ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνάντηση ΠτΔ με πρόεδρο ΟΑΥ Θωμά Αντωνίου

14 September 2022, 12:33

images

Συνάντηση πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με τον πρόεδρο του ΟΑΥ κ. Θωμά Αντωνίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την πρόθεση παραίτησης του κ. Αντωνίου από τα καθήκοντα του.

Σύμφωνα με πορίσματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αποδεικνύεται ότι ο κ. Αντωνίου έχει ασυμβίβαστο λόγω του ότι η σύζυγός του είναι συμβεβλημένη με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), και συγκεκριμένα από το Δεκέμβριο του 2020.

Έπειτα από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, ο κ. Αντωνίου δέχθηκε διάφορες επιθέσεις από θεσμικούς φορείς οι οποίες επεκτάθηκαν και στοχοποίησαν μέλη της οικογένειας του, όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του.

Σε γραπτή δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνου ανέφερε ότι «πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν μας ικανοποιεί δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε σταθερότητα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, κάτι που συνέβαλε στο να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προέκυψαν κατά τα πρώτα στάδια της υλοποίησης μιας ιστορικής μεταρρύθμισης, αλλά και για να προωθηθούν αναβαθμίσεις στο Γενικό Σύστημα Υγείας».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει ότι η ύπαρξη ασυμβίβαστου, ουδεμία πολιτική πτυχή έχει, αλλά αφορά τη νομιμότητα της συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, που επηρεάζει και όλες τις αποφάσεις που αυτό λαμβάνει καθώς και την υποχρέωση κάθε διοικητικού οργάνου να  παρέχει τα εχέγγυα της αμερόληπτης κρίσης, δηλαδή να είναι, αλλά και να φαίνεται ότι είναι, αμερόληπτο.

Όλα ξεκίνησαν από τον διορισμό Π. Αγαθαγγέλου

Το σάλος ξεκίνησε με την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, του διορισμού του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Πέτρου Αγαθαγγέλου ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ.

Για τη απόφαση αυτή υπήρξαν πολλές εντάσεις και διαφωνίες από πολλούς φορείς και οργανισμούς.

Έπειτα από το κύμα αντιδράσεων, το Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 Ιουλίου 2022 αποφάσισε την παύση του Δρ. Πέτρου Αγαθαγγέλου από τη θέση του μέλους του ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα