ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τέσσερις και πλέον χιλιάδες άστεγοι στην «Κύπρο του Αύριο»

07 Ιανουαρίου 2023, 06:00

images

Ξεπερνούν τις 4 χιλ. οι άστεγοι στην Κύπρο ενώ στα συρτάρια παραμένει εδώ και πολλά χρόνια το αίτημα του Κινήματος ΕνΕργώ για τη δημιουργία ενός Κέντρου Φιλοξενίας για τους άστεγους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ο εκπρόσωπος του Κινήματος ΕνΕργώ, Λευτέρης Γεωργίου, μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι στα επτά χρόνια που δραστηριοποιείται το Κίνημα οι άστεγοι ανέρχονται στις 4,5 χιλιάδες, διευκρινίζοντας ότι σύμφωνα με το άρθρο 9 του Συντάγματος, άστεγος είναι εκείνος που δεν έχει ικανοποιητική στέγη, που δεν έχει ρεύμα, νερό κ.ά. «Ο άστεγος δεν είναι μόνο εκείνος που είναι στο δρόμο και δεν έχει κάπου να μείνει, βάσει του Συντάγματος», πρόσθεσε.

Σημειώνεται, επίσης, ότι το άρθρο 9 του Συντάγματος κατοχυρώνει το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα κάθε ατόμου (περιλαμβανομένων και των ατόμων με αναπηρίες) για αξιοπρεπή διαβίωση και κοινωνική ασφάλεια.

Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργίου, το Σύνταγμα καταπατείται από τον ίδιο τον νομοθέτη. Διευκρίνισε ακόμη ότι όσον αφορά τον άστεγο, ως εξολοκλήρου άστεγο, στα επτά χρόνια που υπάρχει το Κίνημα έχουν ξεπεράσει τα 1400 άτομα, οι οποίοι αφορούν ελληνοκύπριους.

«Αν βάλουμε και εκτός ελληνοκύπριους αντιλαμβάνεστε ότι ο αριθμός μεγαλώνει αυτόματα», συμπλήρωσε.

Κρύβουν το πρόβλημα «κάτω από το χαλί»

Ερωτηθείς σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το κράτος μέχρι τώρα για την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει, ο κ. Γεωργίου σχολίασε ότι οι δράσεις του κράτους ήταν φαινομενικές.

Δηλαδή, όπως εξήγησε, «το να βάλεις κάποιον σε ένα hostel, στο οποίο ζουν μέσα άνθρωποι που ήρθαν από το πουθενά, το να βάλεις μέσα παιδάκια, γυναίκες με αυτό τον κόσμο αντιλαμβάνεστε ότι δεν γίνεται αυτό. Δηλαδή, δεν έκαναν κάτι το οποίο θα έλυνε το πρόβλημα. Είναι κάτι το οποίο συνεχίζουν να το κάνουν, όχι σε όλες τις περιπτώσεις».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 13 αστέγους που περιλαμβάνονται και παιδάκια μαζί - δεν έκαναν εκείνα που έπρεπε να κάνουν», σημείωσε.

Το Κίνημα για το εν λόγω ζήτημα είχε συνάντηση με τον τέως Αρχιεπίσκοπο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με όλα τα πολιτικά κόμματα, με τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών και νυν Υπουργό Οικονομικών, καθώς και με την πρώην Υπουργό Εργασίας κ. Αιμιλιανίδου.

«Η δράση μας ήταν μεγάλη και συνεχίζει να είναι», αναφέρει ο κ. Γεωργίου.

Παρόλα αυτά, «το κράτος για να μην δείξει ότι πραγματικά έχει πρόβλημα, δεν προχωρεί στο να κάνει ένα Κέντρο Φιλοξενίας ή να κάνει τις κατάλληλες υποδομές οι οποίες δεν θα άφηναν τον κόσμο στο δρόμο».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, «υπάρχουν €110 χιλ. στα χέρια του Δημάρχου Γερμασόγειας εδώ και τέσσερα χρόνια για Κέντρο Φιλοξενίας, τα είχε δώσει το Υπουργείο Εργασίας, όμως δεν θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση του γιατί με την υλοποίηση του εξυπακούεται ότι πραγματικά υπάρχει πρόβλημα».

Επίσης, «πριν δύο μήνες σαν Κίνημα πήραμε δύο άστεγους μέσα στην ίδια τη Βουλή όταν καλεστήκαμε για έβδομη φορά για θέματα αστεγίας. Ο ένας ήταν 75 χρονών και ο άλλος 68 χρονών. Ο ένας ζει ακόμη με τη γυναίκα του σε μία παράγκα χωρίς νερό και ρεύμα εδώ και δύο χρόνια και κανένας δεν ασχολείται».

Όταν το εν λόγω θέμα τέθηκε πριν δύο μήνες στην Επιτροπή Εσωτερικών, ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού ερωτηθείς σχετικά για το θέμα των αστέγων, απάντησε ότι δεν έχει σημασία ο αριθμός, αλλά το γεγονός ότι στην Κυπριακή Δημοκρατία εν έτη 2022, λίγο πριν το 2023, υπάρχουν άστεγοι, προσθέτοντας ότι σε μια χώρα του 1 εκατ. πολιτών, συνιστά κατάντημα για την πολιτεία.

«Πρέπει να εγκύψουμε στο πρόβλημα και οι αρμόδιες υπηρεσίες να επιδείξουν την αναγκαία ευαισθησία, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις είναι προφανές ότι δεν δόθηκε η αναγκαία προσοχή, ειδικά όταν πρόκειται για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», δήλωσε.

Όπως αναφέρει ο κ. Γεωργίου, «το μεγάλο τους θέμα είναι πώς να κρύψουν το μεγάλο πρόβλημα κάτω από το χαλί για να μην βγαίνει προς τα έξω. Στη Λεμεσό πίσω από τους πύργους είναι οι φαβέλες».

Ψηλά ενοίκια, χαμηλή σύνταξη, δάνεια τα κυριότερα αίτια

Όσον αφορά την αύξηση που παρατηρείται, ο κ. Γεωργίου, σημειώνει ότι οφείλεται στα ψηλά ενοίκια τόσο στη Λεμεσό αλλά και σε όλη την Κύπρο, χωρίς όμως κάποια ανταπόκριση από το κράτος.

«Μετά πάμε στις τράπεζες, στους δανειολήπτες - βλέπουμε να βγάζουν κόσμο από τα σπίτια του. Η κατάσταση είναι τραγική και θα γίνει ακόμα πιο τραγική. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν νοικοκυριά χωρίς ρεύμα», συμπληρώνει.

Αναφέρει ακόμη ότι «σήμερα έχουμε μητέρα στα βουνά, 70χρονη, χωρίς ρεύμα και νερό. Είναι απίστευτο. Η γυναίκα αυτή μου είπε ότι της έκοψαν το ρεύμα καθώς ζει και αναπνέει με μηχάνημα. Αναγκαστήκαμε να τη στείλουμε να φιλοξενηθεί στο νοσοκομείο Λεμεσού γιατί δεν είχε ρεύμα. Και όλα αυτά είναι υπόψη και της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, με την οποία επικοινωνούμε συχνά».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργίου σχολίασε ότι αυτά τα άτομα παίρνουν σύνταξη χαμηλοσυνταξιούχων που ανέρχεται στα €360, σημειώνοντας ότι «δεν στέκει αυτό που λένε ότι ο κάθε συνταξιούχος παίρνει €700» και ότι αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα.

Ανταποκρίνεται ο κόσμος για βοήθεια 

Το Κίνημα ΕνΕργώ τα επτά τελευταία χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί όσον αφορά της αστεγία, τους ευάλωτους, τα τρόφιμα και άλλες ανάγκες, καθώς βρίσκεται στις επάλξεις 365 ημέρες το χρόνο.

Ερωτηθείς για την ανταπόκριση των πολιτών της Κύπρου στο κάλεσμα για βοήθεια και στήριξη των ευάλωτων ομάδων, ο κ. Γεωργίου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κόσμο για την ανταπόκριση του.

«Ο κόσμος ανταποκρίνεται», είπε, προσθέτοντας όμως την παροιμία «ο φτωχός, τον φτωχό βοηθά».

Όσον αφορά τη συνεργασία του Κινήματος με άλλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς, σχολίασε ότι «υπάρχει αλληλοβοήθεια, υπάρχουν κάποιες ελλείψεις που μπορούν να καλύψουν ή να καλύψουμε. Πάντα υπάρχει συνεννόηση. Ο αγώνας είναι κοινός».

Οι πολίτες, για να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν να επικοινωνούν με το Κίνημα ΕνΕργώ μέσω της σελίδας του στο Facebook, καθώς και στην προσωπική σελίδα του κύριου Λευτέρη Γεωργίου και στο τηλέφωνο του 99 950485.

Προστίθεται ότι το Κίνημα ΕνΕργώ είναι ένα κοινωνικό κίνημα που σκοπό έχει να επιφέρει κοινωνικές αλλαγές, χωρίς να είναι παθητικός θεατής της ζωής και των προβλημάτων της κοινωνίας, με συνεχή προσπάθεια για εξάλειψη οποιασδήποτε μορφής διαφθοράς στην Κύπρο.

Επιπλέον, το Κίνημα ΕνΕργώ, στις 10 Ιανουαρίου 2023 θα πραγματοποιήσει το πρώτο εκλογικό του συνέδριο ανακοινώνοντας την δραστηριοποίηση του ως ένα πλέον πολιτικό κίνημα.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα