ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συζητήσεις για αύξηση ποινών σε χώρους ΑμΕΑ - Ζητούν περισσότερη αστυνόμευση

17 Ιανουαρίου 2024, 06:03

images

Ξεκινά την Πέμπτη στην Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Βουλής, η συζήτηση της πρότασης νόμου που αφορά την αύξηση των ποινών για στάθμευση σε χώρους αναπήρων από μη δικαιούχους, με την οργάνωση αναπήρων αλλά και τον βουλευτή που κατέθεσε την πρόταση, να ζητούν αύξηση της αστυνόμευσης.

Συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά την αύξηση της εξώδικης ρύθμισης από €300 σε €500 και αυστηρότερες ποινές μέχρι €1700 πρόστιμο και φυλάκιση μέχρι και 12 μήνες σε όσους επαναλάβουν το αδίκημα.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου την οποία κατέθεσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, η τροποποίηση του περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμου, κρίνεται αναγκαία ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με το δικαίωμα για απρόσκοπτη διακίνηση των ατόμων με αναπηρία, το οποίο αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στα κοινά.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o κ. Αποστόλου ανέφερε ότι η πρόταση κατατέθηκε μετά από πολύμηνες συζητήσεις με τις οργανώσεις αναπήρων, άτομα με αναπηρίες αλλά και άλλους φορείς και πολίτες.

«Όλες οι οργανώσεις αναπήρων με τις οποίες επικοινώνησα, στηρίζουν τη συγκεκριμένη πρόταση αφού είναι αποδεκτό και παραδεκτό από αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα από όλους μας, δηλαδή τα ίδια τα άτομα με αναπηρίες, ότι δυστυχώς δεν έχει μειωθεί ή ελεγχθεί αυτό το ανεπίτρεπτο φαινόμενο», είπε.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, άτομα με αναπηρία δυσκολεύονται να βρουν χώρο στάθμευσης ακόμα και σε χώρους ζωτικής σημασίας, όπως είναι νοσοκομεία, κλινικές «γιατί κάποιοι ασυνείδητοι που δεν είναι κάτοχοι της κάρτας αναπήρων, σταθμεύουν στους συγκεκριμένους χώρους».

Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι η συζήτηση δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στην προτεινόμενη αύξηση των ποινών αλλά και στην εφαρμογή της νομοθεσίας γιατί, όπως υποστήριξε, σε πολλές περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται γιατί δεν υπάρχει η απαραίτητη αστυνόμευση.

«Θα ζητήσω από τους φορείς να καταθέσουν επιπλέον προτάσεις οι οποίες θα τροποποιήσουν και θα βελτιώσουν την πρόταση αλλά και θα βοηθήσουν έτσι ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Χρειάζεται αυστηρότερη επιτήρηση

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), Δημήτρης Λαμπριανίδης, ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή είναι θετική αφού, όπως είπε, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι το υψηλό πρόστιμο θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα.

Όπως τόνισε ο κ. Λαμπριανίδης, πέρα από το πρόστιμο, αυτό που χρειάζεται είναι αυστηρότερη επιτήρηση για επιβολή της νομοθεσίας.

«Βλέπουμε ότι πολύς κόσμος σταθμεύει παράνομα, θεωρώντας ότι είναι απίθανο να καταγγελθούν», πρόσθεσε. «Πρέπει επιτέλους η πολιτεία να εφαρμόσει πιο αποτελεσματικές μεθόδους καταγγελίας της παράνομης στάθμευσης, όπως για παράδειγμα την καταγγελία με φωτογραφία», τόνισε.

Εισηγήσεις από ΟΠΑΚ

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, «εδώ και χρόνια ζητάμε από την Βουλή να ψηφιστεί νομοθεσία η οποία θα επιτρέπει σε αστυνομικούς και τροχονόμους να φωτογραφίζουν και να καταγγέλλεται αυτόματα ο παραβάτης και να μην χρειάζεται να κατεβαίνουν και να βγάζουν εξώδικο αλλά να στέλνεται ταχυδρομικώς».

Επίσης, ανάμεσα στις εισηγήσεις της ΟΠΑΚ, είναι ο κάθε πολίτης που βλέπει μια παρανομία να έχει το δικαίωμα να αποστέλλει φωτογραφία και η αστυνομία να καταγγέλλει τον παραβάτη.

Παράλληλα, ζητείται εφαρμογή της ρυμούλκησης των αυτοκινήτων που είναι σταθμευμένα παράνομα.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, σκοπός δεν είναι η τιμωρία «αλλά το να μπορούμε  να σταθμεύουμε αλλά και να διακινούμαστε εύκολα και ασφαλισμένα».

«Δεν νιώθω ότι στη χώρα μας υπάρχει διάθεση για καταπολέμηση της παράνομης στάθμευσης. Γι’ αυτό τον λόγο συνεχίζουμε να βλέπουμε αυτοκίνητα σε πεζοδρόμια, μπροστά και πάνω σε ράμπες και σε χώρους στάθμευσης ΑμεΑ», είπε.

Επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας 

Την ίδια ώρα, ο κ. Λαμπριανίδης αναφέρεται στο μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζεται και στους ιδιωτικούς χώρους με τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, σημειώνοντας ότι η ΟΠΑΚ θα αποστείλει επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας με συγκεκριμένες επισημάνσεις.

Η ΟΠΑΚ θα ζητήσει από τον Αρχηγό Αστυνομίας, εντατική ενημέρωση των αστυνομικών και εφαρμογή μέτρων που θα διασφαλίσουν ότι εξυπηρετούν τα καθήκοντα τους για αστυνόμευση της παράνομης στάθμευσης, ειδικά όταν λαμβάνουν τηλεφωνικά σχετικό παράπονο.

«Λαμβάνουμε παράπονα από ΑμεΑ οι οποίοι τηλεφωνούν σε αστυνομικούς σταθμούς για να αναφέρουν παράνομη στάθμευση σε χώρους στάθμευσης ΑμεΑ σε ιδιωτικά κτίρια, όπως υπεραγορές όπου υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό. Δυστυχώς οι αστυνομικοί δεν ανταποκρίνονται για να επισκεφτούν το σημείο και να καταγγείλουν τον παραβάτη», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί συνήθως τους ενημερώνουν ότι πρέπει να πάνε οι πολίτες στον αστυνομικό σταθμό για να καταγγείλουν το περιστατικό, «κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο και δείχνει, είτε άγνοια, είτε αδιαφορία για τα καθήκοντα τους».

Σημειώνεται ότι με βάση εγκύκλιο του Αρχηγείου Αστυνομίας ημερομηνίας 23 Ιουνίου 2023,  οι αστυνομικοί οφείλουν να πάνε στο σημείο ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό και να καταγγείλουν το περιστατικό, οδηγώντας τον παραβάτη στο δικαστήριο.

Διευκρινίζεται ότι τα αδικήματα αυτά μπορούν να τυγχάνουν αστυνόμευσης σε οποιαδήποτε δημόσια οδό ή χώρο (έστω και αν πρόκειται για ιδιωτικό χώρο), όπου το κοινό έχει ελεύθερη ή απρόσκοπτη πρόσβαση.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο χώρος στάθμευσης αναπήρων είναι ιδιωτικός, όπως είναι η χώροι στάθμευσης πολυκατοικιών, ιδιωτικών γραφείων / υποστατικών, όπου το κοινό δεν έχει δικαίωμα ελεύθερης ή απρόσκοπτης πρόσβασης, τότε οι παραβάτες θα πρέπει να διώκονται στη βάση του άρθρου 7Α του Περί Ατόμων με Αναπηρίες νόμου [Ν.127(1)/2000]. 

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα