ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στις Βρυξέλλες η Υπ. Υγείας για έργο ανταλλαγής δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης

24 Νοεμβρίου 2023, 16:07

images

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί στις 29-30 Νοεμβρίου η Υπουργός Υγείας. Δρ Πόπη Κανάρη, για την εναρκτήρια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου Στρατηγικής «Extended EHR@EU Data Space for Primary Use (Xt-EHR)».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, το έργο αναμένεται να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με τη διαλειτουργικότητα και την ανταλλαγή δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης, να συμβάλει στην προετοιμασία των θεμελίων για τη βελτιωμένη πρωτογενή χρήση δεδομένων υγείας, στη δημιουργία του ευρωπαϊκού προτύπου του ενιαίου ηλεκτρονικού φακέλου υγείας του πολίτη, στην ευθυγράμμιση με τον νέο κανονισμό για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας (EHDS), καθώς επίσης και την ενδυνάμωση των πολιτών να ελέγχουν τα δεδομένα υγείας τους και την πρόσβαση σε αυτά. 

Η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας είναι συντονιστής του ευρωπαϊκού έργου και διοργανώνει τη συνάντηση στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες, την εναρκτήρια διήμερη επιστημονική συνάντηση.

Πέρα από την Υπουργό Υγείας, στη συνάντηση θα συμμετέχει και εκπρόσωπος της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου, εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών Ηλεκτρονικής Υγείας όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νορβηγίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνεργαζόμενοι φορείς που συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου όπως π.χ. Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Η Αρχή σημειώνει ότι το πρόγραμμα «Extended EHR@EU Data Space for Primary Use (Xt-EHR)» υποστηρίζει την πολιτική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «Μία Ευρώπη κατάλληλη για τη ψηφιακή εποχή», υλοποιώντας τον γενικό στόχο του προγράμματος «EU4Health» για ενίσχυση και συνεργασία των συστημάτων Υγείας. Όπως λέει, απώτερος στόχος είναι να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.

«Οι κοινές δράσεις (joint actions) μεταξύ των κρατών μελών, είναι έργα και πρωτοβουλίες που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοχεύουν στην ευθυγράμμιση των κρατών μελών και την ανάπτυξη κοινών προτύπων», αναφέρει η Αρχή, σημειώνοντας ότι ««η ηλεκτρονική υγεία είναι ένας από του βασικούς τομείς που στηρίζουν οι κοινές δράσεις»

Σχετικά Άρθρα