ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στην Ολομέλεια βουλής η ποινικοποίηση θεραπειών μεταστροφής φύλου

17 Μαΐου 2023, 10:43

images

Την επόμενη Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 οδηγούνται στην Ολομέλεια οι τροπολογίες για την πρόταση νόμου που αφορά την ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών μεταστροφής φύλου, με σκοπό τη ψήφισή της σε νόμο.

Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών συζητήθηκαν οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συμμαχία Πολιτών, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και του βουλευτή Σωτήρη Ιωάννου του ΕΛΑΜ. 

Σημειώνεται ότι το εν λόγω θέμα έχει απασχολήσει επανειλημμένα την Επιτροπή, αφού μελέτησε την πιο πάνω πρόταση, σε έξι συνεδρίες της, στο διάστημα μεταξύ της 18ης Μαρτίου 2022 και της 26ης Απριλίου 2023.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του ποινικού κώδικα, ώστε να θεσπιστούν ως αδικήματα η εφαρμογή πρακτικής ή/και τεχνικής ή η παροχή υπηρεσίας με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου, η παραπομπή προσώπου που τελεί υπό νόμιμη κηδεμονία στα πιο πάνω και η δημόσια αναγγελία ή διαφήμιση τέτοιου είδους πρακτικών, τεχνικών ή υπηρεσιών. 

Τροπολογίες πρότασης νόμου

Ειδικότερα, η τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Θεοπέμπτου, στοχεύει όπως διαγραφεί η επιβεβαίωση του σεξουαλικού προσανατολισμού της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου προσώπου από τις περιπτώσεις που επιτρέπεται η παροχή συμβουλευτικών, ψυχολογικών ή ιατρικών υπηρεσιών. 

Προστίθεται ότι η  προώθηση συγκεκριμένου μοντέλου φροντίδας είναι πέραν του πεδίου εφαρμογής του τροποποιητικού νόμου και επιπρόσθετα προκαθορίζει το αποτέλεσμα της παροχής συμβουλευτικών, ψυχολογικών ή ιατρικών υπηρεσιών. 

Σημειώνεται ότι παραμένουν οι αναφορές που αφορούν στη διερεύνηση και/ή ελεύθερη ανάπτυξη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου προσώπου. 

Επιπλέον, με την τροπολογία σκοπείται όπως, αναφορικά με την παροχή επιστημονικά καθιερωμένων κλινικών πράξεων από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, εφόσον αυτές εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση καταστάσεων σχετικών με τη σεξουαλική υγεία προσώπου, διαγραφεί η αναφορά στη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας  του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθότι κρίνεται ως περιττή για σκοπούς τροποποίησης του ποινικού κώδικα. 

Η τροπολογία του βουλευτή του κ. Ιωάννου στοχεύει στο να μην καταστούν ως ποινικό αδίκημα οι θεραπείες μεταστροφής φύλου εάν υπάρχει συναίνεση από το άτομο. 

Σημείωσε ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Μάλτα, η Γερμανία, το Βέλγιο απαγορεύουν δια νόμου τις θεραπείες μεταστροφής φύλου σε όλους, ανήλικους και ενήλικους, εκτός εάν δοθεί συναίνεση.

Η προεδρεύουσα της Επιτροπής, Φωτεινή Τσιρίδου, σημείωσε ότι η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα στην Κύπρο και για να ενταχθεί η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να αποποινικοποιηθεί, και όπως έγινε.

Ποινές αδικημάτων «ψευδοθεραπειών» μεταστροφής

Όπως αναφέρει, η έκθεση της πρότασης νόμου, η επιτροπή, προχώρησε σε ορισμένες τροποποιήσεις του νομοσχεδίου λαμβάνοντας τη σύμφωνη γνώμη του κ. Κουκουμά.

Συγκεκριμένα, τροποποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές των αδικημάτων που θεσπίζονται με την υπό εξέταση πρόταση νόμου, ως εξής:

(α) για το αδίκημα της εφαρμογής ψευδοθεραπειών μεταστροφής να προβλέπεται ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη και/ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €5.000, αντί μόνο ποινή φυλάκισης  που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη 

(β) για το αδίκημα της εφαρμογής ψευδοθεραπειών μεταστροφής σε ανήλικο  πρόσωπο το οποίο βρίσκεται σε ευάλωτη θέση λόγω ασθένειας, αναπηρίας,  ψυχικής κατάστασης ή σχέσης εξάρτησης ή επιρροής να προβλέπεται ποινή  φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη και/ή χρηματική ποινή που δεν  υπερβαίνει τις €10.000, αντί μόνο ποινή φυλάκισης που  δεν υπερβαίνει τα τρία έτη

(γ) για το αδίκημα της παραπομπής σε ψευδοθεραπείες μεταστροφής προσώπου  που τελεί υπό νόμιμη κηδεμονία να προβλέπεται ποινή φυλάκισης που δεν  υπερβαίνει τα τρία έτη και/ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €10.000, αντί μόνο ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη, και 

(δ) για το αδίκημα της αναγγελίας ή διαφήμισης θεραπειών μεταστροφής να προβλέπεται ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη και/ή  χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €5.000, αντί μόνο ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη. 

Επιπλέον, έγινε τροποποίηση των προνοιών της πρότασης νόμου, ώστε να μην συνιστά ποινικό αδίκημα η παροχή συμβουλευτικών, ψυχολογικών και ιατρικών υπηρεσιών οι οποίες αφορούν στη διερεύνηση, ελεύθερη ανάπτυξη ή/και επιβεβαίωση του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου προσώπου και η παροχή επιστημονικά καθιερωμένων κλινικών πράξεων από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, δηλαδή από ιατρούς εγγεγραμμένους στο οικείο ιατρικό μητρώο και εγγεγραμμένους ψυχολόγους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εφόσον οι εν λόγω ενέργειες πραγματοποιούνται με σκοπό την αντιμετώπιση καταστάσεων σχετικών με τη σεξουαλική υγεία προσώπου, όπως αυτές καθορίζονται στη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Της Ουρανίας Στυλιανού




Σχετικά Άρθρα