ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχεδόν 1500 οι καταγγελίες για στάθμευση σε χώρους αναπήρων

08 Φεβρουαρίου 2024, 09:54

images

Σχεδόν τις 1500 φθάνουν οι εξώδικες καταγγελίες για παράνομη στάθμευση σε χώρους αναπήρων, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας.

Όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία που παρέθεσε στη βουλή η Αστυνομία με αφορμή τη συζήτηση της πρότασης νόμου του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ανδρέα Αποστόλου για αύξηση του προστίμου στα €500 από €300 για παράνομη στάθμευση σε χώρους ΑμεΑ, οι περισσότεροι ασυνείδητοι οδηγοί είναι στη Λάρνακα και τη Λεμεσό ενώ οι περισσότερο συνειδητοποιημένοι είναι οι οδηγοί στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2023 οι εξώδικες καταγγελίες για παράνομη στάθμευση σε χώρους αναπήρων έφθασαν τις 1488 από 1128 το 2022, 1195 το 2021 και 1816 το 2020. Σημειώνεται ότι το 2019, οι καταγγελίες είχαν φθάσει τις 3624.

Ανά επαρχία, τις περισσότερες καταγγελίες το 2023 είχε η Λάρνακα (483) και η Λεμεσός (371), ενώ ακολούθησαν η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου (264) και η Λευκωσία (155). Στο Αρχηγείο έγιναν 14 καταγγελίες και 4 στη Μόρφου.

Σκοπός της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο κ. Αποστόλου είναι η τροποποίηση του περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμου, ώστε να αυξηθεί το εξώδικο πρόστιμο που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης ή/και εγκατάλειψης οχήματος σε χώρους στάθμευσης οχημάτων για άτομα με αναπηρίες από μη δικαιούχα άτομα, δυνάμει των περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Κανονισμών, από €300 σε €500.

Επιπροσθέτως, προβλέπεται ότι, σε περίπτωση που πρόσωπο επαναλάβει το πιο πάνω αδίκημα εντός τριών (3) ετών, δεν θα εφαρμόζεται ο υπό τροποποίηση νόμος και συνεπώς το πρόσωπο αυτό θα υπόκειται σε δίωξη δυνάμει των προνοιών των περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Κανονισμών, οι οποίοι προβλέπουν ότι όποιος παραβιάζει τους εν λόγω κανονισμούς είναι ένοχος αδικήματος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρι ενός (1) έτους ή/και σε χρηματική ποινή μέχρι €3.000.

Τονίζεται ότι η τροποποίηση κρίνεται αναγκαία για την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με το δικαίωμα για απρόσκοπτη διακίνηση των ατόμων με αναπηρία, το οποίο αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στα κοινά, καθώς παρατηρείται έξαρση του φαινομένου στάθμευσης οχήματος σε χώρους στάθμευσης οχημάτων για άτομα με αναπηρίες από μη δικαιούχα άτομα.

Η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), συμφωνεί με την πρόταση του κ. Αποστόλου για αύξηση του εξωδίκου προστίμου.

Όπως αναφέρει η οργάνωση σε σημείωμα που προώθησε στη βουλή, «χρειάζεται να διασφαλίζεται η υποχρέωση των διαχειριστών ιδιωτικών χώρων στάθμευσης ή ακόμα και τοπικών αρχών να διατηρούν τους χώρους στάθμευσης ΑμεΑ σωστά σηματοδοτημένους και ευδιάκριτους ούτως ώστε να μην ‘παγιδεύονται’ πολίτες ή/και να μην χρησιμοποιείται η δικαιολογία ότι δεν ήταν σωστά σηματοδοτημένος ή επαρκώς ευδιάκριτος ο χώρος στάθμευσης».

Πέρα από την αύξηση του εξωδίκου προστίμου, ο ΟΠΑΚ θεωρεί απαραίτητο για να πετύχει ο σκοπός, ότι πρέπει να δοθούν στην πολιτεία νέα εργαλεία για καταπολέμηση της παράνομης στάθμευσης, για παράδειγμα να επιτραπεί η καταγγελία μόνο με τη χρήση φωτογραφίας, τόσο για χώρους στάθμευσης ΑμεΑ αλλά και για στάθμευση μπροστά από ράμπες ΑμεΑ ή σε πεζοδρόμια.

Η ψήφιση τέτοιας πρόνοιας, υποστηρίζει η οργάνωση, θα προσφέρει στην πολιτεία πολύ πιο αποδοτική καταπολέμηση της παράνομης στάθμευσης. Κάτι που εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες με μεγάλη επιτυχία.

Επίσης, αναφέρουν, είναι χρήσιμο να ρυθμιστεί και να επιτραπεί η ρυμούλκηση και απομάκρυνση οχημάτων που βρίσκονται σταθμευμένα παράνομα για ευνόητους λόγους.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα