ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Υγείας: Θα βρεθούν τα λεφτά για επιδοτούμενους ασθενείς

22 Φεβρουαρίου 2024, 11:51

images

Τα λεφτά για τους επιδοτούμενους ασθενείς, θα βρεθούν, δήλωσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής υγείας, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός

«Πριν το τέλος Μαρτίου θα έχουμε αποτελέσματα να ανακοινώσουμε για το θέμα της κάλυψης των εξόδων των συνοδών των ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπείες. Το επεξεργαζόμαστε και θα το επιλύσουμε», ανέφερε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «θετικά βλέπουμε την επιπλέον στήριξη της κρατική χορηγίας του ΟΚΥπΥ», εντούτοις, επεσήμανε, δεν είναι όλα ρόδινα.

«Αναμένουμε εντός Μαρτίου ένα σχέδιο δράσης με χρονοδιαγράμματα για να μπορέσουμε να έρθουμε στη βουλή και να ζητήσουμε αυτή την επέκταση. Αν ο ΟΚΥπΥ, δείξει ότι αναβαθμίζεται τα πράγματα θα είναι καλύτερα τα επόμενα χρόνια», υπέδειξε.

Σε ότι αφορά την βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, σημείωσε ότι μια από τις προτάσεις που θα προωθήσουμε και θα πιέσουμε για το θέμα η εφαρμογή του medical audit, δηλαδή τον έλεγχο των ιατρικώ πράξεων.

Όσον αφορά τo νομοσχέδιο για τα κέντρα αποκατάστασης το οποίο αποσύρθηκε, σημείωσε ότι «το διαβουλευόμαστε ξανά με τους εμπλεκόμενους. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαβούλευση για έξι μήνες. Οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν πιο σύντομα», σημείωσε.

Προτεραιότητες σε τρεις άξονες

Επιπλέον ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι βασική επιδίωξη του Υπουργείου, πέραν της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης είναι η ισότιμη πρόσβαση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες και για όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Εξήγησε ότι οι προτεραιότητες εστιάζονται σε τρεις άξονες και αφορούν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, στη διαφύλαξη του συστήματος και στη διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν εντοπισθεί στη λειτουργία του ΓεΣΥ και στην προώθηση νομοθεσιών και στη δημιουργία νέων οι οποίες θα στηρίξουν το ΓεΣΥ και γενικότερα τον τομέα της υγείας.

Σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλανίζει τον τομέα της υγείας και επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί είναι οι καταχρήσεις.

Ο κ. Δαμιανός εξήγγειλε την πρόθεσή του για προώθηση σημαντικών  νομοσχεδίων. Ενδεικτικά είπε ότι θα προωθηθεί νομοσχέδιο για την Δημιουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών, νομοσχέδιο για την Ίδρυση και Λειτουργία Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, νομοσχέδιο για την Ανακουφιστική Φροντίδα και νομοσχέδιο για την ίδρυση Εθνικού Φορέα Ασθενοφόρων.

Μετά το τέλος της Επιτροπής ο κ. Δαμιανός δήλωσε ότι επρόκειτο για μία πάρα πολύ παραγωγική συνάντηση και ότι συζητηθήκαν τόσο θέματα πολιτικής όσο και πρακτικά θέματα. «Είμαστε σίγουροι ότι μέσα από τη συνεργασία η οποία ήδη υπάρχει, θα λύσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα εντός των χρονοδιαγραμμάτων», είπε ο Υπουργός Υγείας.

Τοποθετήσεις Βουλευτών

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, μετά το τέλος της Επιτροπής δήλωσε ότι «οι τρεις πυλώνες προτεραιότητας του Υπουργού Υγείας και οι άξονες πολιτικής του μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους».

Ο κ. Δίπλαρος επεσήμανε ότι από τα λεγόμενα του Υπουργού εντός Μαρτίου θα υπάρχει θετική εξέλιξη ούτως ώστε να εξευρεθεί το κονδύλι για την στήριξη των συγγενών των επιδοτούμενων ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό. Ένα αίτημα, συνέχισε, «το οποίο είχαμε θέσει ως ΔΗΣΥ επιτακτικά το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, είπε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και ειδικά το ΓεΣΥ και την ανάγκη να οχυρωθεί και να διαφυλαχθεί η αρχιτεκτονική και ο χαρακτήρας ενός συστήματος, το οποίο πρέπει να παρέχει καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες.

«Τονίσαμε για ακόμα μια φορά ότι ως ΑΚΕΛ στηρίζουμε την επιμήκυνση της κρατικής χορηγίας σε ό,τι αφορά στον ΟΚΥπΥ για όσο κράτησε η πανδημία», είπε η κ. Νικολάου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, δήλωσε ότι «ο Υπουργός Υγείας παράθεσε σε πλήρη έκταση το τι ακριβώς σκέφτεται να πράξει στο Υπουργείο του και το πως θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλύτερο σύστημα υγείας».

Σημείωσε ότι έχει εξαπλασιαστεί το κόστος για το ΓεΣΥ επισημαίνοντας ότι οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Υγείας, του ΟΚΥπΥ και του ΟΑΥ αγγίζουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Εντούτοις, συνέχισε «δεν έχουμε καλύτερο σύστημα υγείας» προσθέτοντας ότι στην τελευταία έκθεση του Γενικού Ελεγκτή καταγράφονται παρασπονδίες και καταχρήσεις.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, εντός της Επιτροπής, δήλωσε ότι ο ΟΚΥπΥ δεν πείθει ότι μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση σημειώνοντας ότι υπάρχουν ήδη αναφορές από την Ελεγκτική Υπηρεσία «ότι οδεύουμε σε οικονομικά μη βιώσιμο ΓεΣΥ». Εξέφρασε την ανησυχία του για τη διάσωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, είπε ότι το πιο σημαντικό θέμα είναι η στήριξη των ασθενών και των συνοδών τους που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπεία. Σημείωσε ότι ο Υπουργός Υγείας εντός της Επιτροπής Υγείας έθεσε το χρονοδιάγραμμα ότι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον σχεδιασμό της και θα λυθεί μια διαχρονική αδικία.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα