ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ξεκάθαρο το ΥΠΟΙΚ για επέκταση χορηγίας ΟΚΥπΥ - Δεν δίνει «λευκή επιταγή»

08 Μαρτίου 2024, 05:40

images

Το αίτημα του ΟΚΥπΥ για επέκταση της κρατικής χορηγίας, θα συνδεθεί με κάποιο σχέδιο δράσης το οποίο θα οδηγήσει τον οργανισμό σε οικονομική βιωσιμότητα, ξεκαθάρισε χθες στη βουλή εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου όπου συζητήθηκαν τα ευρήματα της ελεγκτικής υπηρεσίας για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Πάρης Πρωτοπαπάς, ανέφερε ότι το υπό εξέταση αίτημα του ΟΚΥπΥ για επέκταση της κρατικής χορηγίας, σε περίπτωση θετικής απάντησης, θα συνδεθεί με κάποιο σχέδιο δράσης το οποίο θα οδηγήσει τον οργανισμό σε οικονομική βιωσιμότητα.

«Αδυναμίες της διεύθυνσης του ΟΚΥπΥ»

Παίρνοντας τον λόγο, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη ανέφερε ότι οι διαπιστώσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας ως προς τη διαχείριση του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, αποτελούν μια μικρογραφία των λειτουργιών του οργανισμού στην ολότητά του.

Όπως ανέφερε η κ. Γιαννάκη, η κατάσταση παραμένει προβληματική, εν μέρει λόγω πανδημίας αλλά και λόγω αδυναμιών της διεύθυνσης του ΟΚΥπΥ ενώ τόνισε ότι το Υπουργείο δεν εφησυχάζει, από τις διαβεβαιώσεις του οργανισμού ότι θα εξαλείψει τα ελλείμματα εντός της όποιας χρονικής επέκτασης της χορηγίας.

Η γενική διευθύντρια σημείωσε ότι αν εγκριθεί η κρατική χορηγία , θα αποστείλει σχετική επιστολή στον ΟΚΥπΥ για την πιστή τήρηση του σχεδίου δράσης.

«Εάν το σχέδιο δεν τηρείται και τα διορθωτικά μέτρα δεν επαναφέρουν τον ΟΚΥπΥ σε τροχιά υλοποίησης του στόχου της εξάλειψης των ελλειμμάτων, πρόθεσή μου είναι να θέσω έγκαιρα θέμα αναζήτησης ευθυνών από τη διεύθυνση του ΟΚΥπΥ», τόνισε.

Ελεγκτής: Μπάχαλο στο ΓΝΛ

Για κακοδιαχείριση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, έκανε λόγο ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Η μεγάλη εικόνα ανέφερε στην επιτροπή είναι ότι «υποτίθεται ότι ο ΟΚΥπΥ θα έπρεπε 1η Ιουνίου να έχει εξορθολογήσει τα οικονομικά και τα έσοδα του να είναι μεγαλύτερα ή ίσα με τα έξοδα του. Το 2023 οι ίδιοι είχαν προϋπολογίσει έσοδα €660 εκατ. τα οποία δεν πέτυχαν».

Όπως σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης, έχουν τριπλασιάσει τις αμοιβές τους παρόλο που ο αριθμός των ασθενών που επισκέπτονται το νοσοκομείο έχει μειωθεί και ο αριθμός των γιατρών και νοσηλευτών, έχει αυξηθεί ελάχιστα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελεγκτικής υπηρεσίας, το 2022 το συνολικό προσωπικό του οργανισμού ήταν 7178 άτομα και το 2023 αυξήθηκαν κατά 500 άτομα φτάνοντας τα 7620.

Το ανησυχητικό, πρόσθεσε, είναι ότι οι ίδιοι προβλέπουν στον προϋπολογισμό του 2024 μια μικρή αύξηση των εσόδων.

«Έχουμε πολύ μεγάλες αμφιβολίες κατά πόσο θα πετύχουν αυτές τις προβλέψεις», τόνισε.

Υποχρέωση να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους

«Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια θα παραμείνουν κρατικά και για να παραμείνουν κρατικά, πρέπει η διεύθυνση του ΟΚΥπΥ να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να εξορθολογήσει τα οικονομικά της», υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά τα ευρήματα της ελεγκτικής υπηρεσίας για το Νοσοκομείο Λευκωσίας ο κ. Μιχαηλίδης, έκανε αναφορά για αβέρτα επιδόματα, όπως χαρακτηριστικά είπε, που δίνονται στους εργαζομένους τα οποία δεν σχετίζονται με την παραγωγικότητα και τα έσοδα του ΟΚΥπΥ.

Αναφορά από τον κ. Μιχαηλίδη έγινε και για τους τέσσερις γιατρούς του ΤΑΕΠ που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ αλλά όπως εντοπίστηκε από τον έλεγχο της υπηρεσίας, στελεχώνουν τον θάλαμο βραχείας νοσηλείας Covid–19 και ως αποτέλεσμα, ενώ παρέχουν ουσιώδεις υπηρεσίες φροντίδας υγείας στους ασθενείς, οι απαιτήσεις που υποβάλλονται στον ΟΑΥ αναγράφουν το όνομα του διευθυντή του ΤΑΕΠ.

Όπως τόνισε ο γενικός ελεγκτής, η ενέργεια αυτή δεν συνάδει με τη νομοθεσία και ενδέχεται να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα σε περίπτωση πιθανής ιατρικής αμέλειας.

Αναφορά έγινε και στο ζήτημα της μη υποβολής απαιτήσεων ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας στον ΟΑΥ «γεγονός που πέραν του ότι αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων για τον ΟΚΥπΥ, δεν ενημερώνεται και το ιατρικό αρχείο του ασθενούς».

Σε ότι αφορά την διαπίστωση της ΕΥ για τον μειωμένο αριθμό καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων που διενεργούνται στο ΓΝΛ, ο γενικός ελεγκτής σημείωσε το 2022 διενεργήθηκαν κατά μέσο όρο 78 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις ανά γιατρό.

«Από στοιχεία τα οποία εξασφαλίσαμε από τον ΟΑΥ, μεγάλο νοσηλευτήριο της επαρχίας Λευκωσίας συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ, διενήργησε το 2022 κατά μέσο όρο ανά ιατρό 106 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις».

Επιπλέον, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι σύμφωνα με έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο χρόνος μεταξύ της διασωλήνωσης (αναισθησία) και της έναρξης του χειρουργείου κυμαινόταν από 40 μέχρι 60 λεπτά.

«Κατά τις απογευματινές ώρες ο χρόνος μεταξύ της διασωλήνωσης και της έναρξης του χειρουργείου κυμαινόταν από 5 λεπτά μέχρι 30 λεπτά. Το πρωί δηλαδή έχουν χαμηλή παραγωγικότητα για να δουλεύουν το απόγευμα και να παίρνουν υπερωρίες».

Μεταξύ άλλων, αναφορά έγινε και για τις αδυναμίες που παρατηρήθηκαν στο ακτινολογικό τμήμα, όπου διαπιστώθηκε ότι ο Οργανισμός απώλεσε κατά το 2022 ποσό ύψους €71.616 λόγω μη υποβολής 784 απαιτήσεων στον ΟΑΥ.

Επίσης από δειγματοληπτικό έλεγχο που ο μέσος όρος επισκέψεων ασθενών στον μαγνητικό τομογράφο ανήλθε μόνο σε οκτώ ασθενείς ανά ημέρα, ενώ σύμφωνα με στοιχεία από τον ΟΑΥ για τον ίδιο μήνα ο μέσος όρος επισκέψεων ασθενών δύο άλλων ακτινοδιαγνωστικών κέντρων που διαθέτουν τον ίδιο μαγνητικό τομογράφο, ήταν 25 και 20 ασθενείς ανά μηχάνημα ανά ημέρα.

Δεν φοβόμαστε την κριτική

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ Κύπρος Σταυρίδης, σημείωσε ότι «είμαστε δεσμευμένοι στη λογοδοσία και τη διαφάνεια και δεν φοβόμαστε την κριτική από κανένα». «Πρώτοι εμείς κάνουμε την αυτοκριτική μας και θέλουμε να διορθωθούμε», υπογράμμισε.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Σταυρίδης, πολλά από τα θέματα που αναδείχθηκαν από την έκθεση του ΓΝΛ, έχουν ήδη εντοπιστεί από το 2022 και ο Οργανισμός έχει προχωρήσει σε δράσεις με σκοπό να τα διορθώσει.

«Να μην προχωράμε σε καταστροφολογία και να μηδενίζουμε όλη αυτή τη δουλειά που γίνεται από το 2020», είπε.

«Είναι πολύ άδικο να λέμε ότι δίνουνε επιδόματα αβέρτα. Έχουμε ένα στήσιμο το οποίο κληρονομήσαμε από το Υπουργείο Υγείας. Τα μεμονωμένα περιστατικά που εντόπισε η ελεγκτική υπηρεσία, τα διερευνούμε και έχουμε αυξήσει τους ελέγχους», σημείωσε.

Σε ότι αφορά το οριζόντιο κίνητρο, ο κ. Σταυρίδης ενημέρωσε την επιτροπή ότι αυτό έχει συμφωνηθεί με την παραίνεση του Υπουργείου Υγείας, αφού όπως είπε, όταν ξεκίνησε το ΓεΣΥ είχαμε μαζική φυγή γιατρών από τα νοσηλευτήρια, η οποία έπρεπε να συγκρατηθεί αν θέλαμε να τα σώσουμε και να τα κρατήσουμε ζωντανά.

«Από εκεί και πέρα διασυνδέσαμε τις οποιεσδήποτε επιπρόσθετες αμοιβές με την παραγωγικότητα και θα γίνουμε καλύτεροι. Αν θέλουμε να κρατήσουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια ανταγωνιστικά , τότε θα πρέπει να αμείβουμε τους γιατρούς και τα νοσηλευτήρια για τη δουλειά που κάνουν», υπέδειξε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα