ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χωρίς δουλειά κινδυνεύουν να μείνουν γυμναστές

21 Ιουνίου 2023, 16:42

images

Στον αέρα βρίσκονται εκατοντάδες νέοι οι οποίοι σπούδασαν γυμναστές σε διετή προγράμματα κολλεγίων και εργάζονται ως προσωπικοί γυμναστές προσφέροντας εξιδεικευμένα προγράμματα γυμναστικής, καθώς μένουν εκτός μητρώου γυμναστών.

Από τον περασμένο Μάιο, η εγγραφή στο οποίο είναι υποχρεωτική για να ασκούν το επάγγελμα τους.

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας τέθηκε σήμερα πρόταση του ΚΟΑ, ώστε τα άτομα αυτά, να μπορούν να φοιτούν για ακόμη δύο χρόνια σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, ώστε να αποκτήσουν πτυχίο και να δικαιούνται εγγραφής στο σχετικό μητρώο άσκησης του επαγγέλματος τους.

Μάλιστα εκπρόσωπος του ΚΟΑ ανέφερε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ότι ήδη έγιναν διαβουλεύσεις με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και θα προσφέρουν εκπτώσεις μέχρι και 75% στους επαγγελματίες που θα ενδιαφερθούν για φοίτηση.

Ωστόσο, οι νέοι οι οποίοι φοίτησαν σε κολλέγια, διαφωνούν με την πρόταση του ΚΟΑ και επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται με το δίπλωμα το οποίο κατέχουν.

Σημειώνεται ότι η μη συμμόρφωση με την νομοθεσία αποτελεί ποινικό αδίκημα αφού ουδείς δικαιούται να ενεργεί ως γυμναστής ή να προβάλλει τον εαυτό του ως γυμναστή, εκτός αν είναι εγγεγραμμένος στο σχετικό μητρώο.

Η νομοθεσία τέθηκε σε ισχύ από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας εγγραφής γυμναστών (03 Μαΐου 2023) και του ανοίγματος του μητρώου με τις ανάλογες απαντήσεις έγκρισης από το Υπουργείο προς τους αιτούντες.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι είναι επικίνδυνη η πρόταση του ΚΟΑ και πρόσθεσε ότι στο παρελθόν ανάλογες ρυθμίσεις για τους δασκάλους και τους νοσηλευτές, έγιναν από την συντεταγμένη πολιτεία και από τα δημόσια πανεπιστήμια.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε ότι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή και οι απόφοιτοι των κολλεγίων να μπορούν να εργάζονται στους κλάδους τους οποίους επιθυμούν.

Θα πρέπει είπε, το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο αδειοδοτεί τα κολλέγια να αναγνωρίσει και τα διπλώματα. Σήμερα οι εργαζόμενοι με δίπλωμα, διώκονται ποινικά, γιατί ασκούν επάγγελμα χωρίς το απαραίτητο δίπλωμα.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι η Επιτροπή Παιδείας ολοκλήρωσε και την συζήτηση των κανονισμών το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, οι οποίοι θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα