ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΤΕΠΑΚ: Προς το συμφέρον των φοιτητών η απόφαση

25 Αυγούστου 2021, 17:20

images

Δεν τίθεται θέμα διάκρισης μεταξύ φοιτητών, ξεκαθάρισε ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Παναγιώτης Ζαφείρης, με αφορμή τις αντιδράσεις των φοιτητών στην απόφαση της Συγκλήτου να εισέρχονται στο Πανεπιστήμιο μόνο οι εμβολιασμένοι ή όσοι φοιτητές έχουν νοσήσει.

Σύμφωνα με την χθεσινή απόφαση της Συγκλήτου οι ανεμβολίαστοι φοιτητές δεν επιτρέπεται να παρακολουθούν διά ζώσης μαθήματα αλλά εξ αποστάσεων καθώς ούτε με αρνητικό τεστ θα μπορούν να εισέρχονται στο Πανεπιστήμιο.

Στην πρώτη τους αντίδραση οι φοιτητές κατήλθαν σήμερα σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, είπε ότι «η Σύγκλητος αποφάσισε γνωρίζοντας όλες τις νομικές πτυχές του θέματος και ότι οι αποφάσεις και ο τρόπος λειτουργίας του Πανεπιστημίου, καθορίζονται μόνο από τη Σύγκλητο».

Ανέφερε, μάλιστα, ότι η όποια απόφαση του κράτους δεν θα επηρεάσει την απόφαση της Συγκλήτου, ενώ κάλεσε τους φοιτητές να ακούσουν, για να καταλάβουν ότι είναι προς το συμφέρον τους η συγκεκριμένη απόφαση.

Παρεξήγηση με τη διαμαρτυρία

Ερωτηθείς για τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, ο κ. Ζαφείρης είπε πως «υπάρχει μια παρεξήγηση με αυτή τη διαμαρτυρία», εξηγώντας πως η συγκεκριμένη διαμαρτυρία είχε προγραμματιστεί πριν από τη λήψη της απόφαση της Συγκλήτου και αφορούσε στο κόστος των PCR test και των RAPID test.

Το σκεπτικό της απόφασης

Αναφερόμενος στο σκεπτικό της απόφασης της Συγκλήτου, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ είπε πως αποτελεί τη μόνη λύση, αφού σημείωσε οι φοιτητές έχουν αυξημένο αριθμό επαφών.

«Ένα πανεπιστήμιο είναι πολύ διαφορετικό από μια επιχείρηση. Στο πανεπιστήμιο οι φοιτητές βρίσκονται σε αίθουσες διδασκαλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κάνουν τρία με τέσσερα μαθήματα την ημέρα σε διαφορετικά ακροατήρια. Ο φοιτητής μετακινείται από αίθουσα σε αίθουσα και έρχεται σε επαφή καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρα με διαφορετικό κόσμο. Η διασπορά του ιού είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνει, καθώς επίσης δύσκολη είναι και η ιχνηλάτηση. Το ΤΕΠΑΚ διεξάγει 400 μαθήματα την εβδομάδα. Το να εξασκήσει σωστό έλεγχο σε τέτοια κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολο, αφού θα έπρεπε το μισό διοικητικό προσωπικό να έμπαινε στη διαδικασία των ελέγχων με κίνδυνο να μην γίνεται σωστά», ανέφερε.

Προς το συμφέρον τους η απόφαση

Κληθείς να σχολιάσεις τις ανακοινώσεις των φοιτητικών παρατάξεων, οι οποίες κάνουν λόγο για «ανισότητα και διάκριση» μεταξύ φοιτητών, ο κ. Ζαφείρης είπε ότι «δεν κάνουμε κάποια διάκριση», για να υπογραμμίσει πως γνωρίζοντας ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις με τη λήψη μια τέτοιας απόφασης ζητήθηκε νομική γνωμάτευση, η οποία αναφέρει πως το Πανεπιστήμιο έχει κάθε δικαίωμα να υλοποιήσει την όποια απόφαση του.

«Επειδή γνωρίζαμε ότι αν παίρναμε αυτή την απόφαση θα υπήρχαν αντιδράσεις ζητήσαμε νομική γνωμάτευση από σύμβουλο, για όλες τις προτάσεις που είχαμε μπροστά μας. Η Σύγκλητος αποφάσισε γνωρίζοντας όλες τις νομικές πτυχές του θέματος. Οι νομικοί σύμβουλοι μας είπαν ότι έχουμε κάθε δικαίωμα να πράξουμε αυτό και δεν τίθεται θέμα διάκρισης, γιατί δίνουμε την επιλογή στους φοιτητές», είπε.

Απόφαση με 16 ψήφους υπέρ

Σχετικά με τη λήψη της χθεσινής απόφαση, ανέφερε πως «έγινε ένα δομημένος διάλογος με τρεις ολοκληρωμένες πολυσέλιδες προτάσεις», για να συμπληρώσει ότι η πρόταση που εγκρίθηκε τελικά, με 16 ψήφους υπέρ, υποβλήθηκε από τα μέλη της Σχολής Υγείας του ΤΕΠΑΚ, που είναι στη Σύγκλητο.

Σημείωσε, επίσης, πως η Σύγκλητος τον περασμένο Ιούνιο αποφάσισε ότι παίρνει θέση αναφορικά με το ζήτημα των εμβολίων και είναι υπέρ του εμβολιασμού, προσθέτοντας πως καλούσε όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου από τότε - εδώ και σχεδόν δύο μήνες - να εμβολιαστούν.

Σχετικά Άρθρα