ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνεργασία ΠΟΥ - Παγκόσμιου Ταμείου για ενίσχυση συστημάτων υγείας

02 Ιουλίου 2021, 15:59

images

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας και χρηματοδότησης για την υλοποίηση 10 στρατηγικών πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση του τερματισμού αυτών των επιδημιών και ενίσχυση των συστημάτων υγείας.

Αυτή η νέα συμφωνία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, θα καλύψει την περίοδο εφαρμογής 2021-2023 και στοχεύει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις σημαντικότερες προκλήσεις που εμποδίζουν την πρόοδο ενάντια στις τρεις ασθένειες και προστατεύουν από νέες πανδημίες όπως η COVID-19.

Το 2019, συνολικά 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από φυματίωση και περίπου 409.000 άνθρωποι πέθαναν από ελονοσία. Το 2020, 690.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS.

Μέσω της νέας συμφωνίας, οι στρατηγικές πρωτοβουλίες επιδιώκουν:

1. Επέκταση της προληπτικής θεραπείας φυματίωσης για άτομα που ζουν με HIV σε 9 χώρες σε ολόκληρη την Αφρική.

2. Ενίσχυση παροχής υπηρεσιών HIV

3. Επιτάχυνση των προσπαθειών ένταξης ατόμων στα συστήματα υγείας σε 20 χώρες με φυματίωση

4. Επιτάχυνση της εισαγωγής καινοτομίας για τη θεραπεία της φυματίωσης

5. Υποστήριξη 26 χωρών για την εξάλειψη της ελονοσίας έως το 2025

6. Βελτίωση της συλλογής και χρήσης δεδομένων των χωρών και ανάπτυξη τεκμηριωμένης πολιτικής

7. Προώθηση της ταχείας υιοθέτησης καινοτομιών παροχής υπηρεσιών

8. Βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης

9. Ενθάρρυνση της ταχείας υιοθέτησης των προμηθειών και της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας

10. Αύξηση της βιωσιμότητας, αποτελεσματικότητας και χρηματοδότησης των προγραμμάτων

Ο ΠΟΥ και το Παγκόσμιο Ταμείο έχουν μακρά συνεργασία στην καταπολέμηση του HIV, της φυματίωσης και της ελονοσίας και για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Μέσα από εστιασμένες προσπάθειες και επενδύσεις, αυτή η συνεργασία συνέβαλε στη σημαντική μείωση της νόσου του HIV, της φυματίωσης και της ελονοσίας παγκοσμίως, σώζοντας εκατομμύρια ζωές από το 2002.

«Η πανδημία COVID-19, περισσότερο από ποτέ, ενισχύει την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων για τον τερματισμό των επιδημιών», δήλωσε ο Δρ. Mubashar Sheikh, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, ΠΟΥ.

«Αυτή η συμφωνία βοηθά τις χώρες να αναπτύξουν αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του HIV, της φυματίωση και τις επιδημίες της ελονοσίας και να δημιουργήσουν ανθεκτικά συστήματα υγείας», πρόσθεσε.

«Η συμφωνία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων της πανδημίας COVID-19, και στη διασφάλιση και επέκταση των προγραμμάτων HIV, TB και ελονοσίας», είπε ο Michael Byrne, Επικεφαλής υποστήριξης στο Παγκόσμιο Ταμείο.

Χ.Χ.

Σχετικά Άρθρα