ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στρατηγική για μείωση εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων

26 Μαΐου 2022, 16:30

images

Στην επιτακτική ανάγκη δημιουργίας Εθνικής Στρατηγικής Μείωσης των Εμφραγμάτων και των Εγκεφαλικών Επεισοδίων, αναφέρθηκαν οι αρμόδιοι φορείς ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας τονίζοντας ότι τα περιστατικά αυτά αποτελούν μέρος μίας αόρατης πανδημίας που μαστίζει στο νησί και επιδεινώνεται με την άγνοια των πολιτών.  

Τονίστηκε επίσης η σημαντικότητα της πρόληψης και της ενημέρωσης για έναν υγιεινό τρόπο ζωής μέσα από την εκπαίδευση, της εκπαίδευσης και κατάρτισης των γιατρών, της καταγραφής των περιστατικών με στατιστικά στοιχεία και της δημιουργίας ξεχωριστών δομών και προδιαγραφών για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Κατά τη συνεδρία σημειώθηκε ότι οι συχνότερες αιτίες θανάτου στην Κύπρο και στα δύο φύλα αφορούν τις ισχαιμικές καρδιοπάθειες.

Η εκπρόσωπος του Υπ. Υγείας Δρ. Όλγα Καλακούτα , δήλωσε ότι υπάρχουν στρατηγικές για την καταπολέμηση του καπνίσματος και της παχυσαρκίας, αλλά είναι αναγκαία η προώθηση και μίας στρατηγικής για τη μείωση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων, στο πλαίσιο του προγράμματος Invisible Nation καθώς και η προσπάθεια για ενημέρωση της κοινωνίας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχουν στατιστικά δεδομένα μόνο για τους θανάτους και στοιχεία από έρευνες για τους αριθμούς των ασθενών. Όπως ανέφερε η κ. Καλακούτα, η στρατηγική αυτή βρίσκεται πρώτη στη σειρά και ακολούθως θα διεκπεραιωθεί η στρατηγική για τις καισαρικές τομές.

Η ανώτερη λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Μόνικα Κυριάκου, ανέφερε ότι ο ΟΑΥ είναι πρόθυμος να δώσει δεδομένα και να συνεισφέρει στη δημιουργία αυτής της εθνικής στρατηγικής. Ακόμη, δήλωσε ότι θα συλλεχθούν τα στοιχεία και θα εντοπιστούν τα κενά που υπάρχουν για βελτίωση των υπηρεσιών που χρειάζονται οι ασθενείς.

Εκ μέρους του Οργανισμού Κρατικών Υπηρετικών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ο Δρ Παναγιώτης Αβρααμίδης επεσήμανε ότι αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα στο οποίο εμπλέκονται πάρα πολλοί. Ανέφερε ότι υπάρχουν θέματα πρόληψης σε επίπεδο πληθυσμού, διάγνωσης και θεραπείας. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κάποια δομή αποκατάστασης για τον ασθενή ώστε να επανέλθει πίσω στην κοινωνία μετά από ένα τέτοιο περιστατικό.

Έκανε αναφορά επίσης στην Υπηρεσία Πρωτογενούς Αγγειοπλαστικής στην Κύπρο που εφαρμόζεται από το 2013, η οποία από τότε συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση των ασθενών.

Ο Καθηγητής Νευρολογίας και Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Επιστημονικός και Κλινικός Υπεύθυνος της Νευρολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Δρ Γεώργιος Χατζηγεωργίου δήλωσε ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στη Μεσόγειο που δεν έχει μονάδα για αγγειακά επεισόδια. Ανέφερε ακόμη ότι στο ΓΝ Λευκωσίας υπάρχει ένα σχέδιο για τη διαχείριση των αγγειακών επεισοδίων και ότι έχει γίνει εκπαίδευση όλου του προσωπικού εδώ και δύο χρόνια. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, εξαιτίας της πανδημίας δεν επιτράπηκε να εφαρμοστεί σε όλα τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ.

Επεσήμανε επίσης ότι τα νοσοκομεία χρειάζονται ειδικά κρεβάτια για ασθενείς με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Μέτρα πρόληψης και δράσης

Εκ μέρους του Γραφείου Εποπτείας για το ΓεΣΥ αναφέρθηκε ότι η πρωτογενής πρόληψη θα πρέπει να γίνεται στον προσωπικό ιατρό με ετήσιο έλεγχο, όπως η μέτρηση της υπέρτασης, του ζαχάρου, της χοληστερίνης κλπ. Η δευτερογενής πρόληψη περιλαμβάνει την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης, δηλαδή η άριστη αποκατάσταση, η παροχή καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών. Επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει πιστοποίηση καρδιολογικών εργαστηρίων και ιατρείων.

Προτάθηκε επίσης σύσταση πρόνοιας με στόχο να μειωθεί το εργασιακό στρες με την εφαρμογή ολιγόλεπτων διαλειμμάτων. Ακόμη, σημειώθηκε η σημαντικότητα της ενημέρωσης σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων, σε περιπτώσεις που γίνεται κατανάλωση αρκετών φαρμάκων από τους ασθενείς τα οποία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία τους.

Η Cyprus Stroke Association εκ μέρους και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), ανέφερε ότι όλοι οι πολίτες είναι υποψήφιοι για εγκεφαλικό επεισόδιο, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Παρευρισκόμενη στη συνεδρία μία παθούσα εγκεφαλικού επεισοδίου, ανέφερε τη δική της εμπειρία με το περιστατικό το οποίο συνέβη σε ηλικία 27 ετών και όταν βρισκόταν εν ώρα εργασίας. Όπως δήλωσε, εκείνη τη στιγμή είχε τις αισθήσεις αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει, βρισκόταν σε αφασία και εγκλωβισμένη στον εαυτό της και ως εκ τούτου οι νοσηλευτές δεν καταλάβαιναν ότι είχε υποστεί εγκεφαλικό και λόγω του νεαρού της ηλικίας της.

Ακολούθως ο γιατρός διαπίστωσε αιμορραγία στον εγκέφαλο, το οποίο θεωρείται πολύ σπάνιο και βρισκόταν στην εντατική για 2 ημέρες, αν όχι για μία εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι μετά την εντατική, ακολούθησε η αποκατάσταση με φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία κ.ο.κ.

Με βάση το παράδειγμα αυτό τονίστηκε η σημαντικότητα της πρόληψης και σε νεαρούς πολίτες, καθώς ο αιφνίδιος θάνατος στους νέους έχει αυξηθεί από αυτά να νοσήματα.

Σημειώθηκε ότι θα πρέπει να ενσωματωθούν τα πρωτόκολλα και τα δημόσια νοσηλευτήρια να μπορούν να αυξήσουν τον ρόλο τους. Επίσης, η μείωση του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ θα βοηθήσουν στη βελτίωση ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Πέτρος Αγαθαγγέλου, δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει περισσότερη επένδυση στις υφιστάμενες υποδομές. Πρόσθεσε ότι χωρίς πόρους στην έρευνα για αξιοποίηση ενός capacity plan, δεν μπορεί να προχωρήσει αυτός ο σκοπός. «Ενώνουμε δυνάμεις και μαθαίνουμε από άλλες χώρες», είπε. Ακόμη, πρότεινε την αξιοποίηση των  υφιστάμενων υποδομών για τους επόμενους 6 μήνες έτσι ώστε να δουν πού είναι τα προβλήματα και πώς μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Γιατρών Συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ αναφέρθηκε ότι πρέπει να περιλαμβάνονται και εκστρατείες για άλλα μέτρα που αφορούν τη διατροφή, την παχυσαρκία κλπ.

Η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου ανέφερε ότι μέσα σε ένα υπερβολικό φόρτο εργασίας δεν μπορούν να γίνουν όλα. «Πρέπει να δουλέψει σωστά όλη η αλυσίδα, από την εκπαίδευση μέχρι τον τομέα της υγείας». Σύμφωνα με στοιχεία σημειώθηκαν 1000 περιστατικά εμφραγμάτων τόσο για το 2016 όσο και για το 2017, ξεχωριστά. Προστέθηκε ότι καθώς ο πληθυσμός γηράσκει, θα υπάρχουν αυξημένα περιστατικά.

Επισημάνθηκε ακόμη η ανάγκη για καταγραφή των επιζώντων από τέτοια περιστατικά και όχι μόνο των θανάτων.

Ο Σύνδεσμος Καρδιοπαθών Λευκωσίας τόνισε ότι πρέπει να γίνει μία ολοκληρωμένη στρατηγική και να καταλάβει ο γενικός πληθυσμός την αναγνώριση των σημαδιών τέτοιων περιστατικών, καθώς τις πλείστες φορές ο πολίτης δεν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πρόβλημα.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, ανέφερε ότι οι διαιτολόγοι του ΓεΣΥ εξυπηρετούν μόνο άτομα με προβλήματα υγείας, ζητώντας να ενταχθούν οι επισκέψεις στους διαιτολόγους και για προληπτικούς λόγους.

Σημειώνεται ότι η κ. Καλακούτα δήλωσε ότι σε διάστημα ενός χρόνου, αν όχι πιο νωρίς, θα έχει περάσει αυτή η στρατηγική από το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα