ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο περίμενε ο έλεγχος για ακτινοδιαγνωστικά κέντρα

25 Ιουλίου 2022, 12:00

images

Στο περίμενε βρίσκεται η διαδικασία χαρτογράφησης και ελέγχου των μηχανημάτων/εξοπλισμού που είναι εγκατεστημένα στα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα της Κύπρου, καθώς και η θέσπιση νομοθεσίας περί διαγνωστικών/ακτινολογικών κέντρων από το Υπουργείο Υγείας.

Η πρόεδρος της Ακτινολογικής Εταιρείας Κύπρου, νευροακτινολόγος και επεμβατική ακτινολόγος Δρ Χρύσα Τζιακούρη-Σιακαλλή, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι τα θέματα που τίθενται για τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα αφορούν όχι μόνο τη δημιουργία μίας νομοθεσίας, αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν από την αδειοδότηση λειτουργίας ακτινοδιαγνωστικών κέντρων που δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές και κριτήρια, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ιατρικό προσωπικό, καθώς επίσης και ο ανεπαρκής έλεγχος σε αυτά.

Όπως ανέφερε η κ. Τζιακούρη, τα θέματα αυτά είχαν κατατεθεί στη βουλή από το Δεκέμβριο του 2021 ως αυτεπάγγελτα από τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, τα οποία όμως κλήθηκαν για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας το Μάρτιο του 2022.

Σημειώνεται ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους βουλευτές για το εν λόγω θέμα, ενώ στην επιτροπή υγείας τέθηκαν και παραδείγματα λανθασμένων ιατρικών πράξεων προς τον ασθενή.  Ακόμη, κατά τη συνεδρία της επιτροπής αποκαλύφθηκαν δύο ζητήματα: ότι δεν υπήρχε χαρτογράφηση ούτε προδιαγραφές για τα μηχανήματα και ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που να αφορά τα διαγνωστικά/ακτινολογικά κέντρα.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), είχε δεσμευτεί να προχωρήσει στη χαρτογράφηση των μηχανημάτων των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων, κάτι για το οποίο η Ακτινολογική Εταιρεία Κύπρου δεν έλαβε καμία νεότερη ενημέρωση μέχρι σήμερα.

Κατά τη συζήτηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, αποφασίστηκε η ανάθεση για τη δημιουργία μίας ξεχωριστής νομοθεσίας για τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα να δοθεί υπό την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και όχι της βουλής για χρονική επίσπευση.

Συνεπώς, το Υπουργείο Υγείας έθεσε χρονοδιάγραμμα σε 13 μήνες να έχει ετοιμάσει ένα νομοσχέδιο που να αναφέρει ότι για να έχουν άδεια λειτουργίας τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα θα πρέπει να τηρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις και προδιαγραφές, όπως ο εξοπλισμός, το ιατρικό προσωπικό, η αδειοδότηση  κλπ.

Η κ. Τζιακούρη ανέφερε στο YgeiaWatch ότι η Ακτινολογική Εταιρεία Κύπρου κατέθεσε στο υπουργείο υγείας υπάρχουσες νομοθεσίες  και κανονισμούς που δεν εφαρμόζονται και άλλους κανονισμούς και ευρωπαϊκές οδηγίες από επίσημα όργανα των UEMS – Συμβούλιο  επαγγελματιών των ειδικών ιατρών στην Ευρώπη, με το αίτημα ότι θα πρέπει να τα λάβει υπόψη για την μελλοντική νεοσύστατη νομοθεσία που θα δημιουργηθεί.

Όπως ενημερώθηκαν, το υπουργείο υγείας θα προσλάβει νομοτεχνικό σύμβουλο, με αγορά υπηρεσιών και σε σχετική τους ερώτηση πληροφορήθηκαν ότι αυτό γίνεται μετά από προσφορές και σύμφωνα με τους κανονισμούς η πρόσληψη γίνεται με την  πιο φθηνή προσφορά.

Παρά ταύτα, αυτό που πρέπει να απασχολήσει το υπουργείο, είναι να θέσει τέτοια κριτήρια ώστε να προσλάβει κάποιον που να γνωρίζει τι πρέπει να περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, σύμφωνα και με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων και του ιατρικού αυτού τομέα, ώστε να παρακάμψει την αδυναμία του συστήματος.

Άλλα προβλήματα στο προσκήνιο 

Ανάμεσα στα πιο πάνω ζητήματα, τίθεται επίσης ο τρόπος αποζημίωσης των κέντρων αυτών, δηλαδή κατά πόσο θα αποζημιώνονται με κάθε ιατρική πράξη, πώς θα γίνεται η πληρωμή τους, και εάν η αποζημίωση αυτή θα είναι επαρκής ούτως ώστε να μπορούν οικονομικά να εφοδιαστούν με τον κατάλληλο ποιοτικό εξοπλισμό τα κέντρα για να γίνεται σωστή, επαρκής, έγκυρη διάγνωση.

Η κ. Τζιακούρη, δήλωσε στο YgeiaWatch ότι σοβαρό είναι εξίσου το γεγονός ότι «δεν είναι μόνο να είναι καλό και καινούργιο το μηχάνημα, αλλά να είναι και κατάλληλο για συγκεκριμένες εφαρμογές /πράξεις, και επιπρόσθετα  τίθεται και το ζήτημα της ακτινοπροστασίας του ασθενή». Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος ως προς το ποιος ανοίγει ένα διαγνωστικό κέντρο με άδεια, ποιος χειρίζεται αυτά τα μηχανήματα, ποιος διενεργεί τις εξετάσεις, εάν είναι παρόν ο γιατρός και εάν το προσωπικό είναι επιστημονικά καταρτισμένο με βάση τα κλινικά πρωτόκολλα.

Ένα άλλο ζήτημα που έθεσε είναι οι υπερπαραπομπές, δηλαδή γίνονται αχρείαστες παραπομπές, καθώς υπάρχει πληθώρα διαγνωστικών κέντρων, πολλοί μέτοχοι και γιατροί, με αποτέλεσμα να παραβλέπονται οι απαραίτητες στοχευμένες διαγνώσεις.

Επίσης, ανέφερε ότι ως Ακτινολογική Εταιρεία Κύπρου, έστειλαν αίτημα στον ΟΑΥ για να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας του εξοπλισμού, για το οποίο δεν υπήρξε κάποια απάντηση. Σημείωσε ότι όσον αφορά τα κλινικά πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες, αυτά «κυπροποιήθηκαν» και δεν ακολουθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς επίσης ότι δεν υπάρχει κανένας επιστημονικός έλεγχος (clinical audit) στην Κύπρο για το εάν ένας γιατρός είναι επαρκής στη βάση αποδείξεων.

«Προτεραιότητα είναι να γίνει ο νόμος», υπέδειξε η κ. Τζιακούρη εξηγώντας ότι με τη δημιουργία της νομοθεσίας, τότε οι αρμόδιοι θα επιβληθούν να προχωρήσουν σε αλλαγές.

Σχέδιο κατεύθυνσης ειδικών ιατρών 

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι τα κριτήρια που θα τεθούν για τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα θα είναι παγκύπρια, ανεξάρτητα αν είναι στο ΓεΣΥ ή όχι, και θα είναι μόνο με βάση νόμου ή αν θέλει θα βάλει δικά του ο ΟΑΥ.

Πρόσθεσε ότι ο ΟΑΥ θα καταγράψει ένα μητρώο αναφορικά με το πόσα διαγνωστικά κέντρα είναι αδειοδοτημένα και υπάρχουν στην Κύπρο, καθώς επίσης ότι δρομολογούνται συζητήσεις για να εφαρμοστούν κάποια πρωτόκολλα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ακόμη ότι ΟΑΥ θα καταρτίσει ένα σχέδιο το οποίο θα καθοδηγεί τους ειδικούς ιατρούς ανάλογα με τις ενέργειες και τις εξετάσεις που θα διενεργούν και θα καλούνται να λογοδοτήσουν για τις διαγνώσεις και τις ιατρικές πράξεις που θα κάνουν (π.χ. MRI, αξονικό κλπ.).

Για το εν λόγω σχέδιο ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς επίσης ότι η Ακτινολογική Εταιρεία Κύπρου τάσσεται υπέρ του σχεδίου αυτού.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα