ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τριετές Σχέδιο Δράσης για Καταπολέμηση Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών

18 Νοεμβρίου 2021, 17:08

images

Κύριος στόχος των Σχεδίων Δράσης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας είναι η  «αμεσότερη και αποτελεσματικότερη ανταπόκριση και, κατ’ επέκταση, παρέμβαση, μέσα από την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά» δήλωσε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση.

Σε διάσκεψη Τύπου την Πέμπτη για την παρουσίαση του Τριετούς Σχεδίου Δράσης 2021 – 2023 η Υφυπουργός σημείωσε ότι τελικός σκοπός του σχεδίου είναι η έγκαιρη και γρήγορη αναγνώριση των περιπτώσεων υψηλού κινδύνου και η ολιστική διαχείρισή τους, αλλά και η παρακολούθηση της εξέλιξής τους.

Πρόσθεσε ότι το Σύστημα CAN-MDS II ως εργαλείο εκπόνησης του σχεδίου δίνει τη δυνατότητα για συλλογή ομοιόμορφων δεδομένων και καταγραφή των περιστατικών, που συνεπακόλουθα θα συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση του προβλήματος.

Συγκεκριμένα, με το Σύστημα CAN-MDS II, επιχειρείται η προώθηση συντονισμένης διατομεακής ανταπόκρισης σε περιστατικά κακομεταχείρισης παιδιών.

Η Υφυπουργός, υπογράμμισε τη σημασία προώθησης των δράσεων και της ανάπτυξης στενής συνεργασίας με όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, ώστε τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης να εντοπίζονται στα αρχικά στάδια ή και να αποτρέπονται» σημειώνοντας ότι «κοινός στόχος όλων θα πρέπει να είναι η δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και η προστασία των παιδιών».

Αναλύοντας πτυχές του Τριετούς Σχεδίου Δράσης, η κ. Ανθούση, είπε ότι ο 1ος πυλώνας του αφορά στην εκπαίδευση και επιμόρφωση εκπαιδευτικών και στον εντοπισμό περιπτώσεων επικίνδυνων για διάπραξη αδικήματος.

Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός και προκήρυξη από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας προγράμματος για υλοποίηση από Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς μέσω του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, η λειτουργία Δομών Φιλοξενίας και παροχής θεραπευτικών παρεμβάσεων σε εφήβους υψηλού κινδύνου καθώς και την εκπόνηση προγράμματος  για έφηβους και νεαρούς ενήλικες οι οποίοι έχουν διαπράξει σεξουαλικά αδικήματα.

Ο 2ος  πυλώνας επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και επιμόρφωση επαγγελματιών και όπως είπε η Υφυπουργός,  ως προς την αναγνώριση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, εκπαιδεύτηκαν 114 Λειτουργοί Κοινωνικών Υπηρεσιών και 90 Ιδρυματικοί Λειτουργοί, σε συνεργασία και με προϋπολογισμό του Συμβουλίου Φωνή. 

Επίσης, σε αυτό τον πυλώνα, περιλαμβάνεται η συνέχιση της επιμόρφωσης Λειτουργών Κοινωνικής Ευημερίας για την αναγνώριση και εντοπισμό ευάλωτων ομάδων σε υψηλό κίνδυνο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, σε συνεργασία με Συμβούλιο Φωνή, ενώ διευρύνεται και η εκπαίδευση των Λειτουργών στα θέματα βίας και σεξουαλικής κακοποίησης. 

Ο 3ος πυλώνας αφορά στην αντιμετώπιση περιστατικών και τη συνέχιση της εποπτείας της λειτουργίας του Σπιτιού του Παιδιού από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και συναρμόδιες Υπηρεσίες καθώς και η συνέχιση της επιδότησης του Σπιτιού του Παιδιού από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. 

Όπως είπε η Υφυπουργός, στο πλαίσιο του 3ου πυλώνα, αναπτύσσονται οι δεξιότητες των επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά, αναγνωρίζονται οι περιπτώσεις υψηλού κινδύνου και παρακολουθείτε η εξέλιξη των περιπτώσεων κακοποίησης. 

Στη διάσκεψη Τύπου παρέστησαν και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στυλιανός Παπαθεοδώρου και η Πρόεδρος του Συμβουλίου Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου.

Σχετικά Άρθρα