ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην αντεπίθεση οι προσωπικοί γιατροί στις αναφορές για αμοιβές τους

31 Μαΐου 2023, 17:59

images

Χαμηλότερος είναι ο μέσος όρος αμοιβής των προσωπικών ιατρών από το μέσο όρο αμοιβής των γιατρών του δημοσίου, αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο της Κυπριακής Εταιρείας Προσωπικών Ιατρών, σε απαντητική επιστολή στα σχόλια του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία στην κρατική τηλεόραση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουλίας σχολίασε στην κρατική τηλεόραση την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, ότι «ο ΟΑΥ επιστράτευσε κάμποσους άσχετους τους οποίους ένταξε στο σύστημα υγείας και τους δίνει 20-30 χιλιάδες Ευρώ, τους ούτω καλούμενους Προσωπικούς Ιατρούς και διέλυσαν τις ειδικότητες».

Η Εταιρεία χαρακτηρίζει τα λόγια αυτά προσβλητικά εναντίον των προσωπικών ιατρών, υποδεικνύοντας ότι όσον αφορά τις αμοιβές των ΠΙ, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΥ αλλά και της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή ημερομηνίας 4 Φεβρουαρίου 2022, τα σχόλια του κ. Κουλία απέχουν πολύ από αυτά.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΥ ο μέσος όρος αμοιβής των Προσωπικών Ιατρών είναι στις €109.341 . Από αυτό το ποσό θα πρέπει να αφαιρεθούν τα έξοδα λειτουργίας ενός ιατρείου που κατά μέσο όρο ανέρχονται στις €35000 ευρώ, οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις και ο Φόρος Εισοδήματος», προστίθεται.

Σημειώνει ότι «τελικά ο μέσος όρος αμοιβής των ΠΙ είναι κατά πολύ χαμηλότερος του μέσου όρου αμοιβής των γιατρών του Δημοσίου, βάσει της οποίας καθορίστηκε και η κατά κεφαλήν αμοιβή στο ΓΕΣΥ».

Επιπλέον, αναφέρει ότι το 54% των Προσωπικών Ιατρών έχουν απολαβές μικρότερες των €100.000. 

Για το σχόλιο πως οι ΠΙ διέλυσαν τις ειδικότητες, η Εταιρεία αναφέρει ότι «μας είναι αδιανόητο να συλλάβουμε τον συνειρμό των σκέψεων σας και το αφήνουμε στην κρίση όλων. Μας λυπεί η αδόκιμη και άστοχη αναφορά σας, και σας καλούμε να εγγράψετε το θέμα στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής για να ακούσετε τις απόψεις και θέσεις όλων των εμπλεκομένων».

Όπως αναφέρει στην επιστολή της η Κυπριακή Εταιρεία Προσωπικών Ιατρών, οι ΠΙ αποτελούν την ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ και αυτό είναι καθολικά αποδεκτό, καθώς επίσης μεγάλος αριθμός αυτών κατέχουν ειδικότητες της παθολογίας, καρδιολογίας, και Γενικής Ιατρικής.

Προσθέτει ότι πολλοί εξ αυτών κατέχουν και άλλα ακαδημαϊκά προσόντα αλλά και μακρόχρονη εμπειρία.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι «μέσω αυτών των Π.Ι. το σύστημα λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό με τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα ή κενά που πάντοτε θα έχει ο ΟΑΥ να αντιμετωπίσει».

«Σας διαβεβαιώνουμε ότι το σύστημα υγείας δεν θα καταρρεύσει, απεναντίας θα είναι η ελπίδα κάθε ασθενή να έχει την ποιοτική ιατρική φροντίδα που χρειάζεται από την γέννα μέχρι τον θάνατο», υποδεικνύει.

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα