ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χαιρετίζουν υπερψήφιση ποινικοποίησης «θεραπειών» μεταστροφής

26 Μαΐου 2023, 11:10

images

Σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι η υπερψήφιση της πρόταση νόμου για την ποινικοποίηση των «θεραπειών» μεταστροφής φύλου, σημειώνουν τα κόμματα.

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου αναφέρει σε δήλωση της ότι ο ΔΗΣΥ μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις κατάφεραν να βελτιώσουν το αρχικό κείμενο της πρότασης νόμου μέσα από τις συνεχείς συνεδρίες της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, έτσι ώστε να ποινικοποιήσει συγκεκριμένες απαράδεκτες μεθόδους και πρακτικές.

Πρόσθεσε ότι σε αυτήν την προσπάθεια, παρά την παραπληροφόρηση, η Εκκλησία της Κύπρου υπήρξε εποικοδομητικό μέρος.

Όπως αναφέρει, καθοριστική για την ψήφιση της νομοθεσίας ήταν η τροπολογία του ΔΗΣΥ που υποστηρίχτηκε από την πλειοψηφία της Βουλής έτσι ώστε αυτή να μην συνδέεται καθόλου με την ελευθερία άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων, όπως ο καθένας επιθυμεί.

«Σημαντικό, επίσης, θεωρούμε ότι καταψηφίστηκαν όλες οι τροπολογίες του ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Αντρέα Θεμιστοκλέους καθώς επίσης και η τροπολογία του ΕΛΑΜ που θα οδηγούσαν σε εντελώς λανθασμένες ερμηνείες», συμπληρώνει.

Όπως αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων σε σχετική ανακοίνωση, «θεωρούμε αδιανόητο εν έτη 2023 συνάνθρωποι μας να στοχοποιούνται και να υπόκεινται σε βασανιστήρια στο όνομα μιας ‘γιατρειάς’».

Στην Ολομέλεια της Βουλής χθες, με 27 ψήφους υπέρ και 17 κατά, εγκρίθηκαν οι δύο τροπολογίες που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Σύμφωνα με την πρώτη τροπολογία στις επιτρεπόμενες συμβουλευτικές, ψυχολογικές ή ιατρικές υπηρεσίες, δεν περιλαμβάνονται οι υπηρεσίες που αποσκοπούν στην επιβεβαίωση του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου προσώπου. Ενώ η δεύτερη τροπολογία, σκοπό έχει την αντικατάσταση της λέξης «αυτοπροσδιορισμός», με τη φράση «σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου ή έκφραση φύλου».

Τονίζεται ότι η ψήφιση της πρότασης νόμου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και μια νέα αρχή που κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και τερματίζει τη στοχοποίηση, τις εκφράσεις μίσους και τη βία που υπόκεινται εδώ και χρόνια άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, και την ίση μεταχείριση. Κανείς δεν πρέπει να φοβάται και να δέχεται επιθέσεις λόγω διαφορετικότητας», υπογραμμίζει.

Η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης χαιρετίζει την ψήφιση απαγόρευσης θεραπειών μεταστροφής 

Ο κ. Τορναρίτης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) απεύθυνε ερώτηση στην κα Aoife Nolan, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά από ομιλία της στη συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης στη Ρίγα.

Ο κ. Τορναρίτης, σημειώνοντας ότι χθες ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Κυπριακή Βουλή η πλήρης απαγόρευση κάθε είδους θεραπειών μεταστροφής – οι οποίες αποτελούν είδος βασανιστηρίου - πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ρώτησε την κα Nolan, στο πλαίσιο του ρόλου της ως επικεφαλής για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ από τα κράτη μέλη του, ποια είναι η πορεία των υπολοίπων κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο εν λόγω ζήτημα.

Η κα Nolan συνεχάρη την Κύπρο για το σημαντικό αυτό νομοθέτημα, επαυξάνοντας στην τοποθέτηση του Κύπριου Βουλευτή για το πόσο σημαντικό είναι να απαγορευτούν τέτοιου είδους πρακτικές διεθνώς, οι οποίες παραβιάζουν το ανθρώπινο δικαίωμα στη σωματική και σεξουαλική αυτοδιάθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών μεταστροφής φύλου αφορά πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς που τροποποιεί τον περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικό) Νόμο του 2022.

Η πρόταση νόμου προβλέπει την ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών μεταστροφής φύλου σε ομοφυλόφιλους ή άλλα άτομα με άλλες σεξουαλικές προτιμήσεις.

Στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής χθες, ψηφίστηκε με 36 ψήφους υπέρ, 6 αποχές και 1 ψήφο κατά η πρόταση νόμου για ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών μεταστροφής.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα