ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα σημεία του Οδικού Χάρτη ΟΑΥ για το ΓεΣΥ

01 Ιουλίου 2023, 06:00

images

Τα σημεία του Οδικού Χάρτη που σχεδίασε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας παρουσιάστηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για τα οποία θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση τον Ιούλιο.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Δημήτρη Κωνσταντίνου, ο εν λόγω Οδικός Χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα σημεία για το ΓεΣΥ.

Ειδικότερα, περιλαμβάνει την επέκταση ωραρίου των εφημερευόντων ιατρείων, το θέμα της ένταξης πρόσθετων ομάδων επαγγελματιών υγείας εντός ΓεΣΥ, τα ποιοτικά κριτήρια και τις αμοιβές των προσωπικών ιατρών.

 Ο κ. Κωνσταντίνου πρόσθεσε πως ό,τι υποβλήθηκε ενώπιον του ΠτΔ θα επανέλθουν με αναλυτικές οικονομικές αναλύσεις για αυτά, συμπληρώνοντας ότι θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση με τους εμπλεκόμενους φορείς σε τρεις εβδομάδες.

Η υπουργός υγείας, Πόπη Κανάρη, σε δηλώσεις στις 23 Ιουνίου 2023 μετά τη συνάντηση με τον ΠτΔ, ανέφερε ότι οι οδικοί χάρτες που εξετάστηκαν αφορούν τον ΟΑΥ και τον ΟΚΥπΥ.

Όπως δήλωσε, οι δύο χάρτες εξετάστηκαν στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης ανάλυσης δεδομένων από πλευράς του ΓεΣΥ με τη συμμετοχή των δύο οργανισμών και των δύο υπουργείων, έπειτα από οδηγίες του ΠτΔ για τη συνάντηση.

Βασικοί πυλώνες των οδικών χαρτών, είπε, ήταν η βελτίωση των υπηρεσιών μέσα από το ΓεΣΥ, τα ποιοτικά κριτήρια που τίθενται στους οδικούς χάρτες, η χρόνια αναμονή των ασθενών, οι χρόνιοι ασθενείς, τα ΤΑΕΠ και επίσης οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι που τίθενται από πλευράς δημοσίων νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ.

Σύμφωνα με την υπουργό, μέσα από τους χάρτες, διαφάνηκε η ανάγκη να δοθούν πιο αναλυτικά στοιχεία, κυρίως οικονομικά έπειτα από αίτημα του ΠτΔ ενώ θα πρέπει να έχουν πιο ξεκάθαρες χρονικές θέσεις στο θέμα υλοποίησης τους.

Σε ένα μήνα, τα δύο υπουργεία και οργανισμοί θα έχουν ξανά συνάντηση στο Προεδρικό ώστε να δοθούν τα λεπτομερή δεδομένα με τους δύο οργανισμούς να εμφανίστηκαν πρόθυμοι με βάση τα χρονοδιαγράμματα και τα οικονομικά στοιχεία που ζητήθηκαν.

Η κ. Κανάρη εξήγησε ότι τα οικονομικά δεδομένα που ζητήθηκαν θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Χαμηλότερος ο μέσος όρος αμοιβής των προσωπικών ιατρών

Σε σχετική επιστολή, το διοικητικό συμβούλιο της Κυπριακής Εταιρείας Προσωπικών Ιατρών, αναφέρει ότι ο μέσος όρος αμοιβής των ΠΙ είναι χαμηλότερος από το μέσο όρο αμοιβής των γιατρών του δημοσίου.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΥ ο μέσος όρος αμοιβής των Προσωπικών Ιατρών είναι στις €109.341. Από αυτό το ποσό θα πρέπει να αφαιρεθούν τα έξοδα λειτουργίας ενός ιατρείου που κατά μέσο όρο ανέρχονται στις €35000 ευρώ, οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις και ο Φόρος Εισοδήματος», προστίθεται.

Σημειώνει ότι «τελικά ο μέσος όρος αμοιβής των ΠΙ είναι κατά πολύ χαμηλότερος του μέσου όρου αμοιβής των γιατρών του Δημοσίου, βάσει της οποίας καθορίστηκε και η κατά κεφαλήν αμοιβή στο ΓΕΣΥ».

Επιπλέον, αναφέρει ότι το 54% των Προσωπικών Ιατρών έχουν απολαβές μικρότερες των €100.000. 

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η Κυπριακή Εταιρεία Προσωπικών Ιατρών, οι ΠΙ αποτελούν την ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ και αυτό είναι καθολικά αποδεκτό, καθώς επίσης μεγάλος αριθμός αυτών κατέχουν ειδικότητες της παθολογίας, καρδιολογίας, και Γενικής Ιατρικής.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα