ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χρέωση τηλεφωνικής «επίσκεψης» σε ειδικούς γιατρούς λόγω πανδημίας

25 Φεβρουαρίου 2023, 06:00

images

Η χρέωση τηλεφωνικής επίσκεψης στους ειδικούς γιατρούς εισήχθη στο ΓεΣΥ λόγω της πανδημίας, με τη χρέωση να κυμαίνεται στα €10-13 με τον κάθε ειδικό γιατρό να μπορεί να επιλέξει εάν θα χρεώσει τον δικαιούχο. Ωστόσο, η χρέωση τηλεφωνικής και δια ζώσης επίσκεψης σε προσωπικό γιατρό από τον δικαιούχο, παραμένει απαγορευτική.

Η διευθύντρια του Τμήματος Παραπόνων και Ανθρωπίνου Δυναμικού και Διοίκησης του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Μαρία Κυθραιώτου, μιλώντας στο YgeiaWatch αναφορικά με το περιστατικό καταγγελίας πολίτη σε εφημερίδα που είδε το φως της δημοσιότητας, για χρέωση συμπληρωμής €6 από προσωπικό γιατρό, διευκρίνισε ότι οι ΠΙ δεν δικαιούνται να χρεώνουν τους δικαιούχους.

Όσον αφορά τις τηλεφωνικές επισκέψεις που είχαν εισαχθεί στο σύστημα, εξήγησε ότι για τους προσωπικούς γιατρούς πληρώνοντας μέσω του ΓεΣΥ, καθώς επίσης όλες οι χρεώσεις τηλεφωνικών επισκέψεων που εμπίπτουν στο ΓεΣΥ φαίνονται στο σύστημα.

Πρόσθεσε ότι «λόγω της πανδημίας είχαμε εισάγει στο σύστημα τηλεφωνικές επισκέψεις στους ειδικούς γιατρούς, οι οποίες μπορούσαν να χρεωθούν με ένα αρκετά μικρό ποσό, γύρω στα €10-13 ευρώ ίσως και λιγότερο. Παραμένει επιλογή του ειδικού γιατρού να χρεώσει αυτό το συμβολικό ποσό».

Σημείωσε ακόμη ότι «ο προσωπικός γιατρός δεν μπορεί να πει του δικαιούχου όταν θα πάει εκεί την επόμενη φορά ότι πρέπει να χρεωθεί επιπλέον επειδή του έδωσε πληροφορίες από το τηλέφωνο, απαγορεύεται αυτό».

Σύμφωνα με την κ. Κυθραιώτου, ο προσωπικός γιατρός αμείβεται κατά κεφαλήν, για όλους τους δικαιούχους που έχει στον κατάλογο του, είτε αυτοί πάνε για επίσκεψη είτε δεν πάνε. Αναφέρει ακόμη, ότι ο προσωπικός γιατρός δεν έχει πολλά περιθώρια να χρεώσει το σύστημα, αλλά ούτε και πολλά περιθώρια να χρεώσει τους δικαιούχους.

«Μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως αν τους βάλει ένα εμβόλιο το οποίο δεν καλύπτεται από το υπουργείο υγείας ή αν ξεπεραστεί ο αριθμός των επισκέψεων που δικαιούται ο δικαιούχος, για τις οποίες θα μπορεί να χρεώνει γύρω στα €15 για την κάθε επιπλέον επίσκεψη», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΥ, οι επισκέψεις σε προσωπικό γιατρό ή παιδίατρο ανά ηλικιακή ομάδα έχουν ως εξής:


Πρωτοφανής η καταγγελία χρέωσης δικαιούχου από ΠΙ

Όπως ανέφερε στο YgeiaWatch, η κ. Κυθραιώτου, «μέχρι σήμερα, εδώ και τρία χρόνια δεν είχαμε λάβει ξανά καταγγελία ή παράπονο ότι οι προσωπικοί γιατροί χρεώνουν επιπλέον €6».

«Ήταν μία μεμονωμένη καταγγελία η οποία προέκυψε προχθές. Αναμένουμε να έχουμε συγκεκριμένη καταγγελία για το όνομα του γιατρού, για να μπορέσουμε να ενεργήσουμε ανάλογα», είπε.

Σημειώνει ότι είναι δεδομένο ότι απαγορεύεται οι προσωπικοί γιατροί να χρεώνουν τα €6 τους ασθενείς και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι ούτως ώστε να μην τα πληρώνουν όταν τους τα ζητήσουν και να κάνουν και καταγγελία.

Στην περίπτωση που υπάρξει ονομαστική καταγγελία προς τον ΟΑΥ, η κ. Κυθραιώτου ανέφερε ότι όταν διερευνηθεί το θέμα και αποδειχθεί ότι ενεργούσε παράνομα ο γιατρός, τότε ο οργανισμός μπορεί είτε να του επιβάλει διοικητικό πρόστιμο, είτε αν τα ευρήματα είναι πιο σοβαρά, θα μπορούσε να αναστείλει τη σύμβαση μαζί του και να διορίσει ερευνώντα λειτουργό για να βρει ακριβώς τι έκανε, ούτως ώστε να τερματίσει τις υπηρεσίες του ή να τον στείλει στην Αστυνομία να έχει ποινικά αδικήματα.

«Εξαρτάται από τη σοβαρότητα των ενεργειών που κάνει κάποιος και θεωρούνται ότι είναι αντίθετα με αυτά που προνοεί η νομοθεσία», είπε.

Παλιό θέμα η περίπτωση παρανομίας στρατιωτικού γιατρού

Αναφορικά με το θέμα παρανομίας στρατιωτικών γιατρών, οι οποίοι πρόσφεραν υπηρεσίες και εντός ΓεΣΥ, και είδε το φως της δημοσιότητας με αφορμή την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο Άμυνας, η κ. Κυθραιώτου σχολίασε ότι το εν λόγω θέμα αφορά την περίοδο 2019-2020.

Όπως ανέφερε, «το έχουμε χειριστεί τότε, ξεθάψαμε ένα θέμα του 2019-2020».

«Το εάν ένας στρατιωτικός γιατρός παρανόμησε γιατί ήταν την ίδια ώρα δημόσιος υπάλληλος και έκανε και σύμβαση μαζί με τον ΟΑΥ, είναι ξεκάθαρα θέμα που αφορά το Υπουργείο Άμυνας, δηλαδή τον εργοδότη, και όχι τον ΟΑΥ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα να το ελέγξουμε».

Πρόσθεσε ότι «εμείς ως οργανισμός προχωρήσαμε βήματα και σκάλες μπροστά από εκείνη τη συγκεκριμένη περίπτωση για να ερχόμαστε ξανά να τη φέρνουμε στη δημοσιότητα», υποδεικνύοντας ότι «είναι καλύτερα να ασχοληθούμε με τα θέματα που πρέπει να ασχοληθούμε τώρα, παρά με τα θέματα του παρελθόντος».

Για την περίπτωση ενός από τους κατηγορούμενους στρατιωτικούς γιατρούς, ο οποίος σύμφωνα με την έκθεση του γενικού ελεγκτή, καταχωρούσε εγγραφές στο σύστημα ανά εξάλεπτο και διενεργούσε επεμβάσεις καταρράκτη ανά 12 λεπτά, η κ. Κυθραιώτου σχολίασε ότι «τότε ήταν η αρχή του συστήματος το 2019-2020 και οι επεμβάσεις καταρράκτη, ήταν επεμβάσεις οι οποίες ενώ είχαμε αποφασίσει ότι είναι ενδονοσοκομειακές, τις βάλαμε στις εξωνοσοκομειακές γιατί τότε δεν είχε μπει η ενδονοσοκομειακή φροντίδα στο σύστημα».

«Μέσα στις εισπράξεις του εν λόγω γιατρού, ενδεχομένως να υπάρχει και η αμοιβή που ο γιατρός καλείται να αποζημιώσει το νοσηλευτήριο στο οποίο κάνει τον καταρράκτη», πρόσθεσε.

Επίσης, ανέφερε ότι «στην αρχή του συστήματος έχουμε προσφέρει στους δικαιούχους του ΓεΣΥ πάρα πολλές υπηρεσίες καταρράκτη, γιατί είναι γεγονός ότι πριν το ΓεΣΥ πολύς κόσμος είχε πρόβλημα με τα μάτια του, αλλά δεν είχε τα λεφτά να κάνει τις εγχειρήσεις. Οπόταν μόλις μπήκε στο σύστημα υπήρξε πολύ μεγάλη ζήτηση από ανθρώπους που είχαν ανάγκη αλλά δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια», κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

 

Σχετικά Άρθρα