ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Υγείας: Βρέθηκαν λύσεις για οφειλές ΓεΣΥ

21 Απριλίου 2022, 13:54

images

Τη θέση ότι βρέθηκαν λύσεις για τα προβλήματα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας μετά από τη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για το επίμαχο θέμα.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο βοηθός Γενικού Εισαγγελέα και δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ, ο Στρατής Ματθαίου (Γενικός Γραμματέας ΠΑΣΥΔΥ) και η εκπρόσωπος κυβέρνησης του ΟΑΥ Ειρένα Γεωργιάδου.

Σε δηλώσεις του ο Υπ. Υγείας ανέφερε ότι «είδαμε όλα τα προβλήματα που έχουν σχέση με τον ΟΑΥ και τα δύο υπουργεία – Υγείας και Οικονομικών».

Τόνισε ακόμη πως βρέθηκαν λύσεις σε όλα τα προβλήματα και καταγράφηκαν όλες οι απόψεις σε άψογο κλίμα. «Αναμένεται ότι όλα τα προβλήματα που αφορούν το σχέδιο υγείας θα εξαλειφθούν και δεν θα υπάρχουν το 2022 και 2023», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, έχει συμφωνηθεί ποιες υπηρεσίες θα πληρωθούν και θα ακολουθήσει ένας συμψηφισμός για να αποφασιστεί εάν το Υπουργείο Υγείας θα πληρώσει τον ΟΑΥ ή το αντίστροφο.

«Συμφωνήθηκε πρόταση», δήλωσε, η οποία θα παραχωρηθεί στο ΔΣ του ΟΑΥ και στον Γενικό Ελεγκτή ούτως ώστε να ακολουθήσει ο συμψηφισμός για το ποσό το οποίο πρέπει να δοθεί.

Ανέφερε επίσης ότι «θα γίνει έλεγχος από τον ΟΑΥ στα στοιχεία του ΥΠΥΓ για να συμφωνηθεί το σωστό ποσό το οποίο πρέπει να καταβληθεί, καθώς υπάρχουν κάποια φάρμακα τα οποία πιθανόν να μην καλύπτει το ΓεΣΥ και να υπάρχουν στην λίστα στοιχείων του υπουργείου». Αντίστοιχα, θα γίνει έλεγχος και από το υπουργείο στα στοιχεία του ΟΑΥ.

Συμφωνήθηκε, επίσης ότι οι παραπομπές ασθενών θα γίνονται από το ΥΠΥΓ στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό. Ο κ Χατζηπαντέλας τόνισε συγκεκριμένα για τις παραπομπές στο εξωτερικό ότι γίνονται μετά από ιατροσυμβούλιο του ασθενή μόνο και πως δεν γίνεται ο ασθενής να επιλέγει τη θεραπεία στο εξωτερικό.

Εξήγησε ότι οι παραπομπές γίνονται μέσα από την επιλογή προσφορών από τρία διαφορετικά κέντρα, Ελλάδας, Αγγλίας και Γερμανίας. Το Υπ. Υγείας επιλέγει αυτό που είναι ποιο οικονομικό, δηλαδή αυτό της Ελλάδας «πληρώνοντας λιγότερο», όπως είπε ο υπουργός.

Σε περίπτωση που ο ασθενής επιθυμεί να επιλέξει κάποιο άλλο, τότε υπάρχει περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση για τον ασθενή, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ, ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, σημείωσε ότι στόχος του Υπουργού Υγείας ήταν να εξευρεθεί λύση και να επιλυθεί το ζήτημα.

«Αποφασίστηκε να υπάρξει μια διαδικασία μηχανισμού υπολογισμού των ποσών, δηλαδή τι διεκδικεί ο ΟΑΥ, τι διεκδικεί το Υπουργείο Υγείας και να υπάρξει μετά συνεννόηση. Να γίνει ένας συμψηφισμός των ποσών» είπε, προσθέτοντας ότι εφόσον προκύπτει διαφορά θα καλείται η αντίστοιχη πλευρά να πληρώσει.

Όπως είπε ο κ. Αθανασίου, υπάρχουν υπολογισμοί του Υπουργείου Υγείας και αν επιθυμεί ο ΟΑΥ, θα του δοθούν κάποια στοιχεία από το Υπουργείο.

«Πρέπει και εκείνοι (Σ.Σ. ο ΟΑΥ) να ετοιμάσουν τα ποσά που διεκδικούν και στη συνέχεια να…συμψηφίσουν, να δουν τα ποσά» και για όποια πλευρά προκύπτει διαφορά, τότε αυτή «θα κληθεί να την πληρώσει», κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα