ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπ. Γεωργίας: Οι πολιτικές κράτους οδηγούν σε μείωση ρύπανσης

08 September 2023, 13:01

images

Το νομοθετικό πλαίσιο και οι πολιτικές του κράτους στοχεύουν και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και, κατ’ επέκταση, τη μείωση της ρύπανσης της στεριάς, των υδάτων και του αέρα, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος σε χαιρετισμό στο Συνέδριο για το έργο Blue– Greenway.

Διαβεβαίωσε ότι όραμα μας είναι η συνεχής ενίσχυση της δυναμικής για προληπτική προστασία του περιβάλλοντος με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ώστε η αναπτυξιακή πορεία της κοινωνίας μας να ενσωματώσει τις περιβαλλοντικές παραμέτρους σε μια προσπάθεια να καταστεί πραγματικά αειφόρος και αποτελεσματική.

Όπως είπε ο Υπουργός το έργο καλείται να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν τη ρύπανση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τη δημιουργία ευτροφισμού και αξιοποιεί τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις με σκοπό την ώθηση σε μια πιο πράσινη οικονομία με τη χρήση γαλάζιων και πράσινων κριτηρίων.

Ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεών της και στο επίκεντρο των προσπαθειών αυτών βρίσκονται οι στόχοι μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι οποίοι χρησιμεύουν ως σημεία αναφοράς για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα της σπατάλης τροφίμων, λέγοντας ότι είναι ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα της σύγχρονης εποχής, με οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές παγκοσμίως.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην ευρωπαϊκή στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», με στόχο τη μείωση, στο 50%, της σπατάλης τροφίμων έως το 2030 ανά άτομο, σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικά Άρθρα