ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο μικροσκόπιο το νομοσχέδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης

31 Μαΐου 2022, 06:00

images

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί ξανά στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί για τον έλεγχο της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, έπειτα από τρεις συνεδρίες.

Η τέταρτη συνεδρία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022 και αφορά το νομοσχέδιο «Ο περί Ελέγχου της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022» και τους κανονισμούς «Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης της  Ατμόσφαιρας (Περιορισμός των Εκπομπών Ορισμένων Ρύπων στην  Ατμόσφαιρα από Μεσαίου Μεγέθους Εγκαταστάσεις Καύσης) (Τροποποιητικοί)  Κανονισμοί του 2022».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ο σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η τροποποίηση του περί Ελέγχου της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας Νόμου, ώστε να επιτευχθεί αφενός ορθότερη εναρμόνιση  με το άρθρο 16 της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2015/2193  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2015 για τον  περιορισμό των εκπομπών ορισμένων ρύπων στην ατμόσφαιρα από μεσαίου  μεγέθους μονάδες καύσης» (που στο εξής θα αναφέρεται ως «η Οδηγία») και αφετέρου βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο της  ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Έπειτα από προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκή Επιτροπής προς την Κυπριακή Δημοκρατία στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 λόγω πλημμελούς μεταφοράς στην εθνική έννομη τάξη ορισμένων προνοιών της Οδηγίας, η οποία επιτεύχθηκε με τον περί Ελέγχου της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας Νόμο και τους περί Ελέγχου της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας (Περιορισμός των Εκπομπών Ορισμένων  Ρύπων στην Ατμόσφαιρα από Μεσαίου Μεγέθους Εγκαταστάσεις Καύσης)  (Τροποποιητικοί) Κανονισμούς του 2022, το θέμα αυτό τέθηκε υπό επανεξέταση.

Συγκεκριμένα, με το υπό εξέταση νομοσχέδιο προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Η επέκταση της χρονικής διάρκειας ισχύος της άδειας εκπομπής αερίων αποβλήτων από πέντε (5) σε δέκα (10) χρόνια.

2. Η αύξηση της προβλεπόμενης ποινής σε περίπτωση παράβασης ή παράλειψης συμμόρφωσης με διατάξεις της βασικής νομοθεσίας και/ή των προνοιών των  εκδιδόμενων δυνάμει αυτής Κανονισμών, από ένα (1) χρόνο φυλάκισης σε τρία  (3) χρόνια φυλάκισης και από είκοσι χιλιάδες λίρες (£20.000) χρηματική ποινή σε  πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (€500.000).

3. Η θέσπιση εξώδικης ρύθμισης των προβλεπόμενων στη βασική νομοθεσία  αδικημάτων.

Όσον αφορά τους προτεινόμενους κανονισμούς, σκοπός είναι η τροποποίηση των περί Ελέγχου της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας (Περιορισμός των  Εκπομπών Ορισμένων Ρύπων στην Ατμόσφαιρα από Μεσαίου Μεγέθους Εγκαταστάσεις Καύσης) Κανονισμών, ώστε να επιτευχθεί ορθότερη εναρμόνιση με το άρθρο 16 της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως εκ τούτου, με τους προτεινόμενους κανονισμούς, ως αυτοί αρχικά κατατέθηκαν στη Βουλή, προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Η θέσπιση υποχρέωσης στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και  Περιβάλλοντος να κινεί τη διαδικασία χορήγησης άδειας εκπομπής αερίων εντός  ενός μηνός από την υποβολή της αίτησης από τον φορέα εκμετάλλευσης και να  ενημερώνει σχετικά τον φορέα εκμετάλλευσης.

2. Η αντικατάσταση της φράσης «εντός εύλογου χρονικού διαστήματος» με τη  φράση «χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση», σε σχέση με την υποχρέωση του  φορέα εκμετάλλευσης να προβαίνει σε ορισμένες ενέργειες, ως αυτές  προβλέπονται στις σχετικές πρόνοιες των Κανονισμών. 

3. Καθορισμός των κανόνων για το είδος, τη συχνότητα και τον μορφότυπο της ενημέρωσης που οφείλει να παρέχει στον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής  Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ο φορέας εκμετάλλευσης σε περίπτωση μη  συμμόρφωσής του με τις οριακές τιμές εκπομπής που ορίζονται στο Παράρτημα ΙΙ των Κανονισμών, οι οποίοι προτείνονται να καθορίζονται με σχετικό διάταγμα  που εκδίδει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος . 

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα