ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Υγείας: Χρήζει συζήτησης η συμμετοχή ΠΙΣ στο ΔΣ ΟΑΥ

08 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Χρειάζεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με όλους τους εταίρους το αίτημα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), αναφέρει η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη.

Η κ. Κανάρη ανέφερε σε παρέμβασή της στον Alpha Κύπρου ότι δεν θα καταθέσει τροποποιητικό νομοσχέδιο για το αίτημα αυτό, «γιατί ο νόμος είναι φτιαγμένος με τρόπο που στο διοικητικό συμβούλιο μόνο οι δικαιούχοι συμμετέχουν, όχι οι πάροχοι» και ως εκ τούτου ο ΠΙΣ ως πάροχος δεν μπορεί να συμμετέχει.

Πρόσθεσε ότι κατά πόσο θα γίνει δεκτό το αίτημα του ΠΙΣ, είναι ένα θέμα που χρήζει συζήτησης, με όλους τους εταίρους και δεν είναι μόνο θέμα του υπουργείου υγείας.

Πάγια η θέση του ΠΙΣ για συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων 

Σε ανακοίνωση του ο ΠΙΣ ζητά τη συμμετοχή του στο ΔΣ του ΟΑΥ, προκειμένου να αποκτήσει επιστημονική βάση ο τρόπος λειτουργίας του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).

Όπως αναφέρεται, «ο ΠΙΣ και οι Επιστημονικές Εταιρείες μπορούν να προσδώσουν την απαραίτητη επιστημονική βάση, στην υλοποίηση και στον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ», σημειώνοντας ότι «προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι ο θεσμός που εκπροσωπεί την ιατρική κοινότητα, θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, με συμμετοχή του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ».

Διευκρινίζεται ότι «στόχος του ΠΙΣ είναι η επιστημονική θωράκιση του Συστήματος σε επίπεδο κέντρου λήψεως αποφάσεων, η εύρυθμη λειτουργία και η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, και όχι η αλλαγή της φιλοσοφίας αρχών».

Με αυτό τον τρόπο, προστίθεται, «οι αποφάσεις του ΟΑΥ ως φορέα εφαρμογής του ΓεΣΥ, θα έχουν επιστημονική βάση και τεκμηρίωση, κάτι το οποίο είναι προς όφελος τόσο της πιο ορθολογιστικής εφαρμογής του συστήματος, αλλά και προς όφελος των ασθενών και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας».

Επιπροσθέτα, ο ΠΙΣ τονίζει «την πάγια θέση του για την ανάγκη θεσμοθέτησης ανεξάρτητου εποπτικού μηχανισμού ελέγχου του συστήματος και ενίσχυσης του ρόλου του Επιτρόπου Εποπτείας για το ΓεΣΥ». 

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα