ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στις 2,5 χιλ. τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση στην Κύπρο

28 Μαΐου 2024, 12:16

images

Συνολικά 2500 άτομα στην Κύπρο, πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας), σύμφωνα με την τρίτη αναθεωρημένη έκδοση του παγκόσμιου χάρτη για τη νόσο.

Όπως  αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομέας της νευρολογικής νοσηλευτικής του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ) με αφορμή την παγκόσμιά ημέρα κατά της  ασθένειας, στις 30 Μαΐου, παγκοσμίως, πάνω από 2,8 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από την ασθένεια ενώ  στην Ευρώπη ο αριθμός τον ασθενών υπολογίζεται στο 1 εκατ.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, που καταστρέφει την  μυελίνη, το προστατευτικό στρώμα που καλύπτει τα νεύρα με τα οποία μεταφέρουν σήματα από και προς το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Με την πάροδο του χρόνου, οι προσβεβλημένες περιοχές αλλάζουν σύσταση και δημιουργούν ουλές, ειδικότερα στη λευκή ουσία του εγκεφάλου και στην σπονδυλική στήλη- ως εκ τούτο και η  ονομασία «σκλήρυνση κατά πλάκας». 

Κύρια αιτία η διαταραχή ανοσοποιητικού

Όπως αναφέρει ο ΠΑΣΥΝΜ, η κύρια αιτιολογία της νόσου θεωρείται η διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία προκαλεί αλλοίωση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού και είσοδο των λεμφοκυττάρων στο κεντρικό νευρικό σύστημα με τοξική δράση.

Η νόσος  επικρατεί συχνότερα σε ηλικίες 20-40 ετών, σε αναλογία 3 προς 1 γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, και σπάνια διαγιγνώσκεται σε παιδιά ή σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Κλινικά εκδηλώνεται με τέσσερις βασικές μορφές (Διαλείπουσα/ Υποτροπιάζουσα, Δευτεροπαθώς προϊούσα, Πρωτοπαθώς προϊούσα, Προϊούσα υποτροπιάζουσα) και κάθε μορφή ποικίλλει σε βαρύτητα και συμπτώματα τα οποία μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο

Το πιο συχνό νευρολογικό νόσημα στους νέους

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η πολλαπλή σκλήρυνση είναι το πιο συχνό νευρολογικό νόσημα των νεαρών ενηλίκων και αποτελεί την κύρια αιτία μη τραυματικής αναπηρίας σε ενήλικα νεαρά άτομα και άτομα μέσης ηλικίας με σταδιακή απώλεια παραγωγικότητας και καθημερινές προκλήσεις.

Γι’ αυτόν τον λόγο, τονίζεται, η διάγνωση και η διαχείριση της νόσου πρέπει να γίνεται στα Ειδικά Κέντρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης (Multiple Sclerosis Centers), από διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας που είναι εξειδικευμένοι στη διαχείριση της νόσου.

«Στην Κύπρο, η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, η Νευρολογική Εταιρεία Κύπρου, ο Τομέας Νευρολογικής Νοσηλευτικής του ΠΑΣΥΝΜ, καθώς και Σύνδεσμοι Ασθενών με Πολλαπλή Σκλήρυνση συνδράμουν μέγιστα στην εξασφάλιση μια φυσιολογικής ζωή για τους  ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της εξατομικευμένης αντιμετώπισης χωρίς να αποκλείονται από το κοινωνικό σύνολο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Με την εφαρμογή νεότερων θεραπειών (ανοσοτροποποιητικές και συμπτωματικές) και τη σωστή παρακολούθηση, προστίθεται, η πορεία της νόσου είναι ελεγχόμενη, έτσι ώστε οι ασθενείς να συνεχίσουν να είναι λειτουργικοί και να απολαμβάνουν όσο το δυνατόν καλύτερο επίπεδο ζωής.

Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΝΜ, οι επαγγελματίες υγείας ενημερώνονται συνεχώς  για όλες τις εξελίξεις παγκοσμίως, με τη συμμετοχή τους σε διεθνή, Ευρωπαϊκά, και εγχώρια συνέδρια, καθώς είναι ενεργά μέλη διεθνών και Κυπριακών επιστημονικών εταιρειών. Επιπλέον, συμμετέχουν ενεργά και διενεργούν ερευνητικά έργα με μεγάλο αριθμό ασθενών.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα