ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζήτημα ζωής και θανάτου η εφαρμογή καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης

10 Οκτωβρίου 2022, 15:08

images

Η σημαντικότητα της εκπαίδευσης των πολιτών και των μαθητών για την εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), καθώς και η χρήση του Αυτοματοποιημένου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής, τονίστηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς που είναι στις 16 Οκτωβρίου.

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ανέφερε ότι η αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και κάθε σύστημα υγείας ανά το παγκόσμιο.

«Κάθε χρόνο στην Ευρώπη καταγράφονται γύρω στις 275 χιλιάδες αιφνίδιες Καρδιακές Ανακοπές εκτός νοσοκομείου, δηλαδή μία ανακοπή κάθε 2 λεπτά», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι «περίπου το 50% αυτών των περιπτώσεων, συμβαίνουν στην παρουσία ενός ή και περισσοτέρων ατόμων», συνεπώς, «η έγκαιρη έναρξη ΚΑΡΠΑ, τριπλασιάζει το ποσοστό επιβίωσης αυτών των ατόμων».

Σημειώνεται ότι από τις 10 μέχρι 16 Οκτωβρίου 2022, προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, αλλά και τη δυνατότητα επανεκκίνησης της καρδιάς με τη χρήση απινιδωτή.

Την υλοποίηση της δράσης ανέλαβαν οι Υπηρεσίες Αναζωογόνησης του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το Κυπριακό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα πραγματοποιούνται ενημερώσεις των πολιτών για την καρδιακή ανακοπή, εκπαιδεύσεις στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), καθώς και επιδείξεις στη χρήση του Αυτοματοποιημένου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ).

Ακόμη, με το σύνθημα «Μπορείς κι εσύ..» στόχος είναι όλοι οι πολίτες να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου. Δεν χρειάζεται πολύπλοκος εξοπλισμός ή δύσκολες τεχνικές.

Εντός των επόμενων εβδομάδων, το Υπουργείο Υγείας θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών Kids Save Lives, για τη δωρεάν χρήση του application iSAVElives που θα υποβοηθήσει στην ανάπτυξη του Δικτύου Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (AEDs) και Πρώτων Ανταποκρινόμενων της Κοινότηταςμε σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή συμβάντων, μέχρι την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας.

Η πρώην ευρωβουλεύτρια, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, σημείωσε ότι φέτος ολοκληρώνονται 10 χρόνια ολοκληρώνονται από την ημέρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη δήλωση που επέβαλε για την καθιέρωση μίας εβδομάδας ευαισθητοποίησης για την καρδιακή ανακοπή.

«Το ψήφισμα υιοθετήθηκε σε συντριπτική πλειοψηφία από το ΕΚ και καλούσε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν και να εφαρμόσουν εθνικές στρατηγικές για διευκόλυνση της εφαρμογής της ΚΑΡΠΑ και της απινίδωσης, να εναρμονίσουν νομοθεσίες ώστε να απαλλάξουν απλούς πολίτες από την ευθύνη όταν προσφέρουν εθελοντικά βοήθεια σε άτομα με επείγοντα περιστατικά καρδιακής ανακοπής και να προωθήσουν κοινά προγράμματα επίδειξης της χρήσης του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή σε δημόσιους χώρους, εκπαιδεύοντας απλούς πολίτες και τον μαθητόκοσμο πώς να εφαρμόσουν καρδιαναπνευστική αναζωογώνηση ΚΑΡΠΑ και απινίδωση μέσα στα πρώτα 3 λεπτά του συμβάν ώστε να αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης», ανέφερε.

Ακόμη, ο Παλμός Ζωής - Σύνδεσμος Θυμάτων Καρδιοαναπνευστικής Ανακοπής, Συγγενών και Φίλων στον οποίο προεδρεύει η ίδια, όπως δήλωσε, θα επαναδραστηριοποιηθεί μετά την πανδημία, για να συνεχίσει να ευαισθητοποιεί πολίτες και μαθητόκοσμο για την αξία της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και να στηρίζει κάθε πρωτοβουλία της πολιτείας και του Κυπριακού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ΚΥΣΑΝ), ώστε οι καρδιοπαθείς και οι ασθενείς με αρρυθμίες στη χώρα μας να έχουν τη δέουσα ιατρική φροντίδα, υποδομή και ψυχολογική στήριξη.

Υπογράμμισε επίσης ότι υστερούμε συγκριτικά με άλλες χώρες στη ψυχολογική στήριξη ανθρώπων που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή και αντιμετωπίζουν σωρεία ψυχολογικών προβλημάτων.

O Δρ Μάριος Γεωργίου, νοσηλευτικός διευθυντής στο American Medical Center, ανέφερε ο αιφνίδιος θάνατος είναι ένας παγκόσμιος φονιάς, καθώς στις ΗΠΑ 220.000 άνθρωποι προσβάλλονται από καρδιακή ανακοπή και κάθε χρόνο χάνονται 600 ζωές.

Επίσης, στο γενικό πληθυσμό, ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου είναι περίπου 1 κάθε 1000 άτομα.

«Στην Κύπρο περίπου σε ένα χρόνο συμβαίνουν 600-800 καρδιακές ανακοπές. Κάθε 45 δευτερόλεπτα περίπου συμβαίνει μία καρδιακή ανακοπή στην Ευρώπη. Τα ποσοστά επιβίωσης είναι περίπου 5-10%. Είναι αδύνατον οι επαγγελματίες υγείας να βρίσκονται πανταχού παρόν όταν συμβαίνει μία καρδιακή ανακοπή», υπέδειξε.

Απευθυνόμενος στους απλούς πολίτες, δήλωσε ότι εάν μέσα στα πρώτα δύο λεπτά κάνουν καρδιακή αναζωογόνηση και χρήση του απινιδωτή, τότε η πιθανότητα επιβίωσης του ατόμου αυξάνεται στο 60%.

Σημειώνεται ότι από το 2008 υπάρχει νομοθεσία στην Κύπρο για αυτόματους απινιδωτές σε δημόσιους χώρους με πρωτοβουλία του Υπ. Υγείας.

Εβδομάδα Επανεκκίνησης Καρδιάς 10-16 Οκτωβρίου 

Η «Εβδομάδα Επανεκκίνησης της καρδιάς» είναι εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την αντιμετώπιση της Καρδιακής Ανακοπής εκτός νοσοκομείου μέσω της άμεσης έναρξης Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και της χρήσης Αυτοματοποιημένου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ).

Ο ΑΕΑ είναι μια εύχρηστη συσκευή, που σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς από άτομα ακόμα και χωρίς επίσημη εκπαίδευση. Μόλις τεθεί σε λειτουργία δίνει φωνητικές οδηγίες και καθοδήγηση στον χειριστή του.

Οι Υπηρεσίες Αναζωογόνησης Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο της «Εβδομάδας επανεκκίνησης της καρδιάς» προγραμματίζουν μεταξύ άλλων τις πιο κάτω κοινές εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Κυπριακό Συμβούλιο Αναζωογόνησης:

-Σάββατο 15 Οκτωβρίου εκδήλωση στο Nicosia Mall 2μ.μ. – 5μ.μ., επιδείξεις ΚΑΡΠΑ και χρήσης ΑΕΑ

-Κυριακή 16 Οκτωβρίου εκδήλωση στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού 4μ.μ. – 7μ.μ., επιδείξεις ΚΑΡΠΑ και χρήσης ΑΕΑ.

Μέσω των προγραμματισμένων αυτών δράσεων, οι Υπηρεσίες Αναζωογόνησης του Υπουργείου Υγείας προωθούν το μήνυμα «Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να σώσουν μια ζωή! Μπορείς κι εσύ, με τρεις απλές κινήσεις: Κάλεσε 112, κάνε αδιάκοπα θωρακικές συμπιέσεις, σπρώξε ρυθμικά και δυνατά, ζήτησε ΑΕΑ, ενεργοποίησε κι ακολούθησε τις οδηγίες του».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα