ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο 86% η εμβολιαστική κάλυψη κατά του Covid-19

21 Νοεμβρίου 2022, 13:47

images

Στο 86,1% ανέρχεται η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της Κύπρου άνω των 18 ετών κατά του Covid-19 μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2022, με τον εμβολιασμό στις μεγαλύτερες ηλικίες να παρουσιάζει σημαντική κάλυψη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, η Πρόεδρος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, παρουσίασε το έργο της Επιτροπής σε σχέση με τα επικαιροποιημένα εμβολιαστικά σχήματα για παιδιά, εφήβους, ειδικές ομάδες και ενήλικες με στόχο τη διαφώτιση του κοινού σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με τη Δρ Γιαννάκη, σε σχέση με την ενισχυτική δόση, το 73,3% του πληθυσμού άνω των 18 ετών, εμβολιάστηκε, συμπεριλαμβανομένης της 3ης, 4ης και 5ης δόσης. Πρόσθεσε ότι παρατηρείται και πάλι αύξηση εμβολιασμών στις μεγαλύτερες ηλικίες ιδιαίτερα για την 4η ενισχυτική, ενώ ο ημερήσιος αριθμός εμβολιασμών από τις 20 Σεπτεμβρίου 2022 παρουσιάζει αυξητική τάση όσον αφορά τον εμβολιασμό με την ενισχυτική δόση.

Σημείωσε ότι από σήμερα Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 αρχίζουν και οι εμβολιασμοί για τα βρέφη και παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών, στα Κέντρα Προστασίας Μητρότητας και Παιδιού.

Κατά τη διάσκεψη, ερωτηθείσα η Δρ Γιαννάκη ανέφερε ότι το Υπουργείο θα προβεί και σε ενέργειες για την ενίσχυση του εμβολιασμού και στις ορεινές περιοχές, ώστε να μπορεί ο κόσμος να μπορεί να θωρακιστεί από τον Covid-19.

Στοιχεία εμβολιαστικής κάλυψης

Κατά τη διάσκεψη αναφέρθηκε επίσης ότι για το 2021 και εν μέσω πανδημίας, για τα νέα εμβόλια του Σχήματος Παιδιών και Εφήβων, η εμβολιαστική κάλυψη ήταν:

- για το εμβόλιο έναντι του Ιού των Ανθρώπινων Θηλωμάτων – HPV σε εφήβους (και στα δύο φύλα), άνω του 90%

- για το εμβόλιο της Ηπατίτιδα Α, γύρω στο 80%

- για το εμβόλιο της Ανεμοβλογιάς, γύρω στο 70%

Επιπλέον, σε σχέση με το σχήμα εμβολιασμών ενηλίκων και ειδικών ομάδων, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από την επικαιροποίηση τους, χορηγούνταν δωρεάν μόνο τα πιο κάτω εμβόλια:

1.Ο Τέτανος-Διφθερίτιδα -Td Adults - εάν δεν είχε χορηγηθεί προηγουμένως και σαν αναμνηστική δόση κάθε 10 χρόνια,

2.Το εμβόλιο Ηπατίτιδας Β (Hep B) - σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου,

3.Το εμβόλιο για Ιλαρά-Παρωτίτιδα-Ερυθρά (MMR) - σε άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί προηγουμένως, και

4.Το Αντιγριπικό - σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ακολούθως, η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή εισηγήθηκε το νέο σχήμα για τους ενήλικες και το νέο σχήμα για τις ειδικές ομάδες. Πρότεινε επίσης επτά νέα εμβόλια που αφορούν κυρίως τις Ειδικές Ομάδες:

1.Εμβόλιο ανεμοβλογιάς (VAR) και έρπητα ζωστήρα (ζων εξασθενημένος ιός - ZVL)

2.Εμβόλιο πνευμονιοκόκκου συζευγμένο (PCV13) και πολυσακχαριδικό (PPSV23)

3.Εμβόλιο ηπατίτιδας Α (HepA)

4.Εμβόλιο μηνιγγιτιδοκόκκου τετραδύναμο, συζευγμένο (MenACWY)

5.Εμβόλιο μηνιγγιτιδοκόκκου ομάδος Β, πρωτεϊνικό (MenB-4C ή MenB-FHbp)

6.Εμβόλιο αιμοφίλου ινφλουένζας τύπου b, συζευγμένο (Hib)

7.Εμβόλιο ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Το έργο της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Η Δρ Γιαννάκη ανέφερε ότι η Επιτροπή ανασυστάθηκε το 2018 και πιο πρόσφατα το φθινόπωρο του 2021 από τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Αναφορικά με το έργο της Επιτροπής, δραστηριοποιείται στη διαμόρφωση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, επικαιροποίηση και προσαρμογή του σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις Οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τα τοπικά και διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα.

Ακόμη, στα εμβολιαστικά προγράμματα για ειδικές ομάδες πληθυσμού, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και οδηγίες από επιστημονικά σώματα και λαμβάνοντας υπ’ όψη τα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα, την εισαγωγή νέων τύπων εμβολίων στο εμβολιαστικό σχήμα, σε έκτακτα μέτρα εμβολιαστικής κάλυψης σε περιπτώσεις επιδημιών, πανδημιών και έκτακτων συμβάντων της Δημόσιας Υγείας και άλλα θέματα που τυχόν να ανατεθούν από τον Υπουργό Υγείας.

Σημείωσε επίσης ότι το 2019, μετά από μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών αλλά και μελέτη κόστους, επικαιροποίησε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Κύπρου το οποίο περιλάμβανε το επικαιροποιημένο Σχήμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, το νέο Σχήμα Εμβολιασμών Ενηλίκων και το νέο Σχήμα Εμβολιασμών των Ειδικών Ομάδων.

«Tο Επικαιροποιημένο Σχήμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων εφαρμόστηκε στα τέλη του 2019 με αρχές του 2020 σε συνθήκες ΓεΣΥ. Σε αυτό έχουν προστεθεί νέα εμβόλια που δεν περιλαμβάνονταν στο προηγούμενο Σχήμα του 2012 και αφορούσαν το εμβόλιο της Ανεμοβλογιάς, της Ηπατίτιδας Α, του Μηνιγγιδόκοκκου ACWY και το εμβόλιο HPV (ανθρώπινων θηλωμάτων) με επέκταση του στα αγόρια. Το 2020, συμπεριλήφθηκε και το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, ενώ τρέχουν μελέτες για εισαγωγή και άλλων», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, το κόστος στο προηγούμενο Σχήμα του Υπουργείου Υγείας (2012) που αφορούσε μόνο τα παιδιά που εμβολιάζονταν στον δημόσιο τομέα και ήταν €2.176.163, ενώ στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονταν από ιδιωτικές δαπάνες.

Σήμερα το συνολικό ετήσιο κόστος για το σύνολο των παιδιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέρχεται περίπου στα €7,5 εκατ., όχι μόνο γιατί έχουν προταθεί νέα εμβόλια, αλλά αφού το εν λόγω σχήμα εφαρμόζεται δωρεάν στο σύνολο του πληθυσμού των παιδιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημαντικό γεγονός που ακολουθεί την στρατηγική του Υπουργείου Υγείας για «Ισότητα και Πρόσβαση στην Υγεία».

Σημειώνεται ακόμη ότι το εν λόγω σχήμα, εφαρμόζεται πλήρως από τους προσωπικούς ιατρούς παιδιών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, αλλά και στα Κέντρα Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού του Υπουργείου Υγείας για μετανάστες, πρόσφυγες και άλλες ομάδες ανασφάλιστων.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα