ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το όφελος αντιικών φαρμάκων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου

27 Αυγούστου 2023, 06:00

images

Το όφελος των αντιικών φαρμάκων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για τη μείωση του κινδύνου, τόσο της νοσηλείας, όσο και του θανάτου λόγω μόλυνσης από κορωνοϊό, εξέτασε η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ομάδα έγκριτων Ελλήνων επιστημόνων και δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Journal of Infectious Diseases.

Στο YgeiaWatch μίλησε ο Καθηγητής Επιδημιολογίας, Προληπτικής Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)  / Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας (ΕΟΔΥ) και μέλος της ομάδας της συγκεκριμένης μελέτης, Δημήτριος Παρασκευής.

«Τα αντιικά φάρμακα τα οποία είναι ειδικά φάρμακα για τον covid-19, έγιναν διαθέσιμα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, περίπου στις αρχές του 2022 και χορηγούνται κυρίως εξωνοσοκομειακά. Η χρήση τους συστήνεται σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσο και η χορήγησή τους γίνεται αμέσως μετά τη διάγνωση, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο για σοβαρή νόσο και θάνατο. Δεν χορηγούνται σε νέους ανθρώπους, ή σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από χρόνια νοσήματα», είπε.

Σκοπός της μελέτης, όπως εξήγησε ο επιστήμονας, ήταν να εκτιμηθεί στην πράξη, σε πραγματικές συνθήκες και όχι σε συνθήκες κλινικής δοκιμής, η αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων στους ασθενείς που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα.

«Λέγοντας αποτελεσματικότητα εννοούμε πόσο μείωσαν τον κίνδυνο για σοβαρή νόσηση σε αυτούς που έλαβαν τα φάρμακα σε σχέση με όσους δεν τα έλαβαν», συμπλήρωσε.

Για κάθε έναν ασθενή που έχει λάβει την θεραπεία, επιλέχθηκε ένας αντίστοιχος ασθενής της ίδιας ηλικίας που δεν έλαβε την θεραπεία.

Η μελέτη συμπεριέλαβε όλους τους ασθενείς άνω των 65 ετών στην Ελλάδα στους οποίους χορηγήθηκε η θεραπεία από τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι τον Ιούλιο του 2022 και το σημαντικό εύρημα είναι ότι συγκρίνοντας τις δυο κατηγορίες ασθενών, (αυτών που έλαβαν τη θεραπεία και αυτών που δεν την έλαβαν), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το Molnupiravir μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας από COVID-19 κατά 60% και τον κίνδυνο θανάτου κατά 69%, ενώ το Paxlovid μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 69% και τον κίνδυνο θανάτου κατά 72%.

«Διαπιστώσαμε ότι η αποτελεσματικότητα και των δύο φαρμάκων είναι υψηλότερη στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», τόνισε ο κ. Παρασκευής.

Συγκεκριμένα για το Molnupiravir, η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου βρέθηκε να είναι σημαντική για άτομα με ηλικίες άνω των 74 ετών, ενώ για το Paxlovid, αντίστοιχα, βρέθηκε για ηλικίες άνω των 70 ετών. Η αποτελεσματικότητα και για τα δύο φάρμακα παρουσίασε κλιμακούμενη αύξηση ανάλογα με την ηλικία.   

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, από τους 4.022 ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω που έλαβαν το Molnupiravir, το 3,51% (149 άτομα) χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε απλή κλίνη, το 0,42% (18 άτομα) νοσηλεύθηκε σε ΜΕΘ ή/και διασωληνώθηκε και το 1,21% (51) κατέληξε λόγω της νόσου.

Αντίστοιχα από τους 3.742 ασθενείς 65 ετών και άνω που δεν είχαν λάβει την αγωγή, 8,42% (357 άτομα) νοσηλεύθηκαν σε απλή κλίνη, 0,33% (14) νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ ή διασωληνώθηκαν και το 3,4% (144) κατέληξε λόγω της νόσου.

Από τα 13.462 θετικά στον κορωνοϊό άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που έλαβαν το Paxlovid, το 2,14% (297) χρειάστηκε να νοσηλευθεί, το 0,1% νοσηλεύθηκε σε ΜΕΘ και το 0,63% (88 άτομα) κατέληξε.

Τα αντίστοιχα ποσοστά των 12.728 ατόμων της ομάδας ελέγχου, δηλαδή ασθενών με παρόμοια χαρακτηριστικά που δεν είχαν λάβει τη συγκεκριμένη αγωγή, ήταν 6,18% (857 νοσηλείες), 0,12% (17 νοσηλείες σε ΜΕΘ) και 1,87% (259 θάνατοι).

«Αυτό που προέκυψε από τη μελέτη είναι ότι τα φάρμακα αυτά, ανεξάρτητα από την προστασία που παρέχει το εμβόλιο σε ότι αφορά τη νόσηση, μειώνουν περαιτέρω τον κίνδυνο για νόσηση ή θάνατο. Το εμβόλιο σαφώς και μας προστατεύει από το να νοσήσουμε σοβαρά, αλλά σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τα φάρμακα αυτά μειώνουν επιπλέον τον κίνδυνο για νόσο ή και θάνατο», πρόσθεσε.

Χορήγηση αντιικών σε ασθενείς υψηλού κινδύνου

Η Επίκουρη καθηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά, μιλώντας στο YgeiaWatch τόνισε τη σημαντικότητα της μελέτης λέγοντας ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας μαζί με τους επιστήμονες, ένωσαν τις δυνάμεις τους στο να αξιολογήσουν μεθοδολογικά σωστά, τα δεδομένα που είχαν για να αποδειχθεί ότι τα φάρμακα αυτά πράγματι αποδίδουν.

«Αυτά τα φάρμακα τα οποία μελετήθηκαν στην Πανελλήνια μελέτη αφορούν τα φάρμακα που χορηγούνται και στην Κύπρο και σε όλα τα κράτη μέλη, βάση των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) άρα λοιπόν τα χορηγούμε, τα χορηγούσαμε και θα τα χορηγούμε σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με covid», είπε.

Όπως εξήγησε η Δρ. Πανά, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, όπως αποδείχθηκε και από την μελέτη, είναι η υψηλή συμμόρφωση στο θεραπευτικό σχήμα που προτείνεται.

«Αν για παράδειγμα το φάρμακο πρέπει να λαμβάνεται για τέσσερις μέρες και κάποιος ασθενής το λάβει μόνο δύο ή αν πρέπει να λαμβάνονται τρία φάρμακα και κάποιος λαμβάνει δύο δεν πετυχαίνεται ο στόχος», σημείωσε.

«Δεδομένου ότι ο ιός Covid υπάρχει και θα υπάρχει και δεδομένου ότι εκτός από τον εμβολιασμό που αποτελεί το σκέλος της πρόληψης, θα συνεχίσουμε και φέτος τον χειμώνα και προφανώς και τα άλλα έτη να έχουμε άτομα υψηλού κινδύνου που θα προσβάλλονται από αυτόν τον ιό, είναι πολύ σημαντικό να διαθέτουμε και να επεκτείνουμε τα αντιικά φάρμακα έτσι ώστε να πετυχαίνουμε ιδιαίτερα σε φάσεις έξαρσης όπως θα είναι και η φετινή χειμερινή περίοδος, μια έγκαιρη αντιμετώπιση κυρίως των ασθενών υψηλού κινδύνου όπως άλλωστε κάνουμε και σε άλλα λοιμώδη νοσήματα όπως είναι η γρίπη», συμπλήρωσε η Δρ.Πανά.

Τη μελέτη υπογράφουν οι: Δημ. Παρασκευής, Μ. Γκόβα, Κ. Μέλλου, Γ. Γερολυμάτος, Ν. Ψαλίδα, Κ. Γκολφινοπούλου, Ε. Γ. Κωστάκη, Στ. Λουκίδης, Α. Κοτανίδου, Αθ. Σκουτέλης, Ελ. Θηραίος, Γ. Σαρόγλου, Δημ. Ζωγραφόπουλος, Δημ. Φιλίππου, Ηλ. Μόσιαλος, Θ. Ζαούτης, Μ. Γκάγκα, Σ. Τσιόδρας και Αν. Αντωνιάδου.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

 

Σχετικά Άρθρα