ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στις πρώτες χώρες εκπομπών διοξειδίου άνθρακα η Κύπρος

04 Μαΐου 2022, 17:45

images

Η Κυπριακή Δημοκρατία, εξακολουθεί να κατατάσσεται στις πρώτες χώρες της ΕΕ με τις ψηλότερες, κατά κεφαλή εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ.

Η έκθεση παρουσιάζει νέες και ξεκάθαρες λύσεις για μετρίαση της κλιματικής κρίσης. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Terra Cypria, η έκθεση η οποία κυκλοφόρησε ανάμεσα στα κράτη μέλη, επιβεβαιώνει το ήδη γνωστό,  ότι δηλαδή η προστασία και η αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων προσφέρει τεράστιες δυνατότητες μετριασμού λόγω της απορρόφησης και απομάκρυνσης του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. 

«Για να αλλάξει η αρνητική μας αυτή επίδοση και για να αρχίσουμε σαν κράτος να γινόμαστε μέρος της λύσης στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, θα πρέπει το κράτος να λάβει σοβαρά υπόψη τα τελευταία δεδομένα που υποδεικνύονται στην έκθεση της IPCC, και να κάνει μεγάλα , αποφασιστικά και στρατηγικά  άλματα για να πετύχουμε  μια οικονομία μηδενικών εκπομπών», τονίζεται.

Περαιτέρω η έκθεση θέτει κατευθυντήριες γραμμές σε όλα τα κράτη ανά το παγκόσμιο για αποδοτικές δράσεις οι οποίες θα καταφέρουν να βγάλουν την ανθρωπότητα από το αδιέξοδο της κλιματικής κρίσης. 

Επισημαίνεται ότι η έκθεση έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη  κλιματική περίοδο για τον πλανήτη και παρουσιάζει λύσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων σε διάφορους τομείς όπως της ενέργειας,  βιομηχανίας,  γεωργίας, της χρήσης γης, και τις μεταφορές.

Η έκθεση τονίζει με έντονο ύφος ότι  παρόλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνέχισαν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

«Σαν αποτέλεσμα φαίνεται ότι τα περιθώρια μετριασμού των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών στενεύουν και πλέον απαιτούνται ριζοσπαστικές αλλαγές από όλο τον πλανήτη ώστε να καταφέρουμε να βρούμε λύση σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα και να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας  στους 1.5 °C», τονίζεται.

Στην έκθεση γίνεται επίσης ξεκάθαρο πως πρέπει να υπάρξει δραματική μείωση στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου (-55% μέχρι το 2050), για να μην ξεπεραστεί το όριο του 1.5 °C.

Επιπρόσθετα, τονίζεται, για να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός σε πρακτικές με μεγάλο αντίκτυπο άνθρακα, πρέπει να σταματήσουν οι επενδύσεις σε νέα έργα ορυκτών καυσίμων.

Αντίθετα η πλεύση που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η αύξηση της χρηματοδότησης σε ενεργειακές υποδομές για γρήγορη πράσινη μετάβαση.

Αναφέρεται επίσης πως το κόστος των καθαρών τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει μειωθεί δραστικά και η ανάπτυξη των κλιματικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένων της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, των ηλεκτρικών οχημάτων και των μπαταριών αποθήκευσης έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια.

Η.Ε.

Σχετικά Άρθρα