ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τέρμα στην ταλαιπωρία με φάρμακα ζητούν ασθενείς

16 Ιανουαρίου 2024, 06:00

images

Τέρμα στην ταλαιπωρία που βιώνουν οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση αλλά και όλοι οι χρόνοι ασθενείς, οι οποίοι αναγκάζονται κάθε μήνα να μεταβαίνουν στα φαρμακεία των δημόσιων νοσηλευτηρίων για να προμηθευτούν την φαρμακευτική τους αγωγή, ζητά ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολλαπλής Σκλήρυνσης και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, Σάββας Χριστοδούλου , ανέφερε ότι αν και με την έναρξη του Γενικού Συστήματος (ΓεΣΥ), τα προβλήματα των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, εντούτοις η ταλαιπωρία που βιώνουν για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, θα μπορούσε να αποφευχθεί μέσω άλλων ρυθμίσεων από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

«Θα μπορούσαμε να προμηθευόμαστε τα φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία εντός ΓεΣΥ ή τουλάχιστον να γινόταν μια ρύθμιση με την οποία θα προμηθευόμαστε τα φάρμακα για δύο μήνες αντί για έναν που ισχύει τώρα», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι κάποια φάρμακα είναι εξειδικευμένα και με μεγάλο κόστος και γι’ αυτό δεν μπορούν να είναι διαθέσιμα σε όλα τα φαρμακεία.

Μπορούν να γίνουν άλλες ρυθμίσεις

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΣΑΚ , Δημήτρης Λαμπριανίδης, ανέφερε ότι «μπορούν να γίνουν άλλες ρυθμίσεις και να διατίθενται από συγκεκριμένα φαρμακεία. Όσα φάρμακα είναι εφικτό να διατίθενται από ιδιωτικά φαρμακεία, είναι καλύτερα να διατίθενται από αυτά για να μην χρειάζεται ούτε να επισκεπτόμαστε τα δημόσια νοσηλευτήρια που συνήθως βρίσκονται στις άκρες των πόλεων και λαμβάνοντας υπόψη και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αλλά και την επιδημία του κορωνοϊού», τόνισε.

Ικανοποιημένοι με τον τρόπο αξιολόγησης

Όσον αφορά την αξιολόγηση των ασθενών με σκλήρυνση, όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, μετά από παρεμβάσεις του Συνδέσμου, έχουν γίνει αρκετές και σημαντικές αλλαγές.

«Πλέον με μια αξιολόγηση του ασθενούς, από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Αναπήρων και μέσω των ιατροσυμβουλίων, γίνεται αξιολόγηση για το ποσοστό αναπηρίας και ανάλογα δικαιούται τις χορηγίες και τα επιδόματα», ανέφερε.

«Δεν θα χρειάζεται να αποτείνεται ξανά εκτός αν η κατάσταση του έχει επιδεινωθεί και πάει για κάποια άλλα επιδόματα που χρειάζονται επαναξιολόγηση (όπως τα επίδομα βαριάς αναπηρίας)», συμπλήρωσε.

Άγνωστος ο ακριβής αριθμός ασθενών με σκλήρυνση

Ερωτηθείς ο κ. Χριστοδούλου για τον αριθμό των ατόμων που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση στην Κύπρο, ανέφερε ότι αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί διαχρονικά τον Σύνδεσμο.

«Με πρωτοβουλία της Νευρολογικής Εταιρείας και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, πραγματοποιήσαμε συνάντηση ώστε να γίνει πλέον το νευρολογικό μητρώο ώστε να ξέρουμε πόσα άτομα υπάρχουν πραγματικά στην Κύπρο», είπε

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τους ασθενείς του Ινστιτούτου Νευρολογίας και τα μέλη που υπάρχουν στον κατάλογο του Παγκύπριου Συνδέσμου πολλαπλής Σκλήρυνσης, υπολογίζεται ότι είναι γύρω στις δυόμιση με τρεις χιλιάδες.

«Ίσως να είναι και περισσότεροι. Πρόκειται μια πάθηση που όποιος διαγνωστεί, η πρώτη του έγνοια είναι να το κρύψει. Πόσο μάλλον να γραφτεί σε συνδέσμους. Κάποια άτομα που η αρχική τους διάγνωση είναι η πολλαπλή σκλήρυνση δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα. Δυστυχώς στην Κύπρο υπάρχει ακόμη  δυσκολία στο να δεχθεί το ίδιο το άτομο αλλά και η οικογένεια την πάθηση. Γι’ αυτό τον λόγο είναι συγκρατημένοι στο να το δημοσιοποιήσουν και ειδικότερα στον χώρο εργασίας με τον φόβο ότι θα έχουν επιπτώσεις», επεσήμανε.

Κατά κύριο λόγο, πρόσθεσε, ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος αναφορικά με την πάθηση αυτή.

«Εμείς σαν σύνδεσμος θα κάνουμε 3 επιστημονικές ημερίδες για να ενημερωνόμαστε αλλά να ενημερώνουμε και τον κόσμο», είπε.

Όσον αφορά την φαρμακευτική αγωγή, σημείωσε ότι η επιστήμη έχει κάνει άλματα.

«Εκείνο που είναι λυπηρό είναι ότι όλα τα φάρμακα έχουν στόχο την σταθεροποίηση και όχι την καταπολέμηση της ασθένειας. Είναι βέβαια σημαντικό αφού αποτρέπουν τις υποτροπές (επεισόδια) αφού αυτές είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση αναπηριών», υπέδειξε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη


Σχετικά Άρθρα