ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Ταρακουνήθηκαν» από καταστροφή φαρμάκων- Αγνόησαν προειδοποιήσεις ετών

04 Απριλίου 2024, 06:00

images

Αναστάτωση στους εμπλεκόμενους φορείς, έφερε η αποκάλυψη της καταστροφής μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων που φυλάσσονταν στις αποθήκες των φαρμακευτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, από την θεομηνία που έπληξε τη Λευκωσία το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας. Την ίδια ώρα, ακόμη πιο μεγάλη ανησυχία δημιουργεί το γεγονός ότι αγνοήθηκαν προειδοποιήσεις ετών για την καταλληλότητα του χώρου φύλαξης των φαρμάκων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του YgeiaWatch, οι φαρμακευτικές υπηρεσίες, είχαν αναφέρει από το 2019 γραπτώς τα προβλήματα που αφορούν στη συγκεκριμένη αποθήκη του Υπουργείου Υγείας αφού τον έλεγχο για την αδειοδότηση των αποθηκών, έχουν οι ίδιες οι φαρμακευτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, εξαιτίας αυτών των προβλημάτων, οι φαρμακευτικές υπηρεσίες δεν προχώρησαν σε αδειοδότηση της συγκεκριμένης αποθήκης ενώ το Υπουργείο Υγείας εξαιτίας αυτών των επισημάνσεων, αν και έχουν περάσει ήδη πέντε χρόνια, προχώρησε πρόσφατα σε διευθετήσεις για μεταστέγαση των αποθηκών.

Ο εκπρόσωπος της ελεγκτικής υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης έκανε χθες αναφορά στους ελέγχους καταλληλότητας που έχουν γίνει στις συγκεκριμένες αποθήκες σημειώνοντας ότι από το 2018 είχε ενημερωθεί η ελεγκτική υπηρεσία ότι η άδεια τελικής έγκρισης του υποστατικού δεν είχε δοθεί μέχρι τότε.

Όπως ανέφερε, το κράτος ενοικιάζει τον συγκεκριμένο χώρο σε κάποιον με ετήσιο ύψος ενοικίου €6,6 χιλ.  και αυτός υπενοικιάζει πίσω στο κράτος σε άλλο κυβερνητικό τμήμα €135 χιλ.

Εκτάκτως στη βουλή

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας θα συζητήσει το θέμα εκτάκτως στη σημερινή της συνεδρία.

«Θεωρούμε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για τη ζημιά την οποία υπέστησαν χιλιάδες φαρμακευτικά σκευάσματα μετά από πλημμύρα σε αποθήκες του Υπουργείου Υγείας ως εξαιρετικά σοβαρό και το οποίο χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και ενημέρωσης», ανέφερε σε χθεσινή του δήλωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος.

Στη συνεδρία θα παρευρεθούν η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου και ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης και Προμηθειών Φαρμάκων, Χρίστος Νικολάου.

Σε εξέλιξη διαδικασία μεταστέγασης

Μετά και την χθεσινή αναστάτωση που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του θέματος, το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η διαδικασία μεταστέγασης των φαρμακευτικών αποθηκών σε νέους καταλληλότερους χώρους, βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο.

Παράλληλα, στις αποθήκες των φαρμακευτικών υπηρεσιών φυλάσσονται τα αποθέματα φαρμάκων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), οι οποίοι ενημερώθηκαν από την πρώτη στιγμή.

Επιπλέον, στις συγκεκριμένες αποθήκες φυλάσσονται εξειδικευμένα φάρμακα τα οποία χορηγούνται στους ασθενείς, είτε μέσω των διαδικασιών της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας, είτε από τα κρατικά φαρμακεία μέσω του ΓεΣΥ.

Δεν έχει υπολογιστεί ακόμη το μέγεθος της ζημιάς

Η ελεγκτική υπηρεσία, δεν πήρε ακόμη απάντηση στις ερωτήσεις που έθεσε μέσω επιστολής που απέστειλε στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, ανέφερε ο εκπρόσωπός της Μάριος Πετρίδης σε χθεσινή του παρέμβαση στον Αντ1.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι ελεγκτική υπηρεσία απέστειλε επιστολή στις 28 Μαρτίου του 2024 όταν και ενημερώθηκε για το συμβάν.

«Ζητήσαμε να μας ενημερώσουν για το συνολικό ύψος της ζημιάς. Δεν έχουμε ακόμη απάντηση», σημείωσε.

«Έχουμε ζητήσει μάλιστα να μας ενημερώσουν για το ενδεχόμενο να προκύψουν ελλείψεις φαρμάκων εφόσον όπως είχαμε μάθει η καταστροφή αφορούσε σε μεγάλο αριθμό φαρμάκων. Ζητήσαμε να μας πουν τους λόγους που έγινε το συγκεκριμένο συμβάν», τόνισε.

Διαβεβαιώσεις για επάρκεια φαρμάκων

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι το θέμα τυγχάνει διαχείρισης και πως η απρόσκοπτη παροχή φαρμακευτικής φροντίδας έχει διασφαλιστεί.

Σύμφωνα με Υπουργείο, από την πρώτη στιγμή της πρόκλησης των ζημιών συστάθηκε ad hoc επιτροπή για έλεγχο των σκευασμάτων αλλά και για εξεύρεση λύσεων σε πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν.

Η επιτροπή απαρτίζεται από φαρμακοποιούς του Υπουργείου Υγείας, του ΟΑΥ και του ΟΚΥΠΥ.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου, η καταμέτρηση του αποθέματος που επηρεάστηκε, βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει δρομολογηθεί ήδη η ταχεία αντικατάσταση του από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους αναδόχους των σχετικών συμβάσεων, ώστε να μην παρατηρηθούν ελλείψεις και να μην επηρεαστούν οι ασθενείς που λαμβάνουν ή πρόκειται να λάβουν τα εν λόγω σκευάσματα.

Τέλος σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Κωνσταντίνου ανέφερε ότι «το Υπουργείο δεν είχε στόχο να αποκρύψει το οτιδήποτε αλλά κύριο μέλημα του από την πρώτη στιγμή ήταν να γίνει σωστή διαχείριση της κατάστασης».

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα