ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στις 218 οι διαγνώσεις ΗΙV λοίμωξης στην Κύπρο το 2022

01 Δεκεμβρίου 2023, 13:09

images

Τις  218 έφτασαν οι διαγνώσεις της ΗΙV λοίμωξης στην Κύπρο το έτος 2022, από το σύνολο των οποίων οι 154 αφορούσαν άντρες και οι 64 γυναίκες.

Συγκεκριμένα οι 158 αφορούσαν αλλοδαπούς πολίτες ενώ οι υπόλοιπες 60 αφορούσαν Κύπριους πολίτες, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο o Διευθυντής της Γρηγορίου Κλινικής , Λοιμωξιολόγος, Δρ. Γιώργος Σιακαλλής σε διάσκεψη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS/HIV.

Από το σύνολο των διαγνώσεων το 27% αφορούσε Κύπριους πολίτες, το 42% άτομα με καταγωγή από χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, το 18% χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, το 8% χώρες της Δυτικής Ευρώπης, το 2% της Νοτιοανατολικής Ασίας και το υπόλοιπο 3% λοιπά γεωγραφικά διαμερίσματα.

Στον χαιρετισμό της η  Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας στέκεται αρωγός στα προβλήματα των οροθετικών ατόμων.

«Πρόσφατα έγινε αναθεώρηση του συνταγολογίου αντιρετροϊκών σκευασμάτων με εισαγωγή σύγχρονων θεραπευτικών σχημάτων. Η αναθεώρηση επιτεύχθηκε με την άψογη συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του υπεύθυνου ιατρού της Γρηγορίου Κλινικής του ΟΚΥπΥ μέσω των συντονισμένων ενεργειών των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας», είπε.

Παράλληλα, πρόσθεσε η κ. Γιαννάλη συμφωνήθηκε η επέκταση συνταγογράφησης της αντιρετροϊκής αγωγής από δύο σε τρεις μήνες με κύριο στόχο τη διευκόλυνση προσβασιμότητας στην αντιρετροϊκή αγωγή και υποστήριξη στη συμμόρφωση για τη λήψη της αγωγής. 

«Ωστόσο, η διασφάλιση και βελτιστοποίηση των ανωτέρω στόχων κρίνεται επισφαλής όσο διαιωνίζονται αναχρονιστικές αντιλήψεις γύρω από τη νόσο. Ο καθένας από εμάς οφείλει να αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στη νόσο και όλοι μαζί συλλογικά να συμπορευτούμε σε ένα ευοίωνο μέλλον καθολικής ισότητας και αποδοχής απαλλαγμένοι από κάθε στιγματισμό προς τα οροθετικά άτομα», τόνισε.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Σιακαλλής, η σύγχρονη αντιρετροική αγωγή επιτρέπει πλήρη καταστολή του ιικού πολλαπλασιασμού και αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου αλλά και τη μετάδοση του ιού καθότι ένα άτομο το οποίο επιτυγχάνει ιολογική καταστολή, καθίσταται και μη μεταδοτικό μέσω της απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής που αποτελεί και τον κυριότερο τρόπο μετάδοσης της νόσου.

 Στοιχεία και δεδομένα για τα έτη 2018-2022

  • Από το σύνολο των διαγνώσεων το 75% αφορούσε άντρες και 25% σε γυναίκες
  • Όσον αφορά την αναλογία φύλου, από το αρχικό έτος καταγραφής (1986) για τους Κύπριους πολίτες ήταν 11 (άντρες) προς 1 (γυναίκες) ενώ η αντίστοιχη αναλογία μεταξύ των αλλοδαπών πολιτών ήταν 1 προς 1.
  • Η ηλικιακή κατανομή των διαγνώσεων αφορά πρωτίστως την ηλικιακή ομάδα των 25-45 ετών και για τα δύο φύλα.
  • Πρωτεύον τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή μεταξύ αντρών 47.9%
  • Ετεροφυλική επαφή 47%
  • Για το 2022 μεταξύ των Κυπρίων πολιτών που ανέφεραν την σεξουαλική επαφή μεταξύ αντρών ως τρόπο μετάδοσης το ποσοστό αντιστοιχούσε σε 55% επί του συνόλου των διαγνώσεων (μείωση 18% από το 2021)
  • Το αντίστοιχο ποσοστό για τους αλλοδαπούς πολίτες ήταν 32% (μείωση 14% από το 2021).
  • Αναφορικά με την ετεροφυλοφιλική επαφή ως τρόπο μετάδοσης,  45% αφορά Κύπριους (αύξηση 21% από το 2021) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους αλλοδαπούς πολίτες ήταν 64% (αύξηση 18 από το 2021).
  • Από το αρχικό έτος καταγραφής (1986) μέχρι και σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία, έχουν καταγραφεί συνολικά 1945 διαγνώσεις ενώ από το έτος ίδρυσης της Γρηγορίου Κλινικής (1996), η κλινική έχει δεχθεί συνολικά 1661 διαγνώσεις και μεταξύ αυτών 1200 οροθετικοί βρίσκονται σήμερα υπό ενεργή παρακολούθηση από την κλινική


Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα