ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ξεκινούν χειρουργικές επεμβάσεις στο Μακάρειο από γιατρούς Shriners International

23 Οκτωβρίου 2023, 14:12

images

Η πρώτη από τις τρεις εξειδικευμένες περίπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις από τους γιατρούς των Shriners International, σε συνεργασία με Κύπριους γιατρούς, θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Η συγκεκριμένη επέμβαση αφορά νευροχειρουργικό περιστατικό και οι άλλες δύο που αφορούν ορθοπεδικά περιστατικά, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι ο ΟΚΥπΥ σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Γεώργιου και Θέλμας Παρασκευαΐδη» υπέγραψαν στις 2 Οκτωβρίου 2023, συμφωνία συνεργασίας με τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία Shriners.

Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφική διάσκψης με την ευκαιρία της επίκεηψης των ιατρών από τα παιδιατρικά νοσοκομεία Shriners, η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, τόνισε ότι η γεφύρωση συνεργασίας με το Shriners, οι εξετάσεις και θεραπείες χιλιάδων παιδιών, οι εντελώς δωρεάν υπηρεσίες, οι εξειδικευμένες επεμβάσεις, δεν θα ήταν πραγματικότητα χωρίς το Ίδρυμα Γεώργιου και Θέλμας Παρασκευαΐδη το οποίο και ευχαρίστησε για τα  42 χρόνια αυτής της συνεργασίας.

«Το Ίδρυμα Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαΐδη έχει επιδείξει ένα σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο. Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος σε συνεργασία με τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία Shriners έχουν διαχρονικά ωφελήσει τα παιδιά της Κύπρου, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, κάτι για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμωνες ως Υπουργείο Υγείας αλλά και ως πολιτεία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Κανάρη, από το 1981, 4.000 παιδιά από την Κύπρο έχουν ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και έχουν εγχειριστεί ή έχουν τύχει θεραπείας για σοβαρές ορθοπεδικές παθήσεις στα Νοσοκομεία Shriners εντελώς δωρεάν.

Κάθε χρόνο, υπέδειξε, μια ομάδα ειδικευμένων γιατρών από αυτά τα νοσοκομεία ταξιδεύει στην Κύπρο για να εξετάσει και να παράσχει τεχνογνωσία με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών μας.

«Περισσότερα από 18 000 παιδιά εξετάστηκαν κατά τις ετήσιες επισκέψεις των ιατρικών κλιμακίων στην Κύπρο και πάλι, εντελώς δωρεάν. Η προσφορά είναι τεράστια από οικονομική άποψη αλλά κυρίως διότι έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής χιλιάδων παιδιών», ανέφερε.

Όπως σημείωσε η Υπουργός, η μακρόχρονη και επιτυχημένη συνεργασία που επισημοποιήθηκε με την υπογραφή του Μνημονίου το 2018 με σκοπό την ενίσχυση περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Κατάρτισης και της Έρευνας, ανάμεσα στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία Shriners, του Ιδρύματος Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαΐδη και του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχει.

«Δεν έδινε όμως την ευχέρεια επεμβάσεων εδώ στην Κύπρο.  Στόχος, η προώθηση της ανταλλαγής ιατρικών γνώσεων στους τομείς της ορθοπεδικής και παιδιατρικής ορθοπεδικής, της πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων καθώς και πρόσθετων τομέων συνεργασίας.Μέσω της εν λόγω συμφωνίας προωθούνται η ανταλλαγή ιατρικής εμπειρογνωμοσύνης σε σημαντικούς τομείς της υγείας, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, καθώς και η παροχή ευκαιριών κλινικής κατάρτισης τόσο σε φοιτητές ιατρικής, όσο και κλινικούς γιατρούς του ΟΚΥπΥ στα Νοσοκομεία Shriners», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η ομάδα των γιατρών που επισκέφτηκε την Κύπρο θα εξετάσει και θα παράσχει την τεχνογνωσία της τόσο σε παιδιά από την Κύπρο όσο και σε παιδιά από γειτονικές χώρες.

Σημειώνεται ότι τελευταία επίσκεψη τον Ιανουάριο του 2023 συμφωνήθηκε όπως η Κύπρος καθιερωθεί σαν ιατρικό εξεταστικό κέντρο των Shriners International για παιδιά από τις γειτονικές αλλά και από Ευρωπαϊκές χώρες.

Η κ. Κανάρη τόνισε τη σημαντικότητα της καθιέρωσης της Κύπρου ως περιφερειακό εξεταστικό κέντρο των Shriners International και κέντρο εγχειρήσεων και θεραπείας για την περιοχή αφού, όπως είπε, θα έχει τεράστια οφέλη τόσο για τα παιδιά, την ιατρική υποδομή, όσο και για την εικόνα της Κύπρου διεθνώς.

O οργανισμός Shriners International, ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς από την ίδρυση του το έτος 1872 έθεσε ως σκοπό του την παροχή εντελώς δωρεάν της καλύτερης δυνατής ιατρικής στήριξης σε παιδιά μέχρι 18 χρόνων με ειδικές ορθοπεδικές παθήσεις και εγκαύματα.

Στα 150 χρόνια λειτουργίας του δημιούργησε ένα μοναδικό σύστημα ιατρικής φροντίδας το οποίο περιλαμβάνει 22 εξειδικευμένα νοσοκομεία σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό. Επιπρόσθετα, ο Οργανισμός αριθμεί περισσότερα από 200 Ιατρικούς Συλλόγους σε ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Ευρώπη (Κύπρο) και Ασία.

Τα μέλη του ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

 

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα