ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Αβέρτα» επιδόματα σε εργαζομένους ΓΝ Λευκωσίας

07 Μαρτίου 2024, 15:15

images

Αβέρτα επιδόματα τα οποία δεν σχετίζονται με την παραγωγικότητα και τα έσοδα του ΟΚΥπΥ, δίνονται σε εργαζόμενους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ανέφερε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης .

«Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι ο ΟΚΥπΥ δίνει αβέρτα επιδόματα χωρίς να τα συσχετίσει με τη παραγωγικότητα και τα έσοδα. Όσο ο Οργανισμός δεν καταφέρνει να έχει έσοδα, όσα οι δαπάνες του , τότε είναι υπόλογος. Και υπενθυμίζω ότι τον Ιούνιο του 2024 ο ΟΚΥπΥ όφειλε να εξηγήσει και να εξορθολογήσει τον προϋπολογισμό του. Όλα αυτά τα επιδόματα δεν σχετίζονται με τα έσοδα και δεν ελέγχονται», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το έτος 2022 καταβλήθηκε στους ιατρούς του ΓΝΛ (208 ιατροί) επιπλέον του μισθού τους συνολικό ποσό ύψους €4.668.202 ως οριζόντιο κίνητρο, και συνολικό ποσό ύψους €2.243.446 ως κάθετο κίνητρο, παρόλο ότι δεν επιτεύχθηκε ο ολικός στόχος.

«Παρατηρήσαμε ότι μετά την αυτονόμηση, συνέχισε η παροχή επιπρόσθετων επιδομάτων στο ιατρικό προσωπικό, χωρίς πραγματική διασύνδεση με την παραγωγικότητά του και τα οικονομικά αποτελέσματα του οργανισμού. Το να δίνω σε υπάλληλο μόνιμα και ετήσια υπέρογκα ποσά που δεν σχετίζονται με την παραγωγικότητά του, θεωρούμε ότι δεν είναι σωστή προσέγγιση», πρόσθεσε ο γενικός ελεγκτής.

Από τον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, διαπιστώθηκε επίσης ότι 68 ιατρικοί λειτουργοί, 5 νοσηλευτικοί λειτουργοί, 3 τηλεφωνητές και 1 διασώστης/πλήρωμα ασθενοφόρου οι οποίοι είναι αποσπασμένοι στον ΟΚΥπΥ έλαβαν, για το έτος 2022, επιδόματα και υπερωρίες τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ τη μηνιαία μισθοδοσία τους.

Σε μία περίπτωση ιατρού (Βοηθού Διευθυντή Κλινικής) , ο συνολικός μισθός του (βασικός συν τιμάριθμος) ανήλθε σε €76.379 και η συνολική υπερωριακή του αποζημίωση σε €187.040.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μιχαηλίδης, ανέφερε το παράδειγμα εφημερεύοντα γιατρού ο οποίος δεν προσήλθε στο ΤΑΕΠ για εξέταση του ασθενή αλλά το επίδομα εφημερίας του καταβλήθηκε. Το επίδομα κυμαίνεται από €450-780/ημέρα.

«Δηλαδή είναι εφημερία και πρέπει να βρίσκεται στο νοσοκομείο και δεν ήταν εκεί αλλά τον ΟΚΥπΥ δεν τον ενδιαφέρει αν ήταν εκεί ή όχι έτσι και αλλιώς. Ο ΟΚΥπΥ δεν ξέρει πότε οι γιατροί του είναι στο νοσοκομείο αφού δεν έχει σύστημα παρακολούθησης για το πότε προσέρχονται στην εργασία τους», ανέφερε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα