ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμφωνία στο ΕΚ για μείωση χάσματος στις αμοιβές

15 Δεκεμβρίου 2022, 16:32

images

Σε συμφωνία για τη μείωση του χάσματος μισθού ανάμεσα στα φύλα, κατέληξε το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συμβουλίου, η τσέχικη δημοκρατία και το Ευρωκοινοβούλιο έφτασαν σε μια προσωρινή συμφωνία σχετικά με τους κανόνες διαφάνειας των αμοιβών.

Ο νέος νόμος της ΕΕ θα εξουσιοδοτήσει τις γυναίκες να επιβάλλουν την αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, μέσω μιας σειράς δεσμευτικών μέτρων για την διαφάνεια των αμοιβών.

Σε δηλώσεις του, ο Τσέχος υπουργός εργασίας, Marian Jurečka, ανέφερε πως «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι άντρες και γυναίκες αξίζουν να λαμβάνουν τον ίδιο μισθό, εάν κάνουν την ίδια εργασία. Δυστυχώς όμως, αυτό δεν ισχύει ακόμη. Σήμερα, προχωρήσαμε με ένα τεράστιο βήμα μπροστά, ώστε να κλείσουμε το χάσμα απολαβών μεταξύ των φύλων».

Τι αναφέρεται στον νέο νόμο

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι εργοδότες θα πρέπει να επαληθεύουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν εύκολη πρόσβαση σε αντικειμενικά και ουδέτερα κριτήρια όσον αφορά το φύλο, ώστε να ορίζουν τις απολαβές και τις πιθανές αυξήσεις των απολαβών τους.

Οι εργαζόμενοι και όσοι τους αντιπροσωπεύουν θα έχουν το δικαίωμα να απαιτούν και να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το δικό τους επίπεδο απολαβών, αλλά και όσων εργαζομένων διεκπεραιώνουν τα ίδια καθήκοντα ανά φύλο.

Άνω των 100 εργοδοτών θα πρέπει να δώσουν στοιχεία όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής των εργαζομένων τους, ανά φύλο.

Στις περιπτώσεις που η αναφορά των αμοιβών καταδεικνύει διαφορά στο μέσο επίπεδο αμοιβής, τουλάχιστον 5% και ο εργοδότης δεν έχει δικαιολογήσει αντικειμενικά και χωρίς ουδέτερα κριτήρια την διαφορά, τότε οι εργοδότες θα πρέπει να προχωρούν σε κοινή αξιολόγηση αμοιβής, μαζί με εκπροσώπους των εργαζομένων τους.

Η κοινή εκτίμηση, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την αποκατάσταση των μισθολογικών διαφορών.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις, οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση, σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν έχει σεβαστεί τις ρυθμίσεις για ίσες απολαβές.

Τι ισχύει μέχρι στιγμής

Όπως προσθέτει το συμβούλιο, το χάσμα των απολαβών μεταξύ των φύλων ανέρχεται σε 13%, σημαίνοντας ότι οι γυναίκες λαμβάνουν κατά μέσο όρο 13% λιγότερες απολαβές από τους άντρες την ώρα.

Το δικαίωμα στην ίση αμοιβή για ίση εργασία ή εργασία ίσης αξίας, κατοχυρώθηκε στην Συνθήκη της Ρώμης, ενώ έχει διατυπωθεί και σε πρόσθετα νομοθετικά κείμενα, χωρίς όμως να σημειώνεται αποτελεσματικά η εφαρμογή και επιβολή της.

Σχετικά Άρθρα