ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψηφίστηκε η ποινικοποίηση ψευδοθεραπειών μεταστροφής φύλου

25 Μαΐου 2023, 18:19

images

Με 36 ψήφους υπέρ, ψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής, η ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών μεταστροφής φύλου, , έπειτα από πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς που τροποποιεί τον περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικό) Νόμο του 2022.

Η πρόταση νόμου προβλέπει την ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών μεταστροφής φύλου σε ομοφυλόφιλους ή άλλα άτομα με άλλες σεξουαλικές προτιμήσεις.

Οι βουλευτές όλων των κομμάτων τάχθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας υπέρ της πρότασης νόμου εκτός από τον βουλευτή του ΕΛΑΜ, Σωτήρη Ιωάννου.

Το εν λόγω θέμα συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών σε οκτώ συνεδρίες.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του ποινικού κώδικα, ώστε να θεσπιστούν ως αδικήματα η εφαρμογή πρακτικής ή/και τεχνικής ή η παροχή υπηρεσίας με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου, η παραπομπή προσώπου που τελεί υπό νόμιμη κηδεμονία στα πιο πάνω και η δημόσια αναγγελία ή διαφήμιση τέτοιου είδους πρακτικών, τεχνικών ή υπηρεσιών.

Ο κ. Κουκουμάς σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σειρά ψηφισμάτων του κάλεσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τροποποιήσουν τις εθνικές τους νομοθεσίες, ώστε να καταστεί ως ποινικό αδίκημα η εφαρμογή ή η παροχή ψευδοθεραπειών μεταστροφής, ενώ σε ανάλογη προτροπή προέβη και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εκπρόσωπος της Οργάνωσης Accept ΛΟΑΤ+ Κύπρου, ανέφερε σε συνεδρία της Επιτροπής Νομικών ότι έγιναν κατηγορίες για την Κύπρο οι οποίες συγκεκριμένα αφορούσαν ιερείς. Μερικά παραδείγματα πρακτικών μεταστροφής των καταγγελιών που έθεσε είναι ο εξορκισμός, οι ορμονοθεραπείες από ονδοκρινολόγους, γονείς που έστελναν τα παιδιά σε θεραπεία, περιπτώσεις που πάντρευαν ανθρώπους με ανίδεες γυναίκες, πρακτικές μέσω προσευχής ή μετάνοιας. Πρόσθεσε ότι πολλά από τα θύματα είχαν αυτοκτονικές τάσεις.

Ενάντια στην πρόταση αυτή τάχθηκε το ΕΛΑΜ, με τον βουλευτή Σωτήρη Ιωάννου να δηλώνει ότι τα φύλα είναι δύο, είναι βιολογικά και καθορίζονται με τη γέννηση του ανθρώπου. Όπως ανέφερε, «με τη λογική η οποία έχει ακουστεί στην επιτροπή, θα θυματοποιηθεί κόσμος, θα ποινικοποιήσουμε ανθρώπινες σχέσεις μέσα στην οικογένεια και το επόμενο βήμα είναι καθοριστούν κώδικες δεοντολογίας και οδικοί χάρτες για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς. Εκεί οδηγούμαστε με αυτές τις προτάσεις».

Τροπολογίες πρότασης νόμου

Η τροπολογία της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο κ. Θεοπέμπτου, στοχεύει όπως διαγραφεί η επιβεβαίωση του σεξουαλικού προσανατολισμού της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου προσώπου από τις περιπτώσεις που επιτρέπεται η παροχή συμβουλευτικών, ψυχολογικών ή ιατρικών υπηρεσιών.

Προστίθεται ότι η προώθηση συγκεκριμένου μοντέλου φροντίδας είναι πέραν του πεδίου εφαρμογής του τροποποιητικού νόμου και επιπρόσθετα προκαθορίζει το αποτέλεσμα της παροχής συμβουλευτικών, ψυχολογικών ή ιατρικών υπηρεσιών.

Παραμένουν οι αναφορές που αφορούν στη διερεύνηση και/ή ελεύθερη ανάπτυξη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου προσώπου.

Επιπλέον, με την τροπολογία σκοπείται όπως, αναφορικά με την παροχή επιστημονικά καθιερωμένων κλινικών πράξεων από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, εφόσον αυτές εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση καταστάσεων σχετικών με τη σεξουαλική υγεία προσώπου, διαγραφεί η αναφορά στη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθότι κρίνεται ως περιττή για σκοπούς τροποποίησης του ποινικού κώδικα.

Σημειώνεται ότι η τροπολογία του βουλευτή του κ. Ιωάννου καταψηφίστηκε στην Ολομέλεια. Η τροπολογία στοχεύει στο να μην καταστούν ως ποινικό αδίκημα οι θεραπείες μεταστροφής φύλου εάν υπάρχει συναίνεση από το άτομο. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Μάλτα, η Γερμανία, το Βέλγιο απαγορεύουν δια νόμου τις θεραπείες μεταστροφής φύλου σε όλους, ανήλικους και ενήλικους, εκτός εάν δοθεί συναίνεση.

Εκκλησία: Το φύλο δεν αποτελεί στοιχείο επιλογής

Το φύλο προσδιορίζεται από τη φυσιολογία του ανθρωπίνου σώματος, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία συνήλθε τη Δευτέρα υπό τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο και ασχολήθηκε με την εν λόγω πρόταση νόμου.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα