ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχέδια χορηγιών για ιατρεία, κέντρα ευεξίας σε ξενοδοχεία

24 Αυγούστου 2022, 06:48

images

Δύο σημαντικά σχέδια βρίσκονται στα σκαριά για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών με έμφαση την υγεία, τη δημιουργία κέντρων ευεξίας και αναβάθμιση μονάδων στην ύπαιθρο, στα ορεινά και στις ακριτικές περιοχές.  

Τα νέα σχέδια θα είναι επιδοτημένα με κονδύλι της τάξης των €20 εκατ. το οποίο θα εξασφαλιστεί από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και θα απευθύνονται και σε ξενοδοχεία τα οποία δεν λειτουργούν. 

Σύμφωνα με τον Σάββα Περδίο, Υφυπουργό Τουρισμού, τα εν λόγω σχέδια αναμένεται να εγκριθούν και να εξαγγελθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν το τέλος του έτους.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, o κ. Περδίος αναφέρθηκε ειδικότερα στο σχέδιο που θα απευθύνεται σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες παγκυπρίως, ακόμη και σε ξενοδοχεία που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με σκοπό, όπως είπε, να επαναλειτουργήσουν αφού προηγουμένως εξασφαλίσουν τη σχετική άδεια από το αρμόδιο υφυπουργείο.

Ο κ. Περδίος εξηγεί ότι δεν είναι σχέδια τα οποία θα στοχεύουν στην αύξηση κλινών ή δωματίων και ούτε θα έχουν σχέση με την παροχή οποιωνδήποτε πολεοδομικών κινήτρων, όπως έγινε παλαιότερα.

«Μιλάμε ουσιαστικά για ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υφιστάμενων μονάδων με ξεκάθαρους στόχους όπως είναι η ψηφιακή τους μετάβαση, η ενεργειακή τους μετάβαση και η αναβάθμιση ή προσθήκη υπηρεσιών υγείας, ευεξίας και υποβοηθούμενης διαβίωσης», σημείωσε.

Εξήγησε περαιτέρω ότι στο πλαίσιο της ψηφιακής αναβάθμισης των ξενοδοχείων θα μπορεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο από τα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους των μονάδων να καταστεί πιο γρήγορη και να απηχεί τις απαιτήσεις που θα ήθελε ο κάθε τουρίστας.

Αναβάθμιση συστημάτων κρατήσεων

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου οι ξενοδόχοι θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν το σύστημα κρατήσεων τους, να εκμοντερνίσουν τα εστιατόρια τους, τα μπαρ τους, να βελτιώσουν τα δωμάτια τους και να δημιουργήσουν χώρους ευεξίας.

«Είναι παραδοχή ότι ως Κύπρος δεν έχουμε αναπτυχθεί επαρκώς στον τομέα του τουρισμού υγείας και ευεξίας, που αποτελούν σημαντικό μέρος των ειδικών μορφών τουρισμού», παρατήρησε ο κ. Περδίος.

Πρόσθεσε ότι η αναβάθμιση ή δημιουργία τέτοιων υπηρεσιών τουρισμού, περιλαμβάνονται στο πακέτο εθνικής στρατηγικής τουρισμού.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι θα μπορεί ένας ξενοδόχος μέσω των χορηγιών από το ταμείο ανάκαμψης να προσθέσει πισίνες εσωτερικού χώρου, θερμαινόμενες πισίνες, ιατρεία, μασάζ και άλλες μορφές ευεξίας.  

«Όλα αυτά θα βοηθήσουν ώστε η ξενοδοχειακή βιομηχανία να προσελκύσει ένα κομμάτι της αγοράς που μέχρι σήμερα παραμένει εξαιρετικά περιορισμένο και το οποίο προέρχεται από υψηλά εισοδηματικά στρώματα», τόνισε και πρόσθεσε:

«Εκτιμώ ότι τέτοιες επενδύσεις θα βοηθήσουν ξενοδοχειακές μονάδες που παραδοσιακά λειτουργούν εποχικά, προκειμένου να παραμένουν και τους 12 μήνες του έτους ανοικτές.  Λίγα είναι τα ξενοδοχεία που σήμερα διαθέτουν για παράδειγμα spa».

Τα νέα σχέδια χορηγιών θα έχουν ορίζοντα 4ετίας και εκτιμάται ότι στο χρονικό αυτό διάστημα θα εμπλουτιστεί σημαντικά το τουριστικό προϊόν με την ποιοτική αναβάθμιση σημαντικών υπηρεσιών, όπως είναι η δημιουργία ιατρείων και κέντρων ευεξίας. 

Ο κ. Περδίος επεσήμανε ότι τρέχουν ήδη και άλλα 15 σχέδια τα οποία περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του υφυπουργείου και απευθύνονται σε ξενοδοχειακές μονάδες, σε κοινότητες, εστιατόρια και σε μικρά καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα.

Υπολογίζεται ότι στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια θα μπουν στην τουριστική βιομηχανία γύρω στα €80 εκατ.

Το 75% του ποσού αυτού θα διατεθεί για όλο το φάσμα του τουρισμού και το 25% θα διοχετευτεί για την αναβάθμιση των ξενοδοχείων.

Το σχέδιο υπαίθρου, ορεινών και ακριτικών περιοχών 

Σε ότι αφορά το σχέδιο για τις ορεινές περιοχές, την ύπαιθρο και τις ακριτικές περιοχές ο Υφυπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι αυτό θα καλύψει κατά βάση ανακαινίσεις.

Εκτιμούμε ότι με το σωστό προγραμματισμό που γίνεται, το συγκεκριμένο σχέδιο θα βοηθήσει σημαντικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών των ξενοδοχειακών μονάδων που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές.

Του Λεύκου Χρίστου

Σχετικά Άρθρα