχθεί η διατροφική ασφάλεια με μεθόδους παραγωγής που να είναι συμβατές με την προώθηση βιώσιμων συστημάτων τροφίμων τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, μίλησε ο Γενικός Διευθυντής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου,  στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 7-9 Απριλίου στο Βέλγιο, στο πλαίσιο της βελγικής προεδρίας της ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, ο κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ως χώρα που εξαρτάται σημαντικά από την εισαγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, σημειώνοντας την ανάγκη διασφάλισης της σταθερής παροχής ποιοτικών πρωτεϊνούχων τροφών στην ΕΕ. Επίσης, επεσήμανε τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της παραγωγής πρωτεϊνών και την ανάγκη δημιουργίας συνεργειών μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ, που θα πολλαπλασιάζουν τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για την ΕΕ και θα στηρίζουν τη γεωργική παραγωγή. Τόνισε ότι η χρήση νέων τεχνολογιών θα πρέπει να έχει πάντα ως γνώμονα την υγεία των καταναλωτών και να μην οδηγεί σε μονοπώλια στην παραγωγή τροφίμων.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι απαιτείται χρηματοδότηση για την υιοθέτηση λύσεων που θα είναι σχεδιασμένες και θα ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών, ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Σημείωσε επίσης την ανάγκη συνεχούς αξιολόγησης της πορείας διασφάλισης ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας στον τομέα των πρωτεϊνών για λήψη έγκαιρων διορθωτικών παρεμβάσεων σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το άτυπο Συμβούλιο απασχόλησε το θέμα της προώθησης της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ για τον τομέα των πρωτεϊνών. Κατά τη συζήτηση, οι Υπουργοί τόνισαν τη σημασία της διασφάλισης της επάρκειας σε πρωτεΐνες στην ΕΕ, τόσο για ανθρώπινη κατανάλωση όσο και για τους τομείς της κτηνοτροφίας. Σημείωσαν την ανάγκη βελτίωσης της ανθεκτικότητας της ΕΕ στις κρίσεις και στα θέματα που αφορούν την παραγωγή και εισαγωγή πρωτεϊνών. Επεσήμαναν ότι οι πολιτικές κατευθύνσεις για το μέλλον των πρωτεϊνών στην ΕΕ θα πρέπει να συμβαδίζουν με τους ευρύτερους στόχους που έχουν τεθεί για την ΕΕ για την παραγωγή τροφίμων, την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Ακόμα, στο πλαίσιο του προγράμματος της άτυπης συνόδου, οι Υπουργοί επισκέφθηκαν ερευνητικά κέντρα και γεωργικές εγκαταστάσεις. Στις συναντήσεις είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για καινοτόμες εφαρμογές γεωργίας ακριβείας στην παραγωγή φρούτων, ανάπτυξης νέων ποικιλιών και συστημάτων προειδοποίησης για εχθρούς και ασθένειες καλλιεργειών. Επισκέφθηκαν επίσης πρότυπη μονάδα εκτροφής κρεοπαραγωγικών αγελάδων.

Σχετικά Άρθρα